MIT: Ανανεώνει οδικούς χάρτες σε πραγματικό χρόνο με δορυφορικές εικόνες και AI

MIT GPS Satellite AI

Όσοι χρησιμοποιούν συχνά συστήματα GPS, ή τους Χάρτες της Google και άλλες αντίστοιχες εφαρμογές, τακτικά βρίσκονται αντιμέτωποι με δρόμους οι οποίοι έχουν αλλάξει, ειδικά στην Ελλάδα. Τη λύση στο πρόβλημα αυτό έρχεται να δώσει το MIT με ένα νέο επαναστατικό σύστημα πλοήγησης.

Το πιο έξυπνο GPS στον κόσμο

Συνήθως, τους χάρτες των GPS τους δημιουργούν εταιρείες όπως η Google, οι οποίες στέλνουν οχήματα εφοδιασμένα με κάμερες και ειδικό εξοπλισμό, και καταγράφουν κάθε δρόμο που εντοπίζουν στην πορεία τους.

Αν και η τακτική αυτή λειτουργεί αρκετά καλά, είναι πολύ δαπανηρή και χρονοβόρα. Επιπλέον, τόσο λόγο του κόστους όσο και του χρόνου που απαιτεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας, αρκετές περιοχές του κόσμου αγνοούνται πλήρως. Σε κάποιες περιπτώσεις οι χρήστες βρίσκονται σε τοποθεσίες όπου δεν υπάρχουν καν καταγεγραμμένα δεδομένα GPS.

To MIT σκέφτηκε ότι μία πιθανή λύση είναι η χρήση AI συστημάτων που θα ενημερώνουν τα GPS χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες. Σαφώς, αυτή η λύση είναι φθηνότερη, και οι δορυφορικές εικόνες είναι πάντα λεπτομερείς, ενώ λαμβάνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Οι δορυφορικές εικόνες των δρόμων συχνά περιλαμβάνουν δέντρα, κτίρια, πινακίδες, και άλλα στοιχεία αγνώστου ταυτότητας, τα οποία ενδέχεται να κρύβουν τον ακριβή σχηματισμό του οδοστρώματος.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, το MIT συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Έρευνας Υπολογιστών του Κατάρ (QCRI) που έχει αναπτύξει ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό αρχιτεκτονικών νευρωνικών δικτύων με σκοπό να προβλέπει αυτόματα τους τύπους δρόμων και τον αριθμό των λωρίδων που ίσως υπάρχουν πίσω από τα εκάστοτε εμπόδια.

Στις δοκιμές που πραγματοποίησε το MIT και το QCRI, το σύστημα, που ονομάζεται RoadTagger, μετρούσε τους αριθμούς λωρίδων με ακρίβεια 77% και μπορούσε να συμπεράνει τους τύπους δρόμων με ακρίβεια 93%.

Το QCRI έχει επενδύσει πολλά στη συγκεκριμένη έρευνα, λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA του 2022. Σύμφωνα με τον συγγραφέα Sam Madden, το Κατάρ δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις εταιρείες που δημιουργούν ψηφιακούς χάρτες. Ωστόσο, η χώρα συνεχώς δημιουργεί νέους δρόμους και βελτιώνει το δίκτυο της πριν από την έναρξη της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

Οι ερευνητές του MIT και του QCRI σχεδιάζουν να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο το RoadTagger, ώστε να μπορεί να προσβλέπει περισσότερα χαρακτηριστικά, όπως θέσεις στάθμευσης και ποδηλατοδρόμους. Παράλληλα, ελπίζουν ότι κάποια μέρα το σύστημα θα είναι σε θέση να ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο τους χάρτες με τις τροποποιήσεις που πραγματοποιούνται.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
I am

Όταν κάνεις νευρωνικά στο πανεπιστήμιο δεν έχεις ιδέα τι μπορεί να συμβεί.

Vendetta

Αυτή είναι και η μαγεία στην εκπαίδευση!!!

Nikos

Θα βλέπουμε και τα τουρκικά πλοία στη θάλασσα real time;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Hackers ransomware

Συναγερμός στις ΗΠΑ από επίθεση ransomware σε αγωγό

Η Πολιτεία της Κολούμπια στις ΗΠΑ μπήκε σε καθεστώς συναγερμού μετά από την ανακάλυψη επίθεσης ransomware σε αγωγό καυσίμων.

Internet WIND

WIND ONE UNLIMITED: Νέο πρόγραμμα επικοινωνίας από τη WIND

Όπως και να το πει κάποιος «Αμαρκάριστα, αβίαστα, αβασάνιστα, αβέρτα, ανεμπόδιστα, ακατάπαυστα…» το αποτέλεσμα είναι η πλήρης ελευθερία στην επικοινωνία.

Internet Tech Podcast

Tech Podcast: iMac 2021, SpaceX, Bitcoin, Dell, Samsung [S01E33 – 06/05/2021]

Σε αυτή την εκπομπή συζητάμε για τους αθόρυβους iMac 2021, την επιτυχημένη προσγείωση πυραύλου της SpaceX, τα Bitcoin στην Νέα Υόρκη, τις αναβαθμίσεις της Dell και τη Samsung.

Internet SpaceX Elon Musk

Το ίντερνετ της Starlink δεν πιάνει παντού υψηλές ταχύτητες

Πρόσφατη έρευνα από την Ookla δείχνει ότι δεν παίρνουν όλοι τις υψηλές ταχύτητες σύνδεσης που διαφημίζει η Starlink.