Εθνική υποδομή για τη μέτρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ευρυζωνικών συνδέσεων

Η ΕΕΤΤ, μετά από πολύμηνη συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και τις διεθνείς κοινοπραξίες Measurement Lab Partnership (M-Lab/ MLP) και Planet Lab Consortium (PLC), προέβη στην ανάπτυξη μιας νέας Εθνικής υποδομής για τη μέτρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ευρυζωνικών συνδέσεων στη χώρα μας (π.χ. πραγματικές ταχύτητες πρόσβασης). Η Εθνική αυτή υποδομή ονομάστηκε Κόμβος Μετρήσεων Ευρυζωνικών Χαρακτηριστικών (ΚΟ.Μ.Ε.Χ.) και υπάγεται στο διεθνές σύστημα «Εργαστήριο Μετρήσεων», γνωστό και ως «Μ-Lab».

, Εθνική υποδομή για τη μέτρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ευρυζωνικών συνδέσεων

Οι χρήστες ευρυζωνικών υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο έχουν πλέον τη δυνατότητα να αξιοποιούν σύγχρονες υποδομές και τεχνολογίες, επισκεπτόμενοι – μέσω του Γεωγραφικού Συστήματος Ευρυζωνικότητας (GIS) της ΕΕΤΤ που είναι διαθέσιμο στο δικτυακό τόπο της με διεύθυνση: https://mapsrv1.terra.gr/eettutilities/map.aspx – τις ιστοσελίδες μέσα από τις οποίες μπορούν να μετρούν τα πραγματικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της ευρυζωνικής τους σύνδεσης και να εντοπίζουν μερικά από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα τεχνικά προβλήματα. Οι ιστοσελίδες αυτές είναι διαθέσιμες στην Αγγλική γλώσσα και στο άμεσο μέλλον θα είναι διαθέσιμες και στην Ελληνική γλώσσα.

Επί του παρόντος, οι χρήστες έχουν πρόσβαση στα ακόλουθα εργαλεία:
1) Network Diagnostic Tool, για τη μέτρηση της πραγματικής ταχύτητας πρόσβασης και τη λήψη πληροφοριών διάγνωσης προβλημάτων που περιορίζουν την ταχύτητα της ευρυζωνικής σύνδεσης.
2) Glasnost, που ελέγχει κατά πόσο ένας τηλεπικοινωνιακός πάροχος περιορίζει ή παρεμποδίζει την υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων μεταξύ των χρηστών (Bittorrent).
3) Network Path and Application Diagnosis, που επιτρέπει τον εντοπισμό τεχνικών προβλημάτων στον υπολογιστή ή στη σύνδεση από την οικεία/γραφείο του χρήστη.
4) Pathload2, εναλλακτικό εργαλείο για τη μέτρηση της πραγματικής ταχύτητας πρόσβασης.

Το σύστημα M-Lab σύντομα θα υποστηρίζει και τα εργαλεία: DiffProbe, το οποίο ελέγχει κατά πόσο ένας τηλεπικοινωνιακός πάροχος υποβαθμίζει επιλεκτικά συγκεκριμένες υπηρεσίες Διαδικτύου, και NANO, το οποίο ελέγχει κατά πόσο ένας τηλεπικοινωνιακός πάροχος υποβαθμίζει επιλεκτικά όχι μόνο συγκεκριμένες υπηρεσίες αλλά και εφαρμογές ή προορισμούς στο Διαδίκτυο.

Η εγκατάσταση και λειτουργία του Κόμβου Μετρήσεων Ευρυζωνικών Συνδέσεων στη χώρα μας ήταν αποτέλεσμα της άρτιας συνεργασίας της ΕΕΤΤ με πολλούς τοπικούς και διεθνείς φορείς, και του συντονισμού τους σε πλήθος θεμάτων. Η ΕΕΤΤ προμηθεύτηκε και λειτουργεί την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Η ΕΔΕΤ Α.Ε. προσέφερε και συντηρεί τις ευκολίες εγκατάστασης και λειτουργίας του εξοπλισμού, τη σύνδεση του Κόμβου με το Διαδίκτυο μέσω του δικτύου της, καθώς και τη διασύνδεση του Κόμβου με τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, μέσω του Εθνικού κόμβου ουδέτερης διασύνδεσης GRIX τον οποίο οργάνωσε και λειτουργεί η ίδια. To M-Lab και το PLC ανέλαβαν τη λειτουργία και τη διαχείριση του κόμβου σε συνεργασία με την ΕΕΤΤ, ενώ ερευνητές από ινστιτούτα και ακαδημαϊκά ιδρύματα ανέπτυξαν, εγκατέστησαν και λειτουργούν τα εργαλεία μετρήσεων που χρησιμοποιούν οι τελικοί χρήστες.

Τους επόμενους μήνες, η ΕΕΤΤ σε συνεργασία με ερευνητές του M-Lab και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), θα βελτιώσουν τη χρηστικότητα και τη λειτουργικότητα της πλατφόρμας, στηρίζοντας τις συνεχείς προσπάθειες στο να βοηθήσουν τους Έλληνες χρήστες να κατανοήσουν την απόδοση των συνδέσεων τους και των τηλεπικοινωνιακών παρόχων (ISPs) που έχουν στη διάθεσή τους, συνδυάζοντας τα εργαλεία μετρήσεων με το σύστημα GIS της ΕΕΤΤ.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet EETT featured

Τηλεπικοινωνίες Ελλάδα: Στα σκαριά επιπλέον χρεώσεις των καταναλωτών

Η ΕΕΚΕ (Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας) εξέδωσε Δελτίο Τύπου μέσα από το οποίο κατηγορεί την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT).

Gear EETT

Απαγόρευση κυκλοφορίας του αφυγραντήρα Juro-Pro Ruby 30L WiFi και λάμπας WiFi

Απαγόρευση διάθεσης στην ελληνική αγορά των ραδιοεξοπλισμών COOLSEER RGB WIFI GU10 SMART SPOTLIGHT και “Αφυγραντήρας, Καθαριστής αέρα Ιονιστής Juro-Pro Ruby 30L WiFi.

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.