Διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler: Βρήκε ενδείξεις εξωγήινου πολιτισμού;

Το ερώτημα που απασχολεί έντονα επιστήμονες και μη, είναι αν τελικά βρισκόμαστε μόνοι μας ή υπάρχουν και άλλοι εξωγήινοι πολιτισμοί σε διάφορες μορφές. Επιστήμονες και ερασιτέχνες αστρονόμοι παρατήρησαν κάτι παράξενο στα δεδομένα που είχε αποστείλει το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, το οποίο έχει ως απώτερο σκοπό να εντοπίσει πλανήτες σε άλλα ηλιακά συστήματα.

H ιδιαίτερη περίπτωση

Σε ένα από τα αστέρια τα οποία παρατηρούσε, με την ονομασία KIC 8462852, φαίνεται να περιστρέφεται κάτι μεγάλο γύρω του, το οποίο δεν είναι πλανήτης. Συνήθως όταν ένας πλανήτης περνά μπροστά από ένα αστέρι, η φωτεινότητα του άστρου, όπως φαίνεται από την Γη, πέφτει για κάποιες ώρες ή μέρες, αφού περάσει από μπροστά επανέρχεται και το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται περιοδικά.

Σε αυτή την περίπτωση όμως κάτι το ιδιαίτερο συμβαίνει καθώς η φωτεινότητα του άστρου έπεσε επειδή πέρασε κάτι από μπροστά ως και 80 φορές σε μια μέρα σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα. Φυσικά αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να το προκαλέσει ένας πλανήτης.

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι, το άστρο περιβάλλεται από ένα μεγάλο σμήνος σκόνης και πετρών, αλλά κάτι τέτοιο συμβαίνει συνήθως σε νεαρής ηλικίας άστρα και το συγκεκριμένο δεν είναι. Επίσης τέτοιες περιοχές με σκόνη και πέτρες εκπέμπουν στο υπέρυθρο, πράγμα που επίσης δεν συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση. Τα δεδομένα έχουν επαληθευτεί από την ομάδα του Kepler και όταν καταγράφηκαν δεν υπήρξε δυσλειτουργία του τηλεσκοπίου.

Εξωγήινος πολιτισμός

Φυσικά το ότι κάθε πιθανή φυσική εξήγηση δεν στέκει για κάποιο λόγο, δίνει χώρο σε λιγότερο πιθανές εξηγήσεις του φαινομένου. Μια άλλη εξήγηση θα ήταν ότι ένα άστρο “περιπλανητής”, το οποίο δεν είναι σε κάποιο σύστημα, έχει αιχμαλωτίσει κομήτες στην βαρύτητα του και αυτοί προκαλούν το φαινόμενο αυτό, αλλά ακόμη και αυτό θα ήταν αρκετά απίθανο σύμφωνα με τον Andrew Siemion, επιστήμονα στο Berkeley SETI center. Τα μυστήρια αντικείμενα μπλοκάρουν μέχρι και 20% του φωτός που εκπέμπει το άστρο, πράγμα που είναι πάρα πολύ ακόμη και για έναν πλανήτη στο μέγεθος του Δία.

Ο Siemion και ακόμη 2 αστρονόμοι πρότειναν μια άλλη εξήγηση για το φαινόμενο αυτό, η οποία ίσως είναι ακόμη πιο απίθανη από την υπόθεση με τους κομήτες. Αναφέρουν ότι το άστρο περιβάλλεται από κατασκευές ενός ανεπτυγμένου εξωγήινου πολιτισμού. Μια τέτοια υποθετική κατασκευή θα μπορούσε να είναι κάτι το οποίο επιστήμονες στην Γη ήδη έχουν σκεφτεί και το έχουν ονομάσει Σφαίρα Dyson (Dyson Spheres).

Dyson Spheres – εξωγήινες υπερκατασκευές

Καθώς ένας πολιτισμός αναπτύσσεται τεχνολογικά, γίνεται όλο και πιο “πεινασμένος” για ενέργεια. Ο φυσικός Freeman Dyson υπέθεσε ότι εάν ένας πολιτισμός αναπτυχθεί αρκετά θα θελήσει να συλλέξει όλη την ενέργεια που του προσφέρει ένα άστρο, καλύπτοντάς το μέσα σε μια σφαίρα από φύλλα τα οποία θα λειτουργούν ως εξελιγμένοι ηλιακοί συλλέκτες (εξού και το όνομα Dyson Sphere). Αρκετοί είναι οι επιστήμονες που είναι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας και πιστεύουν ότι αν ψάξουμε για στοιχεία που δείχνουν την ύπαρξη τέτοιων σφαιρών θα οδηγηθούμε στην ανακάλυψη εξωγήινης ζωής.

Άλλη μια μορφή αυτής της ιδέας είναι τα Dyson Swarms, δηλαδή αντί για μια σφαίρα που θα κάλυπτε όλο το άστρο να έχουμε μερικές τροχιές καλυμμένες από συλλέκτες και κάποιες άλλες όχι. Ο Siemion και οι συνάδελφοί του πιστεύουν ότι ίσως έχουμε να κάνουμε με μια τέτοια κατασκευή στο άστρο KIC 8462852. Ακόμη και να μην είναι μια τέτοια σφαίρα ίσως έχουμε να κάνουμε με κάποια άλλη υπερκατασκευή.

Διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler: Βρήκε ενδείξεις εξωγήινου πολιτισμού;, Διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler: Βρήκε ενδείξεις εξωγήινου πολιτισμού;

Ψάχνοντας για επιπλέον στοιχεία

Για να επαληθεύσει την υπόθεσή της, η ομάδα έκανε αίτηση στο Green Bank Telescope στην Δυτική Virginia, ώστε το τηλεσκόπιο να στοχεύσει στο μέρος του ουρανού όπου βρίσκεται το άστρο KIC 8462852 και να ανιχνεύσουν για ραδιοεκπομπές. Στη φύση τα ηλεκτρόνια κινούνται τυχαία δημιουργώντας ένα χάος από εκπομπές ραδιοκυμάτων, αλλά η τεχνολογία όπως την γνωρίζουμε στην Γη τείνει να εκπέμπει τα ραδιοκύματα σε στενό εύρος συχνοτήτων για μικρά χρονικά διαστήματα. Οπότε οι επιστήμονες πρέπει να αναζητήσουν για αυτά τα χαρακτηριστικά όταν στοχεύσουν προς το συγκεκριμένο άστρο.

Φυσικά όλα αυτά είναι υποθέσεις, μέχρι να βρεθούν αποδείξεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε ένα άστρο ανάμεσα σε χιλιάδες το οποίο συμπεριφέρεται με μη αναμενόμενο τρόπο και χρειάζεται να δοθεί μια εξήγηση για την οποία εργάζονται καταξιωμένο επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης: Η NASA βρήκε τρεχούμενο νερό στον Άρη

Διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler: Βρήκε ενδείξεις εξωγήινου πολιτισμού;, Διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler: Βρήκε ενδείξεις εξωγήινου πολιτισμού;

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

18 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
giannogeorge

Απίθανο, ναι. Όσο απίθανο ήταν να έχει ο Πλούτωνας μπλε ουρανό.

Ioannis

Είανι αδαείς όσοι πιστεύουν πως δεν υπάρχει άλλος ανεπτυγμένος ή μη πολιτισμός σε άλλο πλανήτη…απλά έιναι θέμα χρόνου,συνθηκών και αναζητήσεων…

NZ

Είναι όντως τρελό να νομίζουν αρκετοί ότι είμαστε μόνοι μας!
THE TRUTH IS OUT THERE!!!!!!

george

μας το παει λαου λαου η nasa μου φαινετε.στην αρχη με κατι νερα στον αρη τωρα κατι σε υπερκατασκευες στην γειτονια μας αντε να δουμε.παντως αν το παραπανω ισχυει προς το παρον την εχουμε καλα γιατι ειναι 1400 ετη φωτος μακρια κ μας βλεπουν 1400 χρονια πισω που ο πλανητης μας δεν εξεπεμπε τιποτα απο τεχνολογια κ σηματα κ καμια φορα βολευει να περνας απαρατηρητος αν εισαι ο αδυναμος.

Darth

@γιατί να είναι αδαής? σαν λογικό άτομο τον άκουσα

@george ε καλά… άμα είσαι αδύναμος καλύτερα στην τρύπα σου…. γιατί μπορεί να γαργαλίσεις κάποια “αρκούδα” και αυτή να “φτερνιστει” και ουαλα… εξαφανίστηκε ολόκληρο είδος… (άνθρωπος)

ΚώσταςD.

Κάποια στιγμή ίσως σας πουν και την αλήθεια ποιοι μας έφτιαξαν και το οτιδήποτε στη Γη… Μέχρι τότε (για πάντα δηλαδή) καλόν ύπνο…

Gvirginia

Ελοχίμ Νεφελίμ 2310521010

παπαροκάς tiamat

Kostas d. Συμφωνω. Θεος (εντος πολλων εισαγωγικων) υπαρχει. Ή Μαλλον θεοι…

Γεώργιος

Από τις προηγούμενες αναρτήσεις βγαίνει το συμπέρασμα ότι οτι το πολύ γκάτζετ βλάπτει σοβαρά την πνευματική υγεία…Για το θέμα των U.F.O., των εξωγήϊνων, και της ζωής σε άλλους πλανήτες ο γνωστός ασκητής π.Πορφύριος, ο άνθρωπος του Θεού, πού μπορούσε από μία φωτογραφία προσώπου να σού πεί τα πάντα γι΄αυτό, ή να σού υποδείξει από φωτογραφία, σε ποιο βάθος μπορούσες να βρείς νερό ή πετρέλαιο, όταν ρωτήθηκε σχετικά, είχε πεί:
« Αυτά όλα να ξέρεις, είναι πράγματα φανταστικά, δαιμονικά. Ζωή σε άλλον πλανήτη δεν υπάρχει… »

JohnGR

@Γεώργιος
Πλάκα μας κάνεις, έτσι;
Αν δεν κάνεις, παρακαλώ να πάρεις τον σκοταδισμό σου σε άλλο site.

vasilist

Απορώ με ποια λογική με τόσα ηλιακά συστήματα και με τόσους γαλαξίες μερικοί ακόμα πιστεύουν ότι δεν υπάρχει άλλου ζωή πέρα από την γη την στιγμή που ήδη στον Άρη έχει βρεθεί νερό και πέτρες με ίχνος βακτηρίων.
Ναι δεν είναι ζωντανά και ναι δεν έχουν laser και διαστημόπλοια αλλά δεν αναιρεί το γεγονός που είναι μορφή ζωής.
Φαντάσου πιο πέρα τι συμβαίνει…

Themazerunner

Τα νουμερα οσων αφορα τις αποστασεις μεσα στο συμπαν ειναι αμειλικτα.Μιλαμε για εκατομμυρια ετη φωτος και αν δεν υπαρξει ποτε τροπος καλυψης αυτων σε ενα ευλογο χρονικο διαστημα για το προσδοκιμο διαρκειας της ανθρωπινης ζωης υποθεσεις θα κανουμε και εικασιες. Προσωπικα πιστευω οτι το συμπαν και για οποιονδηποτε βρισκεται μεσα σε αυτο και υπαγεται στους νομους αυτου ειναι ΑΠΕΙΡΟ.Υπαρχουν απειροι γαλαξιες οταν ο δικο μας θεωρειται ενας γαλαξιας απο αυτους με τους δικους του πλανητες(και εχουν περασει κατι δις για να μαθουμε τι γινεται εναν πλάνητη). Εχουμε να αντιμετωπισουμε τα εξης…Αποσταση,διαρκεια ζωης,ταχυτητα και διαθεσιμοι ποροι καλυψης ολων των προηγουμενων.Πρακτικα περπαταμε αν αναλογιστουμε στο περιπου την ηλικια του συμπαντος διοτι κανεις δεν ξερει περα απο θεωριες,με ρυθμους ουτε χελωνας. Δικη μου εκτιμηση,θεωρια και υποθεση ειναι οτι στον δικο μας γαλαξια ΔΕΝ υπαρχει αλλη μορφη ζωης οπως αυτη που υπαρχει στον πλανητη Γη.(απο την μικροτερη μεχρι την μεγαλυτερη και πολυπλοκοτερη). Εαν αναλογιστουμε μαλιστα οτι η αποσταση ενος αλλου γαλαξια απο τον δικο μας ειναι κατι ψιλοεκατομμυριακια ετη φωτος και αλλοι δισεκατομμυρια…αφηνω σε αυτους που βλεπουν πολυ Marvel Agents και Avengers να σκεφτουνε λιγο πιο ρεαλιστικα.Αλλωστε και ακομη αλλος πολιτισμος να υπηρχε σε καποιον γαλαξια ή πολιτισμοι κανεις δεν μας εγγυαται οτι θα… Συνέχεια »

Solon

Μην μπερδεύεται την επιβεβαιωμένη επιστήμη με θέματα πίστεως και αναπόδεικτες θεωρίες. Η μεν πίστη είναι θέμα επιλογής οι δε θεωρίες είναι στην ουσία εναλλακτικές επιλογές της πίστεως και είναι σχεδόν αδύνατον να επιβεβαιωθούν επιστημονικά.
Πάντως αν έπρεπε να βγάλουμε συμπέρασμα βάση επιστημονικής μεθοδολογίας είναι πολύ πιθανότερο η ζωή στον πλανήτη μας να είναι κατασκευασμένη παρά τυχαία. Όλες οι έρευνες DNA εκεί συγκλίνουν. Εάν η ζωή και το DNA μπορούσαν να σχημστιστούν τυχαία τότε θα έπρεπε να είχαμε πολλές εξελικτικές γραμμές στον πλανήτη μας και όχι μόνο μία. Επίσης εάν οι μεταλλάξεις μπορούσαν να παράξουν νέα είδει θα έπρεπε να έχουμε πολλά γονίδια με τις ίδιες δυνατότητες και διαφορετική γραφή DNA. Ούτε αυτό ισχύει. Αντίθετα τα γονίδια που εκτελούν ίδιες εργασίες είναι σε όλους τους οργανισμούς τα ίδια και μάλιστα έχουν περάσει σε όλους τους οργανισμούς που τα χρησιμοποιούν με την αρχική κωδικοποίησή τους χωρίς μεταλλάξεις. Η νεοδαρβινιστική θεωρία της εξέλιξης δεν έχει απαντήσεις για τα παραπάνω. Το μόνο λογικό συμπέρασμα στα παραπάνω, που είναι πλέον επιβεβαιωμένα, είναι ότι η ζωή στον πλανήτη μας είναι κατασκευασμένη και δεν αποτελεί τυχαίο φαινόμενο.

Themazerunner

@Solon συμφωνω σε αυτα που λες.Εγω απλα τονισα περισσοτερο τα πρακτικα ζητηματα και προβληματα που γεννιωνται απο τον ανθρωπο προβληματιζομενος για το συμπαν και για την υπαρξη αλλης ζωης.
Για Δαρβινους κλπ ουτε εγω δεχομαι αυτου του ειδους την Θεωρια και εξηγησες μια χαρα και τον λογο.Το που θελει να πιστευει ο καθενας δεν με απασχολει.Αυτα ειναι εσωτερικα ζητηματα.Για την υπαρξη αλλης ζωης σε αλλους γαλαξιες κανεις δεν γνωριζει και κατα 99,99% δεν προκειται να μαθουμε τιποτε για τους λογους που εξηγησα.Αν οντως η ζωη στον πλανητη ειναι “κατασκευασμενη” το ιδιο ισως και να ισχυει σε αλλους γαλαξιες με την ιδια σκεψη και λογικη κατι που δεν μου πεφτει λογος οσον αφορα για αυτον-αυτους που εχουν την ευθυνη.Το συμπαν ειναι πρακτικα απειρο και σιγουρα οι αποστασεις ειναι σχεδον αδυνατες να καλυφθουνε ανακαλυπτοντας αλλους πολιτισμους(οχι μικροβια και βακτηρια).Ενα συμπαν-συμπαντα που δεν μπορει να χωρεσει ο νους κανενος σιγουρα δεν μπορει να δημιουργηθηκε μονο για τον πλανητη Γη και αν δημιουργηθηκε για τους χψ λογους και για αλλους πολιτισμους θεωρω και εκτιμω οτι πρακτικα θα ειναι σε σημειο που δεν προκειται να γνωρισουμε ποτε.Εκτιμησεις και εικασιες σε πρακτικο επιπεδο παντα.

ΚώσταςD.

Δικη μου εκτιμηση,θεωρια και υποθεση ειναι οτι στον δικο μας γαλαξια ΔΕΝ υπαρχει αλλη μορφη ζωης οπως αυτη που υπαρχει στον πλανητη Γη.(απο την μικροτερη μεχρι την μεγαλυτερη και πολυπλοκοτερη).
–>Δεν ειναι τιποτα, απλως κοιμασαι…

Αλλωστε και ακομη αλλος πολιτισμος να υπηρχε σε καποιον γαλαξια ή πολιτισμοι κανεις δεν μας εγγυαται οτι θα ειναι πιο ανεπτυγμενοι απο εμας ή με καλυτερες διαθεσεις απο εμας αν κατεχουν τεχνογνωσια και τεχνολογια πολυ πιο ανεπτθγμενη απο εμας.
–>και εγω σου λεω οτι ειμαστε τεχνολογια τους…

Themazerunner

Ενω εσυ εισαι ξυπνιος…
Πολυ Προμηθεα βλεπεις στις ταινιες και κανει κακο στον εγκεφαλο.
Να το κοιταξεις σε παρακαλω…

Kαι οταν καποιος λεει την αποψη του να εισαι πιο ευγενικος λεγοντας τη δικη σου χωρις να μιλας επιθετικα.Ουτε με ξερεις ουτε σε ξερω.Οποτε καταλαβες…δεν χρειαζεται να μιλησω αναλογα και να επεκταθουμε αναλογως.

ΚώσταςD.

Φιλαρακι δεν το παιζω ξυπνιος, απλως ξέρω πραγματα που δεν θα μαθεις ποτέ σου…

Themazerunner

Εσυ…και το συμπαν μονο…χαχα…ενταξει.
Κατσε να παω να πιω ενα καφεδακι με τον Heimdall και μετα να με στειλει σε κανα πλανητακο για διαγαλαξιακο καμακι…βαρεθηκα προσωπικα με τις γηινες και λεω να αλλαξω λιγο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Instagram Meta

Threads: Θα μπορείς να κάνεις cross-post φωτογραφίες από το Instagram

H Μeta προσπαθεί να αυξήσει το loyalty στα Threads χρησιμοποιώντας το Instagram, με τη δυνατότητα να κάνεις cross-post φωτογραφίες.

Internet AI Apple featured

Μεγάλες αλλαγές στο Safari από την Apple με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη

Η Apple ετοιμάζεται να ενσωματώσει τεχνητή νοημοσύνη και στο Safari μέσα σε αυτή τη χρονιά, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα.

Internet Nova

Νέα προγράμματα κινητής Nova Family: Μεγαλύτερη οικονομία για όλη την οικογένεια

Η Nova, με τα προγράμματα Nova Family, δίνει σε κάθε μέλος της οικογένειας , τη δυνατότητα να απολαμβάνει τεχνολογία αιχμής στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Internet Twitter

Χ: Θα εφαρμόσει μικρή χρέωση στους νέους χρήστες για να αλληλεπιδρούν

Η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης X θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζει σε νέους χρήστες «μικρή χρέωση» για τη δημοσίευση περιεχομένου κ.α.