Είναι πολύ μπροστά στον τηλεπικοινωνιακό τομέα οι Αμερικάνοι… Αντί να αφήσουν τα δημόσια τηλέφωνα της Νέας Υόρκης να μαραζώνουν στην εποχή της εκρηκτικής ανόδου της κινητής τηλεφωνίας, αποφάσισαν να τα μετατρέψουν σε Wi-Fi Hotspots, μία εξαιρετική ιδέα που θα μπορούσε άνετα να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.
Την όλη δουλειά θα αναλάβει το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της πόλης της Νέας Υόρκης (μην τα ξαναλέμε, είναι μπροστά τα άτομα…), το οποίο και σημειώνει ότι τα Wi-Fi Hotspots θα προσφέρουν δωρεάν ίντερνετ σε όποιον περάσει από δίπλα τους. Οι πάροχοι των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα είναι οι εταιρείες Van Wagner και Titan.
Το πολεοδομικό συγκρότημα έχει περίπου 12.360 δημόσια τηλέφωνα, με μόλις 10 από αυτά να έχουν μετατραπεί, αλλά σύντομα θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Αξίζει να σημειωθεί ότι με κάθε ευκαιρία τονίζεται από τις Αρχές ότι καμία προσωπική πληροφορία δεν πρόκειται να συλλεχθεί από όσους κάνουν χρήση του Wi-Fi Hotspot. Εξέλιξη, φίλοι μου…
ενδιαφερον!
WOW!!! μπράβο!!! 🙂
Πολύ καλή κίνηση, αλλά μόνο με TOR θα μπαίνεις ασφαλής στο hotspot..
πολυ καλη κινηση επικροτώ να γινει κατι τετοιο και στην Ελλαδα. Να μπει μεσα στον θαλαμο ενα μικρο ειδος adsl ρουτερ και να κανει σε χαμηλη ισχυ εκπομπη και θα καλυψουνε ετσι ολες τις μεγαλα αστικα κέντρα στην Ελλαδα αλλα και στα χωριά.
φυσικα κατι τετοιο μπορει να γίνει παράλληλα με το καρτοτηλέφωνο ,χωρις δηλαδη να χρειάζεται να το ξηλώσεις
Ε ρε φακέλωμα που θα πέσει!!!!!
Ασφάλεια? Ιδιωτικότητα? Τι είναι αυτά!?!?!?!?!?
Ναι αυτό σε πείραξε εσένα όχι το ότι είμαστε 100 χρόνια πίσω από εκεί….μην γκρινιάζετε ρε εξέλιξη δεν σημαίνει επίθεση!..αν θέλεις Ιδιωτικότητα τράβα τ πρίζα από το ρουτερ σου Dimitris..
Σπουδαίο έργο! Μπράβο τους..
Γενικά πάρα πολύ καλή ιδέα και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που υπάρχουν ήδη!
Η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα είναι κατά τον μεγαλύτερο βαθμό στο χέρι μας. TOR, DNT+, καθώς και ssl είναι εδώ για να μας βοηθήσουν. Γενικά πρέπει να προσέχουμε για ζητήματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας, είτε μπαίνουμε από ανοικτό wifi, είτε από το σπίτι μας.
@ nchr
Γι αυτο μου αρεσουν οι συζητησεις σε τεχνολογικα blog. Εγω δεν ηξερα τι ηταν το TOR και με ενα google search εμαθα και ομολογω πως ειναι πολυ χρησιμο, ιδιαιτερα για τετοιου ειδους ανοικτα wifi hotspots.
https://www.torproject.org/
Τελικά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν… Είμαστε για μετανάστευση!
@ nchr και @ Marios
Και εγώ δεν ήξερα τι είναι αυτό το TOR. Υπάρχει και η πολύ καλή ανάλυση του θέματος από τον Βαγγέλη Βασιλόπουλο. https://techblog.gr/internet/tech-how-to-4-tor-anonymity-internet-00322/
@venisk
Ασφάλεια και ιδιωτικότητα σε σημαίνουν αποκλεισμό από την
τεχνολογία. Δεν υπάρχει λόγος να τραβ;hξω το καλώδιο του router
για να αισθάνομαι ασφαλής. Όπως λένε και οι nchr και Marios
υπάρχουν λύσεις. TOR και κάθε άλλου είδους anonymizer θα
μπορούσαν να βοηθήσουν. Στο άρθρο μέσα, αν διάβασες, γράφει πως
πίσω από αυτή την κίνηση είναι εταιρείες. Ποιος τους απαγορεύει να
πουλήσουν τα στοιχεία σου και τις προτιμήσεις σου σε άλλες εταιρείες
και να σε ξυπνάνε Κυριακή μεσημέρι για προσφορές και να γεμίζει το
inbox από spam?!?!?!?!? Τέτοιες ιδέες τις επικροτώ 1000%, αλλά ας
είμαστε λίγο επιφυλακτικοί και κυρίως εμημερωμένοι. Γιατί δεν πιστεύω
να υποστηρίζει κανείς ότι όλοι όσοι θα συνδεθούν σε ένα τέτοιο hot spot
θα σκεφτούν ή θα τους νοιάξει αν κάποιος καταγράφει τα στοιχεία και τις
κινήσεις τους.
Η ιδέα είναι εξαιρετική. Ας τα δουν αυτά στο Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Εξαιρετικά διαφωτιστικά τα σχόλια και το άρθρο για τους τρόπους ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο. Είχα πλήρη άγνοια περί TOR ενώ μου είχε διαφύγει το άρθρο του Βαγγέλη Βασιλοπούλου. Μπράβο παιδιά για τις επισημάνσεις.
Φιλε Dimitris πες μου ότι δεν έχεις καν αυτοκίνητο με πινακίδες,η έστω μια κάρτα(πιστωτική-χρεωστική),μια σύνδεση(έστω καρτοκινητό),ταυτότητα,η Hackάρεις την IP σου για να μπεις στο Google..και πολλά αλλα που βαριέμαι να γράψω..!
Αυτοί που φοβούνται ότι θα τους κλέψουν την ιδιωτικότητα τους ας κλείσουν το WiFi τους και τέλος..!
Όντως πολύ καλό, αλλά δεν είναι κάθε τέτοια ιδέα “πανάκεια”.
Το ίδιο ακριβώς εγχείρημα (WiFi on payphones) είχε λανσάρει η Verizon στο Manhattan, 9 ολόκληρα χρονια πριν, το 2003 (https://www.dslreports.com/shownews/28319).
Το γνωρίζω αρκετά καλά καθώς ήμουν μέλος της συγκεκριμένης ομάδας (στη Βοστώνη).
Η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής απέθανε.
Συγκεκριμένα, το wifi penetration on mobile devices τότε (δηλαδή μόνο κάποια laptops) ήταν πολύ χαμηλό, ενώ ο κόσμος της τεχνολογίας πήγαινε προς το 3G. Έτσι, η εταιρεία αποφάσισε να διακόψει την λειτουργία των hotspots και να επικεντρωθεί στην δημιουργία πολύ ισχυρού δικτύου κινητής (και το έκανε πολύ πετυχημένα επίσης).
Το να πραγματοποιήσει τέτοιο εγχείρημα λοιπόν αυτό το ελληνικό κράτος ή ο Δήμος Αθηνάιων, πχ, απαιτεί (α) τα δικά του σημεία με ADSL πρόσβαση και (β) μια στρατηγική επένδυσης που θα το καταστήσει βιώσιμο. Παράλληλα, πρέπει τα smartphones να αποτελούν την πλειονότητα των συσκευών και όχι το αντίθετο (ας μην κρίνουμε από τις δικές μας παρέες που είναι μάλλον πιο tech-oriented).
Στα Τρίκαλα το έκαναν με αρκετή επιτυχία για τα δεδομένα, πάντως, από όσο ξέρω.