Internet

Τεράστια ηλιακή κηλίδα μπορεί να προκαλέσει χάος στις τηλεπικοινωνίες


Μια τεράστια κηλίδα εντόπισαν οι επιστήμονες στην επιφάνεια του Ήλιου, η οποία είναι ορατή από τη Γη και έχει πλάτος 74.560 μίλια (120.000 χιλιόμετρα). Ο σκοτεινός πυρήνας της ηλιακής κηλίδας είναι μεγαλύτερος από την ίδια τη Γη.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κηλίδα είναι αρκετά μεγάλη έτσι ώστε να να μπορεί να παράγει ηλιακές εκλάμψεις τύπου «M», οι οποίες με τη σειρά τους έχουν την ικανότητα να απενεργοποιήσουν τους δορυφόρους, να δημιουργήσουν επικοινωνιακό blackout στη Γη και “καταιγίδες ακτινοβολίας”.

Η γιγαντιαία ηλιακή κηλίδα εντοπίστηκε από το Solar Dynamics Observatory της NASA μεταξύ 5 και 11 Ιουλίου και ονομάστηκε AR2665. Η ταχύτητα με την οποία μεγαλώνει είναι τεράστια και ο μέσος όρος ζωής που της δίνουν οι επιστήμονες είναι δυο εβδομάδες.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως ακόμη είναι νωρίς για να προβλέψουν τη συμπεριφορά της και τι μπορεί να προκαλέσει. Είναι πιθανό να δούμε απλά μια “πανδαισία χρωμάτων από τα μαγνητικά πεδία του Ήλιου” ή να βιώσουμε ένα τηλεπικοινωνιακό blackout (υπάρχει 25% πιθανότητα).

Οι ηλιακές κηλίδες είναι σκοτεινότερες, πιο δροσερές περιοχές στην επιφάνεια του ήλιου, που προκαλούνται από αλληλεπιδράσεις με το μαγνητικό πεδίο του ήλιου. Τείνουν να εμφανίζονται σε περιοχές έντονης μαγνητικής δραστηριότητας και όταν απελευθερώνεται αυτή η ενέργεια, εκρήγνυνται ηλιακές εκλάμψεις και τεράστιες καταιγίδες από τις ηλιακές κηλίδες.

Μια τέτοια καταιγίδα θα μπορούσε να δημιουργήσει εκπληκτικά auroras σε όλο τον κόσμο, καθώς και να δημιουργήσει χάος στα ηλεκτρικά δίκτυα, ενδεχομένως να προκαλέσει συστολές σε ορισμένες περιοχές.

Πρόκειται για την πρώτη ηλιακή κηλίδα που εμφανίζεται, έπειτα από 2 ημέρες που ήταν πεντακάθαρος ο ήλιος και είναι η μόνη που υπάρχει επάνω του αυτή τη στιγμή.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 14 Ιουλίου 2017 13:12

Σχόλια

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.