Μάθε τα πάντα για το 5G που έρχεται

, Μάθε τα πάντα για το 5G που έρχεται

Το 5G είναι μια προηγμένη ασύρματη τεχνολογία νέας γενιάς για κινητή ευρυζωνική σύνδεση που θα φέρει πολύ γρήγορες ταχύτητες (οι μέσες ταχύτητες λήψης 1GBps θα θεωρούνται κανόνας), καλύτερες συνδέσεις και κάλυψη.

Παγκόσμια facts

Περισσότεροι από 5 εκ. νοτιοκορεάτες χρησιμοποιούν 5G smartphones.
Η Κίνα έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 σταθμούς βάσης 5G.
150 εκ. συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας 5G στην Κίνα αναμένονται μέχρι το 2020.
Περισσότερα απο 12 5G smartphones είναι σήμερα διαθέσιμα στην Αμερική.

Low latency

Εξαιρετική απόκριση (low latency) και αξιοπιστία του δικτύου – < 5 milliseconds (ms)

Speed

Ταχύτητες άνω του 1 Gbps – 10 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με το 4G, κάνοντας έτσι πραγματικότητα καινοτόμες εφαρμογές που θα διαμορφώσουν έξυπνες πόλεις και θα βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων.

Network capacity

Αυξημένη χωρητικότητα δικτύου με τους χρήστες να απολαμβάνουν υψηλότερες ταχύτητες και αξιοπιστία δικτύου ακόμη και σε περιόδους υψηλής κίνησης στο δίκτυο ή περιοχές χαμηλής κάλυψης.

Κλήσεις

Το 5G αξιοποιεί δυνατότητες VoLTE για την παροχή υπηρεσιών φωνής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να κάνει και να δέχεται κλήσεις και να χρησιμοποιεί δεδομένα ταυτόχρονα χωρίς διακοπή στην ταχύτητα download. Επίσης διασφαλίζει καλύτερη ποιότητα και καθαρότητα στις κλήσεις, αλλά και υψηλής ποιότητας video calls χωρίς καθυστερήσεις ή pixelation.

Internet of Things

Υποστήριξη της σύνδεσης εκατομμυρίων «έξυπνων» συσκευών στο Διαδίκτυο και τη δημιουργία μεγάλων δικτύων IoT. Η επέκταση των Gigabit δικτύων και του Internet of Things θα υποστηρίξει τις έξυπνες πόλεις με νέες δυνατότητες σε σημαντικούς κλάδους – βιομηχανία, γεωργία, ενέργεια και άλλες κοινωφελείς υπηρεσίες – ενώ επίσης θα εξασφαλίσει καλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγεία και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Το δίκτυο 5G είναι πιο αποδοτικό από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με το 4G, καθώς πάνω από 1ΤΒ δεδομένων μπορεί να μεταδοθεί μέσω 5G δαπανώντας 1kWh ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με τις συνθήκες.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

13 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
KnightRider

Καλά όλα αυτά αλλά δεν είναι τόσο χρήσιμο όταν εξακολουθούν να έχουν ακριβά πακέτα δεδομένων με περιορισμένα MB/GB…

Greg

Σωστός, στην Ελλάδα για να είναι κάποιος καλυμμένος σε χρόνο ομιλίας και MB πρέπει να έχει ένα πάγιο τις τάξης των 50€-60€ τον μήνα.

Greg

Το δίκτυο 5G σήμερα τώρα που μιλάμε είναι σαν να έχουν τα βενζινάδικα βενζίνη 200 οκτανίων ενώ τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν καίνε μόνο 95άρα, τζάμπα υπάρχει… όταν θα ασχοληθούν πάνω από μια δύο εταιρίες ξεκινήσουν να βγάλουν κινητά, ρούτερ, κλπ που να λειτουργούν στο 5G τότε ναι, να μιλήσουμε για μια τεχνολογία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, προς το παρόν με κινητά κλπ τεχνολογικά προϊόντα που πιάνουν μόνο το 4G δίκτυο, το 5G δεν το πιάνει κανείς, τζάμπα συζήτηση γίνεται. Απλά βλέπω πολύ φαγωμάρα και πίεση για πειραματικές δοκιμές του δικτύου 5G ανά πόλις την ώρα που δεν υπάρχουν κινητά 5G για να το χρησιμοποιήσουμε και κάτι δεν μου κολλάει, αρχίζω να σκέφτομαι μήπως τελικά είμαστε όντως πειραματόζωα, λέτε να ψάχνουν να βρουν αν θα ψοφήσει κανείς?

Makis

Εμ κάπως έτσι ξεκινάνε όλα αρχηγέ μου. Στην αρχή για πολύ λίγους, ελάχιστες συσκευές κλπ….τώρα για τα πειραματόζωα, ίδωμεν….

Greg

Όχι φίλε μου δεν κατάλαβες, αυτήν την στιγμή έξω στο εμπόριο δεν υπάρχει συσκευή που να μπορείς να αγοράσεις και να είναι 5G για να χρησιμοποιήσεις το 5G δίκτυο, γιαυτό αναρωτιέμαι ? γιατί τόσην φαγωμάρα ? γιατί τόσην βιασύνη ? ας κυκλοφορήσουν συσκευές 5G και εδώ είμαστε για να της αγοράσουμε και να μπούμε στο 5G δίκτυο, προς το παρόν οι εταιρίες ακόμα δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα 5G συσκευές και είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, οι εν Ελλάδι πάροχοι πρώτα ας φροντίσουν να βελτιώσουν το σήμα που είσαι στο κέντρο τις πόλης και αντί για φουλ σήμα πιάνεις δεν πιάνεις 3 γραμμές, να βελτιώσουν τις παροχές τους και τις οικονομικές απαιτήσεις τους και να αφήσουν τα πειράματα για το 5G δίκτυο, ας το βάλουν άλλοι πρώτοι, δεν πειράζει, θα μάθουμε και αν τελικά θα ψοφήσει κανείς ή όχι… 🙂

Νικος

Το ίδιο ακριβός γινόταν και με το 4g. Που είναι το περίεργο ;

Οζυμαντιας

5G; Κάθε σπίτι καί κεραία. Θα ήθελες να βγαίνεις έξω βόλτα καί νά αντικρίζεις παντού κεραίες; Όταν γίνουμε όλοι ρομπότ τότε τό 5G θά είναι λίγο.
Στην Αγγλία τάιζαν τίς γελάδες με σφάγια, μετά από 60 χρόνια αυτές τρελάθηκαν, νόσος τών τρελών αγελάδων. Άρα θά γίνουν πειράματα τουλάχιστον για 10 χρόνια, θα δούμε τά αποτελέσματα και μετά το χρησιμοποιούμε η όχι. Αρχή τής προφύλαξης. Οι εταιρείες όμως δεν κρατιούνται, θέλουν κέρδη εδώ και τώρα, όσο γίνεται πιο γρήγορα . Η υγεία του καταναλωτή είναι δευτερεύον ζήτημα

Νικος

Η ακτινοβολία του 4g είναι στα μικροκύματα. Άρα και μη ιονίζουσα. Άρα και δεν αποτελεί πρόβλημα για την υγεία. Δεν χρειάζεται να γίνει πείραμα γι αυτό.

nikos2019

Σωστός. Οι εταιρείες κοιτούν το κέρδος ΜΟΝΟ. Αναρωτιέμαι αν κάποιοι CEO δεν έχουν πρόβλημα να έχουν κεραίες πάνω στα σπίτια τους ή στα γειτονικά ακίνητα…

Γενικά το 5G είναι νέα τεχνολογία και υπάρχουν θέματα…

“5G uses higher frequency waves than earlier mobile networks, allowing more devices to have access to the internet at the same time and at faster speeds.

These waves travel shorter distances through urban spaces, so 5G networks require more transmitter masts than previous technologies, positioned closer to ground level”.

Γιώργος

Πόσο μ αρεσει να διαβάζω σχόλια κάτω από τέτοιου ειδους τεχνολογικά νέα… είναι πραγματικά απόλαυση !

Serxi

Πονοκέφαλος και μαγνητικές 5g

be happy

Ήθελα να ήξερα. Με τόσο πολύ τηγάνισμα που γίνεται στον εγκέφαλό μας από τα 4G κτλ. δίκτυα τι θα επακολουθήσει μετά;

Γιάννης Μάγος

Ποιός ο λόγος το κινητό μου στον δρόμο να μπορεί να κατεβάζει με 1.000.000 Mbps; Όταν μου χρεώνει η εταιρεία λίγα GB με αρκετά ευρώ;

Προσωπικά στο σπίτι έχω 50άρα VDSL γραμμή συνδέεται με WiFi όλοι οι οικογένεια, και είμαστε όλοι ικανοποιημένοι. Και κοινωνικά δίκτυα, και βιντεάκια, και Netflix, και YouTube HD.

Προσωπικά στο κινητό μου έξω και με την ταχύτητα του 3G είμαι ευχαριστημένος γιατί μου αρκεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear featured Qualcomm Snapdragon

Snapdragon X Plus: 10πύρηνη CPU, ίδια GPU και NPU με τo Elite

Το Snapdragon X Elite είναι το μόνο προϊόν στη νέα σειρά chipset της Qualcomm που επικεντρώνεται στα Windows αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Gear Apple featured iPad

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια τα iPad θα αποκτήσουν Αριθμομηχανή

Η Apple, 14 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του iPad, σχεδιάζει επιτέλους μια εφαρμογή Αριθμομηχανής για το tablet με το iPadOS 18.

Gear AirTag Apple featured

Του έκλεψαν την BMW και την πήρε πίσω χάρη στο AirTag της Apple

Η Apple καλεί τους χρήστες AirTag να καλούν την αστυνομία όταν εντοπίζουν την τοποθεσία της κλεμμένης περιουσίας τους.

Smartphones featured Qualcomm Snapdragon Snapdragon

Αυτό θα είναι το πρώτο smartphone με Snapdragon 8 Gen 4

Το Snapdragon 8 Gen 4 θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο ως το νέο κορυφαίο chipset για κινητά από την Qualcomm.