New Shepard: Ο πρώτος επαναχρησιμοποιήσιμος πύραυλος στην ιστορία [video]

Τα τελευταία χρόνια αρκετές ιδιωτικές εταιρείες έχουν μπει στον αγώνα για την κατάκτηση του διαστήματος, φέρνοντας νέες αλλά και δύσκολες ιδέες για το πως μπορεί να γίνει αυτό. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι ύστερα από κάθε εκτόξευση ο πύραυλος συνήθως δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί αυξάνοντας έτσι το κόστος. Αυτό όμως έρχεται να το αλλάξει η ιδιωτική εταιρεία διαστημικών πτήσεων, Blue Origin.

Η Blue Origin, της οποίας επικεφαλής είναι ο Jeff Bezos ιδρυτής της Amazon, αναφέρει ότι προσγείωσε επιτυχώς στην Γη το κυρίως μέρος του πυραύλου, με την ονομασία New Shepard, ύστερα από την εκτόξευση. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τον πρώτο πύραυλο που προσγειώνεται ύστερα από εκτόξευση, η Blue Origin κέρδισε και την SpaceX του Elon Musk στο να δημιουργήσει τον πρώτο πραγματικά επαναχρησιμοποιήσιμο πύραυλο. Η Spacex του Elon Musk προσπαθεί εδώ και ένα χρόνο να προσγειώσει ομαλά τον δικό της πύραυλο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει 100% επιτυχία αλλά θα λέγαμε ότι έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο.

Για να γιορτάσει το γεγονός ο Jeff Bezos το πόσταρε στο λογαριασμό του στο Twitter, από τον οποίο δεν είχε ξαναποστάρει από την μέρα που τον δημιούργησε πριν 7 χρόνια.

Αυτή την στιγμή κάθε πύραυλος που εκτοξεύεται είτε καταστρέφεται είτε τον εγκαταλείπουν μετά την απογείωση. Αυτό έχει μεγάλη επίπτωση στο κόστος, καθώς για κάθε εκτόξευση χρειάζεται η κατασκευή ενός νέου πυραύλου. Φανταστείτε για παράδειγμα να έπρεπε να ξανακατασκευαστεί ένα Boeing 747 ύστερα από κάθε πτήση. Το κόστος θα ανέβαινε σε δισθεώρητα μεγέθη. Οι ιδιωτικές εταιρείες εδώ και καιρό ψάχνουν τρόπους να ξαναχρησιμοποιήσουν κάποια κομμάτια ενός πυραύλου ύστερα από την εκτόξευση, αλλά δίχως αποτέλεσμα, όμως όλα αυτά μέχρι σήμερα.

Η Blue Origin έβγαλε την ανακοίνωση, δημοσιεύοντας και το βίντεο της δοκιμαστικής πτήσης. Το New Shepard σκαρφαλώνει μέχρι τα 329.839 πόδια, σε υποδιαστημική τροχιά, όπου και η κάψουλα του πληρώματος αποκολλάται από τον πύραυλο. Εάν κάποιος ήταν μέσα στην κάψουλα θα βίωνε 4 λεπτά χωρίς βάρος πρίν αρχίσει την πτώση στη Γη. Η κάψουλα είναι ειδικά σχεδιασμένη να μεταφέρει μελλοντικούς επιβάτες πίσω στην Γη με ασφάλεια χρησιμοποιώντας ειδικά αλεξίπτωτα.

Ο πύραυλος όμως προσγειώνεται διαφορετικά, αφού καθώς πλησιάζει στην Γη ξαναχρησιμοποιεί τους προωστήρες του για να επιβραδύνει την πτώση. Εκτός από τον έλεγχο της ταχύτητας που πέφτει, οι κινητήρες φροντίζουν να μείνει ο πύραυλος σε ορθή θέση και να προσγειωθεί κάθετα. Την ίδια προσέγγιση ακολουθεί και η SpaceX με την μόνη διαφορά ότι θέλει να προσγειώσει τον πύραυλό της, Falcon 9, πάνω σε μια αυτόνομη πλατφόρμα που επιπλέει στον ωκεανό.

Ο ίδιος ο Elon Musk έδωσε συγχαρητήρια μέσω του Twitter στον Jeff Bezos, αλλά δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει την διαφορά μεταξύ του Falcon 9 και του New Shepard. To Falcon 9 είναι σχεδιασμένο να παραδίδει φορτία σε χαμηλή γήινη τροχιά ενώ το New Shepard να στέλνει επιβάτες στο υποτροχιακό διάστημα. Αντικείμενα στο υποτροχιακό διάστημα είναι και αυτά στο διάστημα, αλλά δεν μπορούν να διαγράψουν τροχιά γύρο από την Γη και επομένως κάποια στιγμή καταλήγουν στην επιφάνεια.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 25 Νοεμβρίου 2015 17:57

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.