Neuralink: Εγκεφαλικά εμφυτεύματα που επιτρέπουν τον απομακρυσμένο έλεγχο συσκευών

Neuralink, Neuralink: Εγκεφαλικά εμφυτεύματα που επιτρέπουν τον απομακρυσμένο έλεγχο συσκευών

H Neuralink είναι μία εταιρεία την οποία ίδρυσε πριν δύο χρόνια ο Elon Musk, με σκοπό να συνδέσει το μυαλό των ανθρώπων με τους υπολογιστές. Την Τρίτη η εταιρεία έκανε ένα livestream παρουσιάζοντας για πρώτη φορά την τεχνολογία της.

Ο σκοπός της τεχνολογίας που αναπτύσσει εδώ και δύο χρόνια η Neuralink είναι να μπορεί να εμφυτεύει συσκευές σε ανθρώπους με παραλυσία επιτρέποντας τους να ελέγχουν τα κινητά και τους υπολογιστές τους.

Neuralink, Neuralink: Εγκεφαλικά εμφυτεύματα που επιτρέπουν τον απομακρυσμένο έλεγχο συσκευών

Η τεχνολογία χρησιμοποιεί μικροσκοπικά εύκαμπτα νήματα τα οποία επιτρέπουν τη δυνατότητα μεταφοράς μεγάλου όγκου δεδομένων και αποτελούνται από “3.072 ηλεκτρόδια ανά συστοιχία, κατανεμημένα σε 96 νήματα”. Τα νήματα αυτά είναι 4 με 6 μικρόμετρα κάτι που τα κάνει πολύ πιο λεπτά από μία ανθρώπινη τρίχα.

Neuralink, Neuralink: Εγκεφαλικά εμφυτεύματα που επιτρέπουν τον απομακρυσμένο έλεγχο συσκευών

Η Neuralink πέρα από τα νήματα αυτά ανέπτυξε και μία νέα συσκευή, η οποία τα ενσωματώνει αυτόματα. Η συσκευή αυτή χρησιμοποιεί ένα chip που ανέπτυξε η ίδια η εταιρεία, το οποίο μπορεί να αναγνώσει, να καθαρίσει και να ενισχύσει τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος. Προς το παρόν η συσκευή μπορεί να μεταφέρει δεδομένα μέσω USB type-C, αλλά στο μέλλον ο στόχος της Neuralink είναι να γίνονται όλα ασύρματα.

Neuralink, Neuralink: Εγκεφαλικά εμφυτεύματα που επιτρέπουν τον απομακρυσμένο έλεγχο συσκευών

Η συσκευή που θα επιτρέπει την ασύρματη μετάδοση δεδομένων θα λέγεται N1 sensor και θα λειτουργεί μέσω εμφύτευσης τριών αισθητήρων στον κινητικό φλοιό και έναν στην σωματοαισθητική περιοχή.

Neuralink, Neuralink: Εγκεφαλικά εμφυτεύματα που επιτρέπουν τον απομακρυσμένο έλεγχο συσκευών

Οι αισθητήρες αυτοί θα συνδέονται ασύρματα σε μία εξωτερική συσκευή, η οποία θα είναι τοποθετημένη πίσω από το αυτί και θα περιέχει τη μπαταρία. Ο χρήστης θα μπορεί να διαχειρίζεται την εξωτερική συσκευή μέσω μιας εφαρμογής για iOS.

Neuralink, Neuralink: Εγκεφαλικά εμφυτεύματα που επιτρέπουν τον απομακρυσμένο έλεγχο συσκευών

Στο μέλλον, η Neuralink θέλει να πραγματοποιεί την εγκατάσταση με τη χρήση ακτίνων laser και όχι μέσω παραδοσιακών εγχειρητικών μεθόδων. Τη διαδικασία αυτή θα την κάνει ένα νευροχειρουργικό ρομπότ, το οποίο μπορεί να εισάγει 6 νήματα, δηλαδή 192 ηλεκτρόδια, το λεπτό.

Ο Musk σημείωσε ότι ελπίζει μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου να ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους. Ωστόσο, προς το παρόν δοκιμάζεται επιτυχώς σε ποντίκια, ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχει και μία μαϊμού, η οποία κατάφερε επιτυχώς να ελέγξει έναν υπολογιστή με το μυαλό της.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γιάννης Χ.

Η φάση πηγαίνει προς Black Mirror μου φαίνεται…

nektarios

Ποσο θα κοστιζει δεν ειπανε μαλλον τσαμπα το μονο κοστος θα ειναι η ψυχη σου, ολα αυτα που λενε οτι βοηθησουν τους παραλυτους κτλ ειναι το τυρακι στην φακα, αυτη η συσκευη το ελεγαν ξαξα και ξανα θα μπορει να γραφει στον ανθρωπινο εγκεφαλο οχι μονο να διαβαζει, υπαρχουν και φορετες συσκευες για τους παραλυτους που μπορουνε να επικοινωνουνε με αυτον τον τροπο, οποιου του αρεσει η ιδεα του πειραματοζωου ας παει να το βαλει θυμηθειτε η nsa παρακολουθει και ελεγχει τα παντα εαν θελετε πεντε μαλακες απο την nsa να πειραματιζονται με τον εγκεφαλο σας ελεγχοντας σας σαν τηλεκατευθυνομενο αυτοκινητο απο την Αμερικη ιστε αξιοι τις μοιρας σας, δειτε την ταινια με τον σνουντεν να μαθετε τι εκαναν τα καλοπαιδα απο την nsa που πατουσαν κουμπακια και σκοτωναν αθωους πολιτες

Νικ

Κόψε τις ταινίες χαχααχαχαχαχααχα

Πετρος

Αγιος Παισιος θα διαφημίζουν το χάραγμα οπου θα γινετε με την χρήση ακτίνων laser

με τι είπατε οτι θα εμφυτεύετε στο μέλλον το neural link

I am

Φοβάμαι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Z Fold 6: Η φθηνότερη έκδοση μπορεί να κοστίζει πολύ λιγότερο από όσο περιμέναμε

Εδώ και καιρό ακούγονται φήμες ότι η Samsung σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι μια φθηνότερη έκδοση του Galaxy Z Fold 6.

Smartphones Apple featured iPhone 15

iPhone 15: Χιουμοριστική διαφήμιση της Apple για τον αποθηκευτικό χώρο – “128 GB είναι πολλά”

Η τελευταία διαφήμιση της Apple για τα μοντέλα iPhone 15 εστιάζει στον χώρο αποθήκευσης της βασικής συσκευής.

Business Apple featured Samsung

Διέρρευσε ο οδικός χάρτης της Apple για τα επόμενα τρία χρόνια – Αναδιπλούμενο iPhone, OLED iPad, φθηνότερο XR headset

Ένας οδικός χάρτης της Apple που περιγράφει ανακοινώσεις μεγάλων προϊόντων και αναβαθμίσεις χαρακτηριστικών έχει παραχθεί από τη Samsung.

Software featured LinkedIn

Το LinkedIn θέλει να προσθέσει παιχνίδια στην πλατφόρμα του

Το LinkedIn, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στη Microsoft έχει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες.