Μία στις δέκα επιχειρήσεις πωλούν δεδομένα των χρηστών τους

, Μία στις δέκα επιχειρήσεις πωλούν δεδομένα των χρηστών τους

Τα ευρήματα σχετικών ερευνών δεν είναι πολύ ευοίωνα για τη συμπεριφορά των εταιρειών που δραστηριοποιούνται online και συλλέγουν δεδομένα χρηστών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μία στις δέκα επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται εμπορικά τα δεδομένα αυτά.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα των ανυποψίαστων χρηστών των online υπηρεσιών πωλούνται σε άλλες επιχειρήσεις, τις περισσότερες φορές χωρίς να απαιτείται η σαφής συγκατάθεση του κάθε χρήστη. Μία έρευνα που έγινε από την Kaspersky, με τον τίτλο Kaspersky Global Corporate IT Security Risks Survey σε 31 διαφορετικές χώρες του κόσμου, τον Ιούνιο 2020 έδειξε ότι η συλλογή δεδομένων χρηστών στο Διαδίκτυο είναι κοινός τόπος.

Εκτός από τη συλλογή δεδομένων από τους πελάτες τους, οι εταιρείες πιστοποίησαν ότι σε ποσοστό 18% του δείγματος πωλούν τα δεδομένα που συλλέγουν σε τρίτους. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ακόμα και οι εταιρείες που στην παρούσα φάση δεν συλλέγουν δεδομένα των πελατών των υπηρεσιών τους, δηλώνουν ότι θα το πράξουν στο κοντινό μέλλον, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ότι η συλλογή δεδομένων των χρηστών αποτελεί… μαγνήτη για τους κυβερνοεγκληματίες, με ένα μεγάλο ποσοστό να χάνει αρκετά χρήματα σε ετήσια βάση από τέτοιες επιθέσεις. Cookies, emails, WiFi συνδέσεις σε hotspots και κοινωνική δικτύωση είναι μερικοί από του πιο συχνά χρησιμοποιούμενους τρόπους συλλογής δεδομένων των χρηστών, με τη χρήση Virtual Private Networks να φέρνει λύση.

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Kaspersky

Threads: Έντονη δραστηριότητα απάτης γύρω από το νέο κοινωνικό δίκτυο

Οι ειδικοί της Kaspersky ανακάλυψαν παραπλανητικές τακτικές που χρησιμοποιούν οι κακόβουλοι χρήστες, εκμεταλλευόμενοι τη βάση δεδομένων της εφαρμογής.

Internet Kaspersky

Προσοχή! Νέα εκστρατεία phishing με στόχο χρήστες κρυπτονομισμάτων

Η εκστρατεία παρουσιάζει τις διαρκώς εξελισσόμενες τακτικές που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου, αντανακλώντας την αυξανόμενη απήχηση των κρυπτονομισμάτων.

Internet Crypto Kaspersky

Αύξηση 40% στο phishing κρυπτονομισμάτων μέσα σε μόλις ένα έτος

Το 2022, τα anti-phishing συστήματα της Kaspersky απέτρεψαν 5 εκατομμύρια επιθέσεις phishing που σχετίζονταν με κρυπτονομίσματα, αριθμός αυξημένος κατά 40% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Internet Kaspersky Microsoft

Κατακόρυφη άνοδος επιθέσεων μέσω του Microsoft SQL Server

Ολοένα και περισσότεροι είναι οι hackers που επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω του Microsoft SQL Server, όπως προειδοποιεί μια νέα έκθεση της Kaspersky.