Καλώς ορίσατε στην εποχή του neuromorphic computing

, Καλώς ορίσατε στην εποχή του neuromorphic computing

Τι είναι το neuromorphic computing και πώς θα επηρεάσει την τεχνολογική μας πραγματικότητα; Είναι αυτή μία επανάσταση της Πληροφορικής που κάνει τους υπολογιστές να μοιάζουν ολοένα και περισσότερο με σκεπτόμενες μηχανές;

Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει να κάνουμε λόγο για υπερυπολογιστές που γεμίζουν ένα μεγάλο δωμάτιο και καταφέρνουν να φτάνουν σε δυνατότητες το ανθρώπινο μυαλό. Ο δικός μας εγκέφαλος, όμως, ζητά πολύ λιγότερη ενέργεια και απαιτεί πολύ μικρότερο χώρο. Ένα από τα βασικά στοιχεία του ανθρώπινου εγκεφάλου που δεν μπορεί, μέχρι σήμερα, να μιμηθεί ένα υπολογιστικό σύστημα είναι στην ευελιξία ανάλογα με την ανάγκη εκτέλεσης λογικών βημάτων.

Αυτό ακριβώς το στοιχείο έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα της Πληροφορικής, με το neuromorphing computing, την ικανότητα των υπολογιστών να αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους βάσει των υπολογιστικών αναγκών. Το μεγαλύτερο μέρος του hardware είναι βασισμένο στην αρχιτεκτονική του von Neumann που διαχωρίζει την κεντρική μονάδα από τη μνήμη. Η αύξηση της θερμότητας λόγω της αύξησης της υπολογιστικής ισχύος και της ανάγκης για μικρότερο μέγεθος δημιουργεί περιορισμούς.

Σε πλήρη διαφοροποίηση με την γραμμική αρχιτεκτονική των σύγχρονων υπολογιστών, το neuromorphing computing, βασίζεται σε μια διάταξη όμοια με τα νευρωνικά δίκτυα του ανθρώπινου εγκεφάλου, με τα σήματα να κυκλοφορούν ελεύθερα σε αυτό, με τις συνάψεις να μπορούν να είναι είτε το λογισμικό είτε τα επονομαζόμενα memristors, στοιχεία που μπορούν και να αποθηκεύουν, αλλά και να μεταδίδουν πληροφορία ταυτόχρονα.

Πρακτικά, η χρήση συσκευών προσωπικών, όπως είναι ένα κινητό τηλέφωνο με neuromporhic computing χαρακτηριστικά θα σήμαινε ότι δεν είναι απαραίτητη η cloud συνδεσιμότητα για την εκτέλεση μίας λειτουργίας, καθώς όλη η διαδικασία θα μπορούσε να εκτελεστεί εντός της συσκευής, ταχύτατα. Προφανώς και η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό.

Απέχουμε ακόμα από το να μπορούμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται προ των πυλών, αλλά μας δίνει μια καλή γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι στους υπολογιστές μας.

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Chrome Google

Google Chrome: Αλλάζει τα σχέδιά της – Τα cookies δεν καταργούνται τελικά

Η Google φαίνεται πως ακυρώνει τα σχέδια για την κατάργηση των cookies από το Chrome, σηματοδοτώντας μια αξιοσημείωτη αλλαγή.

Internet

Νέα δυνατότητα στο Χ θα επιτρέπει την απενεργοποίηση των συνδέσμων στις απαντήσεις των αναρτήσεών σας

To X προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ανεπιθύμητων αναρτήσεων και δίνει τη δυνατότητα απενεργοποίησης συνδέσμων στις απαντήσεις.

Internet Netflix

Netflix: Ξεκινά την κατάργηση της φθηνότερης συνδρομής χωρίς διαφημίσεις

Το Netflix προχωρά με το σχέδιό του να διακόψει τη φθηνότερη συνδρομή χωρίς διαφημίσεις, ξεκινώντας από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.

Internet

Η Nova φέρνει το Μέλλον στις Τηλεπικοινωνίες με την Υπηρεσία 5G Home Internet

Η Nova ανακοίνωσε πρόσφατα τη διάθεση της πρωτοποριακής υπηρεσίας Nova 5G Home Internet, προσφέροντας μια καινοτόμο λύση σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου που ξεπερνά την τεχνολογία χαλκού και εισάγει τους πελάτες σε μια νέα εποχή υπερυψηλών ταχυτήτων και αξιοπιστίας.