Η Ευρώπη δεν θα απαγορεύσει τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου

αναγνώρισης προσώπου, Η Ευρώπη δεν θα απαγορεύσει τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου

Πριν καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει την απαγόρευση της χρήσης τεχνολογιών προσώπου σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο, φαίνεται ότι τελικά δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή της απαγόρευσης.

Η απαγόρευση και η ακύρωση της εφαρμογής της

Όπως είχε αναφερθεί παλαιότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήθελε να απαγορεύει τη χρήση τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου, λέγοντας ότι θέλει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους. Μάλιστα, είχε εκφράσει ανησυχίες για το πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές οι τεχνολογίες, ενώ είχε αναφερθεί και στην παραβίαση της ιδιωτικότητας των πολιτών.

Σε πρόσφατη αναφορά από τη Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο ότι δεν θέλει να εφαρμόσει η ίδια κάποιου είδους γενική απαγόρευση. Αντιθέτως, φαίνεται ότι θα ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να καθορίσουν το κάθε ένα χωριστά τους δικούς τους κανόνες και νόμους σχετικά με την αναγνώριση προσώπου.

Με βάση την αναφορά, ανεξάρτητες ομάδες θα εξετάζουν κατά περίπτωση αν μπορεί να επιτραπεί ή όχι η χρήση τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου. Ωστόσο, θέματα όπως η ιδιωτικότητα των πολιτών, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, και τα λοιπά, συνεχίζουν να διχάζουν όσους εμπλέκονται στο όλο θέμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί χρόνια τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου και ψάχνει τρόπους για να δώσει στους πολίτες μεγαλύτερο έλεγχο των δεδομένων αναγνώρισης του προσώπου τους.

Μάλιστα, ο γενικός κανονισμός προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR) απαγορεύει τη συλλογή ευαίσθητων βιομετρικών δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ατόμων.

Οι περιπτώσεις στις οποίες έχει επιτραπεί η χρήση τέτοιων τεχνολογιών στην Ευρώπη είναι ελάχιστες. Ένα παράδειγμα είναι το Google Photos και η χρήση δεδομένων προσώπου για την ομαδοποίηση των φωτογραφιών.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο θέμα και μία ρευστή κατάσταση που διαρκώς αλλάζει. Οπότε, δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει με ακρίβεια που ακριβώς θα καταλήξουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι επιμέρους εμπλεκόμενες ομάδες. Άλλωστε, η Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία του Λονδίνου έχει αρχίσει ήδη να χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε πραγματικό χρόνο (LFR).

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Pixel iPhone

Στη νέα διαφήμιση της Google, Pixel και iPhone παίζουν με το χιόνι και μιλούν για ΑΙ

H φιλία μεταξύ ενός Pixel και ενός iPhone καλά κρατεί στις stop-action διαφημίσεις #BestPhonesForever της Google.

Software featured Google Google AI

Η Google παραδέχεται ότι το demo του Gemini ήταν σκηνοθετημένο

H Google ανακοίνωσε το Gemini, το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, που φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το ChatGPT-4 της OpenAI.

Software Facebook Facebook Messenger featured

Facebook Messenger: Αποκτά προεπιλεγμένη end-to-end κρυπτογράφηση

Η Meta ανακοίνωσε μια σειρά από νέες λειτουργίες που έρχονται στο Facebook Messenger και θα φανούν σε όλους μέσα στις επόμενες ημέρες.

Gear Apple Apple Watch featured

Τα Apple Watch ίσως αποκτήσουν εξωτερικό φακό στο μέλλον

Τα Apple Watch διαθέτουν μια λειτουργία φακού που κάνει την οθόνη του ρολογιού εντελώς λευκή, διευκολύνοντας τους χρήστες να δουν στο σκοτάδι.