Li-Fi: Τι είναι και πως μπορεί να ξεπεράσει το Wi-Fi

Αν και πολλοί υπολόγιζαν ότι η τεχνολογία 4G και 5G LTE θα έδινε το τελειωτικό χτύπημα στο Wi-Fi, αυτό μάλλον θα γίνει από το Li-Fi που έρχεται να φέρει αλλαγές στην ασύρματη μετάδοση δεδομένων. Το Wi-Fi παρόλο που είναι μια πολύ καλή τεχνολογία για μεταφορά δεδομένων ασύρματα, έχει ήδη ξεπεραστεί από ότι δείχνουν τα τεστ του 5G.

Τώρα όμως μπαίνει στο παιχνίδι και το Li-Fi το οποίο σε επίπεδο τοπικού δικτύου είναι 100 φορές πιο γρήγορο και πιο ασφαλές.

Το Li-Fi χρησιμοποιεί φως για να μεταδώσει δεδομένα αντί για τα ραδιοκύματα του Wi-Fi και παρόλο που βρισκόταν στο στάδιο δοκιμών πριν από λίγο καιρό, δεν θα αργήσει πολύ να φτάσει στους καταναλωτές.

Το Li-Fi χρησιμοποιεί το φως για μεγαλύτερες ταχύτητες

Με την χρήση ορατού φωτός για την μετάδοση δεδομένων, το Li-Fi είναι ικανό να αυξήσει το bandwidth κατά 100 φορές. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείς να κατεβάσεις 18 ταινίες των 1.5GB, την κάθε μία σε ένα δευτερόλεπτο. Εργαστηριακά τεστ δείχνουν ότι μια Li-Fi σύνδεση μπορεί να μεταδώσει έως 224 gigabits το δευτερόλεπτο. Όσον αφορά στην πραγματική χρήση έχουν ήδη καταφέρει ταχύτητες για μεταφορά δεδομένων με 1GB κάθε δευτερόλεπτο.

Το Li-Fi πρωτοανακαλύφθηκε το 2011 στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου από τον Harold Haas, ο ίδιος απέδειξε ότι το “τρεμόπεγμα” μιας λάμπας LED μπορούσε να μεταδώσει περισσότερα δεδομένα από έναν πύργο κινητής τηλεφωνίας.

Η τωρινή υλοποίηση χρησιμοποιεί Visible Light Communication (VLC), το οποίο φως έχει συχνότητα 400-800 Terahertz. Είναι σαν να αναβοσβήνεις το φως δημιουργώντας έναν “ψηφιακό” κώδικα Μορς.

Το Li-Fι μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με το Wi-Fi

Παρόλα αυτά το Wi-Fi ίσως να μην διατρέχει μεγάλο κίνδυνο. Οι ίδιοι οι δημιουργοί παραδέχονται ότι το Wi-Fi έχει ενσωματωθεί τόσο πολύ στην κοινωνία μας, που η αντικατάστασή του θα ήταν μη ρεαλιστική. Οπότε στο μέλλον ίσως το κινητό μας αλλάζει μεταξύ συνδέσεων 5G, Wi-Fi και Li-Fi.

Η ομάδα του Haas, έχει ήδη δημιουργήσει μια νέα εταιρεία, με την ονομασία PureLiFi, η οποία προσφέρει plug and play πρόσβαση στην τεχνολογία, όμως προς το παρόν περιορίζεται στα 11.5MB το δευτερόλεπτο.

Ένα στοιχείο του Li-Fi είναι ότι το φως δεν μπορεί να διαπεράσει τους τοίχους, το οποίο ναι μεν μπορεί να είναι ένα μειονέκτημα για την ακτίνα δράσης του, αλλά είναι ένα τρομερό πλεονέκτημα όσο αφορά την ασφάλεια. Για αυτό τον λόγο εταιρείες δεν θα είναι αρνητικές απέναντι σε αυτή την τεχνολογία. Τέλος το Li-Fi δεν θα “υποφέρει” από τις παρεμβολές εκατοντάδων συσκευών, όπως γίνεται με το Wi-Fi.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 23 Ιανουαρίου 2016 10:35

Σχόλια

  • Απ ότι βλέπω θα θέλει και ειδική εγκατάσταση το LiFi και θα είναι μείον για την καθολική αποδοχή. Το WiFi ρουτερ το βάζεις σε γραμμή τηλεφώνου, μετά στη πρίζα και το τοποθετείς σε ένα σημείο του σπιτιού / γραφείου κτλ που θα μπορείς να πιάνεις σήμα παντού.
    Το LiFi από την άλλη θέλει πολλές λάμπες LED καθώς δεν περνάει τους τοίχους. Αυτές όμως οι λάμπες για να μεταφέρουν δεδομένα από το Ίντερνετ εκτός από ηλεκτρική ενέργεια για να παράγουν το ορατό φως - μέσο μεταφοράς δε θέλει και τηλεφωνική γραμμή; Επίσης το βράδυ που όλοι κλείνουμε τα φώτα για ύπνο, να δούμε τηλεόραση ή ταινία στο PC / laptop μας, να χαζεψουμε στο Ίντερνετ όταν είμαστε ξαπλωμενοι πριν κοιμηθούμε, όταν κάνουμε παρουσίαση με προτζεκτορα που χαμηλωνουμε-κλεινουμε τον φωτισμό κ.α. δεν θα είναι πρόβλημα να υπάρχει φωτισμός στον χώρο; Εκεί δεν μειονεκτεί επίσης; Ίσως η μόνη λύση είναι ο συνδιασμός WiFi και LiFi. Και τα δύο μαζί γιατί το ένα αναιρεί τα μειονεκτήματα του άλλου.

  • Καλές οι ταχύτητες καλή η καινοτομία μπλα μπλα μπλα αλλά μονάδες αποθήκευσης που θα μπορέσουν να εκμεταλλευτουν τέτοιες ταχύτητες δεν υπάρχουν ένα wifi n ακόμη και σήμερα είναι υπεραρκετό για κάθε οικιακή χρήση σε σύνδεση με το ίντερνετ και ενα wifi ac για εσωτερικές συνδέσεις. Ακόμη και νεο πρότυπο wifi να είχαν βρει με τέτοιες ταχύτητες εμείς οι κοινοί καταναλωτές τι να το κάνουμε...

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.