Καλώς ορίσατε στην εποχή του neuromorphic computing

, Καλώς ορίσατε στην εποχή του neuromorphic computing

Τι είναι το neuromorphic computing και πώς θα επηρεάσει την τεχνολογική μας πραγματικότητα; Είναι αυτή μία επανάσταση της Πληροφορικής που κάνει τους υπολογιστές να μοιάζουν ολοένα και περισσότερο με σκεπτόμενες μηχανές;

Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει να κάνουμε λόγο για υπερυπολογιστές που γεμίζουν ένα μεγάλο δωμάτιο και καταφέρνουν να φτάνουν σε δυνατότητες το ανθρώπινο μυαλό. Ο δικός μας εγκέφαλος, όμως, ζητά πολύ λιγότερη ενέργεια και απαιτεί πολύ μικρότερο χώρο. Ένα από τα βασικά στοιχεία του ανθρώπινου εγκεφάλου που δεν μπορεί, μέχρι σήμερα, να μιμηθεί ένα υπολογιστικό σύστημα είναι στην ευελιξία ανάλογα με την ανάγκη εκτέλεσης λογικών βημάτων.

Αυτό ακριβώς το στοιχείο έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα της Πληροφορικής, με το neuromorphing computing, την ικανότητα των υπολογιστών να αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους βάσει των υπολογιστικών αναγκών. Το μεγαλύτερο μέρος του hardware είναι βασισμένο στην αρχιτεκτονική του von Neumann που διαχωρίζει την κεντρική μονάδα από τη μνήμη. Η αύξηση της θερμότητας λόγω της αύξησης της υπολογιστικής ισχύος και της ανάγκης για μικρότερο μέγεθος δημιουργεί περιορισμούς.

Σε πλήρη διαφοροποίηση με την γραμμική αρχιτεκτονική των σύγχρονων υπολογιστών, το neuromorphing computing, βασίζεται σε μια διάταξη όμοια με τα νευρωνικά δίκτυα του ανθρώπινου εγκεφάλου, με τα σήματα να κυκλοφορούν ελεύθερα σε αυτό, με τις συνάψεις να μπορούν να είναι είτε το λογισμικό είτε τα επονομαζόμενα memristors, στοιχεία που μπορούν και να αποθηκεύουν, αλλά και να μεταδίδουν πληροφορία ταυτόχρονα.

Πρακτικά, η χρήση συσκευών προσωπικών, όπως είναι ένα κινητό τηλέφωνο με neuromporhic computing χαρακτηριστικά θα σήμαινε ότι δεν είναι απαραίτητη η cloud συνδεσιμότητα για την εκτέλεση μίας λειτουργίας, καθώς όλη η διαδικασία θα μπορούσε να εκτελεστεί εντός της συσκευής, ταχύτατα. Προφανώς και η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό.

Απέχουμε ακόμα από το να μπορούμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται προ των πυλών, αλλά μας δίνει μια καλή γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι στους υπολογιστές μας.

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Nova

Νέα προγράμματα κινητής Nova Family: Μεγαλύτερη οικονομία για όλη την οικογένεια

Η Nova, με τα προγράμματα Nova Family, δίνει σε κάθε μέλος της οικογένειας , τη δυνατότητα να απολαμβάνει τεχνολογία αιχμής στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Internet Twitter

Χ: Θα εφαρμόσει μικρή χρέωση στους νέους χρήστες για να αλληλεπιδρούν

Η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης X θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζει σε νέους χρήστες «μικρή χρέωση» για τη δημοσίευση περιεχομένου κ.α.

Internet Elon Musk Twitter

X: Ο χρήστες δεν θα μπορούν να κρύψουν πλέον το μπλε τικ τους

Το X δεν θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες να κρύβουν τα μπλε τικ τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν πληρώσει premium συνδρομή ή όχι.

Internet YouTube

Youtube: Αμφιλεγόμενος ο νέος σχεδιασμός για αναπαραγωγή βίντεο σε desktop

Το YouTube είναι από τις καλύτερες εφαρμογές ψυχαγωγίας αλλά έχει πάρει αμφισβητήσιμες αποφάσεις στο κομμάτι της παρουσίασης περιεχομένου.