Μία μέση ελληνική οικογένεια διαθέτει 3,3 συσκευές με σύνδεση στο Ίντερνετ -αυτό ήταν και το ερώτημα του διαγωνισμού μας αν θυμάστε- κατά προσέγγιση δηλαδή, τρεις με τέσσερις συσκευές. Αυτός ο αριθμός είναι παρόμοιος με το μέσο όρο των συσκευών με σύνδεση στο Ίντερνετ που χρησιμοποιούνται από μία οικογένεια στην Ουκρανία (3,4), στη Ρωσία (3,5) και στην Τσεχία (3,8 συσκευές ανά οικογένεια).
Παρόλα αυτά ο αριθμός των συσκευών με σύνδεση στο Ίντερνετ που διαθέτει κατά μέσο όρο μια Ελληνική οικογένεια είναι σημαντικά χαμηλότερος από αυτόν της μέσης οικογένειας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (5,8) στην Ισπανία, στο Μεξικό και στον Καναδά (5,2 συσκευές).
Στη Γαλλία, η μέση οικογένεια έχει στην κατοχή της και χρησιμοποιεί 4,2 συσκευές που συνδέονται στο Ίντερνετ ενώ στην Κίνα, στην Ιταλία και στη Γερμανία βρίσκουμε 4,7 συσκευές ανά οικογένεια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο αριθμός των συσκευών ανά οικογένεια είναι 4,6.
Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των συσκευών που διαθέτει μία οικογένεια, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος έκθεσης σε διάφορες απειλές. Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της εταιρείας υπηρεσιών ασφάλειας Kaspersky Lab, οι χρήστες τείνουν ολοένα και περισσότερο να χρησιμοποιούν φορητές συσκευές, όπως smartphones ή tablets, για τις online δραστηριότητες τους. Και ειδικά για τις οικονομικές συναλλαγές τους.
Πιο συγκεκριμένα, το 90% των χρηστών πραγματοποιεί online οικονομικές συναλλαγές μέσω desktop υπολογιστή ή laptop. Ωστόσο, είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι το 40% των χρηστών πλέον χρησιμοποιεί και τις φορητές συσκευές – όπως τα smartphones και τα tablets – για οικονομικές συναλλαγές. Τα tablet χρησιμοποιούνται για δραστηριότητες online shopping σε ποσοστό 21% ενώ το 20% χρησιμοποιεί τα smartphones για online banking. H χρήση των smartphones για δραστηριότητες στα social media αγγίζει το 42% ενώ για το instant messaging το ποσοστό ανέρχεται σε 30%.
Οικονομικές απειλές
Οι υπηρεσίες online συναλλαγών (e-banking, συστήματα e-payment και ηλεκτρονικά καταστήματα) αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας για πολλούς χρήστες. Η έρευνα της Kaspersky Lab δείχνει ότι το 95% των ερωτηθέντων έχει πραγματοποιήσει αγορές online, το 91% έχει χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του online banking και το 74% έχει χρησιμοποιήσει συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών.
Φυσικά, αυτή η τάση δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τους χάκερ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για τις χώρες της Ευρώπης, το 38% των χρηστών έχει λάβει emails που υποτίθεται οτι προέρχονταν από μια τράπεζα αλλά αποδείχτηκαν πλαστά. Το 11% των ερωτηθέντων ανέφερε ύποπτα μηνύματα που υποτίθεται ότι είχαν σταλεί εκ μέρους ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Τουλάχιστον μια φορά, το 11% των ερωτηθέντων είχε ανακατευθυνθεί αυτόματα σε ένα ύποπτο site, το οποίο τους ζητούσε να εισάγουν τα διαπιστευτήρια της πιστωτικής τους κάρτας. Περίπου το 4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει εισάγει οικονομικές πληροφορίες σε αμφιλεγόμενες ιστοσελίδες.
Πώς να προστατευτείτε από τις απειλές
Παρόλα αυτά, ένας σημαντικός αριθμός χρηστών, της τάξης του 11%, επέλεξε να αγοράσει προστασία μόνο αφού ήταν πλέον πολύ αργά και είχε ήδη υποκύψει στην επίθεση. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό διατάραξε απλά τις εργασίες που εκτελούσε η συσκευή. Στις χειρότερες περιπτώσεις, οι επιθέσεις προκάλεσαν σημαντικές οικονομικές απώλειες στους χρήστες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η προστασία των online συσκευών – πολύ πριν την εμφάνιση άλλων προβλημάτων. Με τόσα πολλά αποτελεσματικά προϊόντα που είναι διαθέσιμα σήμερα στην αγορά, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να περιμένετε μέχρι να είναι πολύ αργά.
Eξελιγμένοι μηχανισμοί εντοπισμού και αποκλεισμού του malware αποτελούν τις βασικές τεχνολογίες που διαθέτουν τα προϊόντα της Kaspersky Lab για την προστασία απένταντι σε ηλεκτρονικές επιθέσεις. Το Kaspersky Internet Security – Multi-Device (που δώσαμε σαν δώρο στο διαγωνισμό μας πρόσφατα)είναι μια λύση ασφάλειας που προστατεύει ταυτόχρονα πολλές συσκεύες οι οποίες λειτουργούν σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα (Windows PC, Android smartphones και tablets αλλά και υπολογιστές Mac). Ενσωματώνει μια σειρά εργαλείων για την αντιμετώπιση του malware το οποίο στοχεύει τις πλατφόρμες οι οποίες αποτελούν συχνότερα θύματα επιθέσεων.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ