Νομίζετε ότι το Διαδίκτυο δεν μολύνει;

Στις μέρες μας, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας που να μην έχει τουλάχιστον μία ψηφιακή συσκευή. Ο κόσμος είναι γεμάτος από υπολογιστές, laptop και smartphones και η εξάρτηση των ανθρώπων απο αυτές τις ψηφιακές συσκευές ολοένα και αυξάνεται. Σκεφτείτε απλά τη σημασία του ψηφιακού εξοπλισμού σήμερα. Τον χρησιμοποιούμε για την εργασία, την ψυχαγωγία και για την επικοινωνία με συγγενείς και φίλους.

Kaspersky logo

Αυτό σημαίνει ότι πολλών ειδών πολύτιμα δεδομένα, από χρηματοοικονομικές πληροφορίες και απόρρητα εργασιακά αρχεία έως προσωπικές φωτογραφίες, μπορούν να αποθηκευτούν σε αυτές τις συσκευές.
Όσο ελκυστικό και αν φαίνεται αυτό, υπάρχει πάντα και η άλλη όψη. Ό,τι είναι δημοφιλές και βολικό για έναν κανονικό άνθρωπο είναι το ίδιο ελκυστικό για όλους όσους έχουν κακόβουλες προθέσεις – και αυτό συμβαίνει με τους κυβερνοεγκληματίες. Θυμηθείτε ότι οι hackers ενδιαφέρονται απλά να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή και τους πόρους του για να αποκομίσουν εύκολα κέρδη. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες επικοινωνίας, τις υψηλές ταχύτητες των ευρυζωνικών συνδέσεων και την αντίληψη ότι υπάρχει ανωνυμία στο Διαδίκτυο.

Στις μέρες μας, τα απόρρητα δεδομένα αποθηκεύονται όλο και συχνότερα σε ψηφιακή μορφή. Οι διαδικτυακές αγορές και οι online τραπεζικές υπηρεσίες γνωρίζουν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση. Καθώς αναπτύσσονται, οι υπηρεσίες αυτές γίνονται ελκυστικοί στόχοι, γεγονός που οδηγεί στη σημαντική εξάπλωση των απειλών του κυβερνοχώρου, σε καθημερινή βάση.

Η Ψηφιακή Μόλυνση έχει πολλές μορφές. Για παράδειγμα, το spyware αποσπά απόρρητα δεδομένα, τα οποία μετά χρησιμοποιούνται για την παραβίαση λογαριασμών online. Έτσι, επιτρέπουν την παράνομη πρόσβαση σε πληρωμένες υπηρεσίες και διευκολύνουν τις οικονομικές απάτες, την κλοπή ταυτότητας και τον εκβιασμό. Κακόβουλα προγράμματα, όπως τα Trojans, τα worms και οι ιοί μπορούν να διαγράψουν ή να καταστρέψουν την ακεραιότητα πολύτιμων αρχείων, να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες για το σκοπό του εκβιασμού, καθώς και να εγκαταστήσουν άλλα κακόβουλα προγράμματα όταν βρίσκονται μέσα στον μολυσμένο υπολογιστή.

Κάποια Trojans εκμεταλλεύονται επίσης και τους πόρους νομοταγών χρηστών για να διεξάγουν επιθέσεις Denial of Service (DoS) και να στείλουν μηνύματα spam. Χρησιμοποιούν όλους τους πολύτιμους πόρους του συστήματος και το bandwidth της σύνδεσης και μπορούν να παραμείνουν κρυμμένα μέχρι να αντιμετωπίσει ο χρήστης προβλήματα.

Τα Net worms και τα mail worms εξαπλώνονται μέσω ενσύρματων και ασύρματων καναλιών επικοινωνίας και προκαλούν παραπάνω συμφόρηση στις ήδη γεμάτες λεωφόρους της πληροφορίας.

Τα μηνύματα Spam μπορούν να μπλοκάρουν το inbox σας και να επιβραδύνουν το χρόνο που χρειάζεται για να ασχοληθείτε με τα σημαντικά email. Τα μηνύματα Spam συχνά διαφημίζουν παράνομες υπηρεσίες και ψεύτικα ή κλεμμένα εμπορεύματα διαφόρων ειδών. Μπορεί ακόμα να προσπαθήσουν να δελεάσουν τον ανυποψίαστο χρήστη να επισκεφθεί κακόβουλες ιστοσελίδες, μολύνοντας έτσι τον υπολογιστή του με κακόβουλο λογισμικό. Τα μηνύματα Spam μπορούν επίσης να σας ωθήσουν να παραβλέψετε ή να διαγράψετε σημαντικά email που μπορεί να μπερδευτούν με ανεπιθύμητη αλληλογραφία.

Οι ιστοσελίδες Phishing μιμούνται νόμιμες ιστοσελίδες, εξαπατώντας τους ανυποψίαστους χρήστες για να εισάγουν τα απόρρητα δεδομένα τους σε ψεύτικες διαδικτυακές φόρμες. Τα κλεμμένα δεδομένα χρησιμοποιούνται από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών των χρηστών για να διαπράξουν online τραπεζικές απάτες και άλλες παρόμοιες παράνομες δραστηριότητες.

Οι ερασιτέχνες και επαγγελματίες hackers διαπράττουν επιθέσεις ενάντια σε χρήστες για πολλούς διαφορετικούς λόγους – για να κλέψουν απόρρητα δεδομένα, να εξασκήσουν τις ικανότητές τους, να εντυπωσιάσουν τους φίλους τους ή απλά να παρενοχλήσουν το θύμα.

www.kaspersky.com

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet LinkedIn Microsoft

H Microsoft κλείνει το LinkedIn στην Κίνα

Η είδηση έρχεται λίγο αφότου το LinkedIn ήρθε αντιμέτωπο με ερωτήσεις αναφορικά με τη διαγραφή των προφίλ ορισμένων δημοσιογράφων.

Internet Bitcoin

Εξαιρετικά ανοδική η πορεία του Bitcoin που πηγαίνει για ρεκόρ

Το Bitcoin κινείται τις τελευταίες ώρες πολύ ανοδικά, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει και σε ιστορικό υψηλό.

Internet Black Friday featured

Black Friday 2021: Στον αέρα η φετινή Μαύρη Παρασκευή

Στον αέρα φαίνεται να βρίσκεται η εκπτωτική περίοδος Black Friday 2021, η αποκαλούμενη και ως Μαύρη Παρασκευή που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 26/11.

Internet Hackers Acer

Η Acer επιβεβαιώνει ότι δέχτηκε μεγάλη επίθεση από hackers

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Acer, οι hackers κατάφεραν να αποσπάσουν τα στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών των προϊόντων της.