Kaspersky Lab Spam Report, Τα δωρεάν online παιχνίδια στο στόχαστρο

Η Kaspersky Lab παρουσιάζει την έκθεση Spam Report για το Μάιο του 2011. Σύμφωνα με την έκθεση, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο όγκος του spam αυξήθηκε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες, αποτελώντας κατά μέσο όρο το 80,8% του συνόλου των απεσταλμένων email.

, Kaspersky Lab Spam Report, Τα δωρεάν online παιχνίδια στο στόχαστρο

Η τρομοκρατία ως πρόσχημα εγκληματικών δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο
Το Μάιο, οι spammers χρησιμοποιούσαν επίκαιρα θέματα ώστε να εξαπατήσουν τους χρήστες. Πιο συγκεκριμένα, υπήρχε μια αύξηση στον αριθμό των μηνυμάτων που εντοπίστηκαν να εκμεταλλεύονται την είδηση του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Τα μηνύματα αυτά περιείχαν κακόβουλα αρχεία, καθώς και links που παρέπεμπαν σε νόμιμα προγράμματα payware. H είδηση του θανάτου του πιο γνωστού τρομοκράτη στον κόσμο χρησιμοποιήθηκε ακόμα και στα email των κυβερνοεγκληματιών που χρησιμοποιούσαν την απάτη “Nigerian Scam”. Το τέχνασμα που χρησιμοποίησαν στην προσπάθεια τους να αποσπάσουν χρήματα παρέμεινε το ίδιο. Οι απατεώνες ζητούσαν την κατάθεση ενός μικρού ποσού, με την υπόσχεση ότι θα επιστρεφόταν ένα αρκετά μεγαλύτερο ποσό στο μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντί για τις παραδοσιακές αιτήσεις για “βοήθεια”, οι χρήστες απειλούνταν με ένα νέο είδος email, το οποίο τους ενημέρωνε ότι οι λογαριασμοί τους θα «παγώσουν» με το πρόσχημα ότι υπάρχουν υποψίες πως συνδέονται με τρομοκράτες.

Υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και πλαστά προγράμματα antivirus
Η Ρωσία κατέχει την κορυφή όσον αφορά στον όγκο των κακόβουλων προγραμμάτων που ανιχνεύτηκαν από προγράμματα antivirus και βρέθηκαν σε email. Οι ΗΠΑ, που στο παρελθόν κατείχαν την πρώτη θέση, κατατάσσονται τώρα δεύτερες. Η ποσότητα των «μολυσμένων» email που στάλθηκαν σε χρήστες της Αμερικής μειώθηκε κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. Το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό που κυκλοφόρησε μέσω email ήταν το Trojan-Spy πρόγραμμα Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen. Worms όπως το E-mail-Worm.Win32.Mydoom.m, το Email-Worm.Win32.Bagle.gt και το E-mail-Worm.Win32.NetSky.q παρέμειναν ψηλά στην κατάταξη, ενώ τα νεοεισερχόμενα κακόβουλα προγράμματα στη λίστα ήταν δύο Trojans της οικογένειας Trojan-Downloader.Win32.FraudLoad. Αυτός ο τύπος κακόβουλου προγράμματος εγκαθιστά πλαστά προγράμματα antivirus σε προσωπικούς υπολογιστές.

Τα Online παιχνίδια γίνονται πιο ελκυστικά για τους Phishers
Οι πιο σημαντικές αλλαγές παρατηρήθηκαν στις υπηρεσίες web, οι οποίες δέχθηκαν τις περισσότερες επιθέσεις από phishing emails. Το 4,67% του συνόλου των phishing emails είχαν ως σκοπό να αποσπάσουν κωδικούς πρόσβασης για το δημοφιλές δωρεάν online παιχνίδι RuneScape. Ως αποτέλεσμα, η πλατφόρμα αυτή έκανε το ντεμπούτο της στην πρώτη δεκάδα με τους πιο δημοφιλείς στόχους phishing. Μάλιστα, βρέθηκε κατευθείαν στην τρίτη θέση, αφήνοντας πίσω το World of Warcraft, το πιο δημοφιλές online παιχνίδι στον κόσμο.
Αυτή τη στιγμή, το RuneScape ενδιαφέρει τους κυβερνοεγκληματίες περισσότερο και από τα στοιχεία των χρηστών του Facebook. Ωστόσο, στην κορυφαία θέση της σχετικής κατάταξης παρέμεινε το σύστημα πληρωμής PayPal, για το οποίο παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση του αριθμού των phishing emails (άνοδος 23,28% σε σχέση με τα μεγέθη του Απριλίου 2011).

Η πλήρης έκδοση της Έκθεσης Spam για το Μάιο του 2011 είναι διαθέσιμη εδώ.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Kaspersky

Threads: Έντονη δραστηριότητα απάτης γύρω από το νέο κοινωνικό δίκτυο

Οι ειδικοί της Kaspersky ανακάλυψαν παραπλανητικές τακτικές που χρησιμοποιούν οι κακόβουλοι χρήστες, εκμεταλλευόμενοι τη βάση δεδομένων της εφαρμογής.

Internet Kaspersky

Προσοχή! Νέα εκστρατεία phishing με στόχο χρήστες κρυπτονομισμάτων

Η εκστρατεία παρουσιάζει τις διαρκώς εξελισσόμενες τακτικές που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου, αντανακλώντας την αυξανόμενη απήχηση των κρυπτονομισμάτων.

Internet Crypto Kaspersky

Αύξηση 40% στο phishing κρυπτονομισμάτων μέσα σε μόλις ένα έτος

Το 2022, τα anti-phishing συστήματα της Kaspersky απέτρεψαν 5 εκατομμύρια επιθέσεις phishing που σχετίζονταν με κρυπτονομίσματα, αριθμός αυξημένος κατά 40% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.