Tech How-to, Ανώνυμη περιήγηση στο ίντερνετ με το TOR

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που είναι επιθυμητή η ανώνυμη περιήγηση στο Internet. Δεν θα εξετάσουμε εδώ το γιατί αλλά το πως και θα δούμε αναλυτικότερα την περίπτωση του Tor (The onion router). Μα, θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς, την ανώνυμη περιήγηση δεν την υποστηρίζουν ήδη οι browsers με τα Private Browsing, InPrivate Browsing, Incognito ή όπως αλλιώς αναφέρεται το σχετικό χαρακτηριστικό;

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας των browsers δεν καλύπτει την ανωνυμία στο δίκτυο παρά μόνο την ανωνυμία στον υπολογιστή που χρησιμοποιείται για την περιήγηση στο Internet. Όταν περιδιαβαίνετε το διαδίκτυο, οι browsers κρατούν πολλά στοιχεία όπως το ιστορικό των σελίδων που επισκεφτήκατε και τις εικόνες που φορτώθηκαν. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία υπόσχονται να μην κρατούν οι browsers με το private browsing. Όμως δεν επεμβαίνουν καθόλου στα δεδομένα που ταξιδεύουν στο Internet.

Αυτά υπόσχεται να τα προστατεύσει από «αδιάκριτα μάτια» ο μηχανισμός του Tor μέσω ενός δικτύου ανώνυμων server που κρυπτογραφούν τα δεδομένα και αυξάνουν το βαθμό της ανωνυμίας στο Internet. Το Project Tor ξεκίνησε από το U.S. Naval Research Laboratory και υποστηρίζεται και προτείνεται από το Electronic Frontier Foundation που μάχεται χρόνια τώρα για τα δικαιώματα των χρηστών του Internet.

Κάθε Δευτέρα Tech How-to η νέα στήλη του Techblog.
————————————————————————————————————————————

Tech How-to, Ανώνυμη περιήγηση στο ίντερνετ με το TOR

Πριν εγκαταστήσετε και χρησιμοποιήσετε τον μηχανισμό του Tor πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι δεν είναι αντικατάσταση της κρυπτογράφησης μεταξύ δύο σημείων. Αν οι ανάγκες σας είναι το να επικοινωνήσετε με πλήρη ασφάλεια με ένα άλλο σημείο τότε θα χρειαστείτε μία λύση πλήρους κρυπτογράφησης. Εδώ τα δεδομένα στο σημείο εισόδου στο δίκτυο αλλά και στο σημείο εξόδου δεν είναι κρυπτογραφημένα. Επίσης δεν θα σας προστατεύσει στα ομότιμα δίκτυα τύπου torrent γιατί δεν το υποστηρίζει η τεχνολογία στην οποία στηρίζεται. Αρκετά όμως με την θεωρία, ας περάσουμε στην πράξη.

Αφού διαβάσετε τα βασικά στον σύνδεσμο που αναφέραμε παραπάνω, πηγαίνετε εδώ και κατεβάστε το «πακέτο» στον υπολογιστή σας. Όταν τρέξετε το πρόγραμμα θα αποσυμπιεστούν τα κατάλληλα αρχεία στον φάκελο που αναφέρεται (Tor Browser). Μέσα σε αυτόν το φάκελο υπάρχει το πρόγραμμα Star Tor Browser.exe. Αφού το τρέξετε, θα αρχίσουν να τρέχουν τα κατάλληλα προγράμματα. Την πρώτη φορά μπορεί να χρειαστεί αναβάθμιση του Tor Browser Bundle. Πατήστε το κατάλληλο σύνδεσμο και κατεβάστε την νέα έκδοση. Έχετε υπομονή. Μόλις ολοκληρωθεί η σύνδεση του PC σας με το δίκτυο Tor θα ξεκινήσει μία ειδική έκδοση του Firefox. Αυτό είναι όλο. Χρησιμοποιήστε τον συγκεκριμένο Firefox και happy browsing. Για να δείτε από που «βγαίνετε» στο Internet πατήστε google.com. Στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης θα σας προτείνει να πάτε στο τοπικό Google. Μην παραπονιέστε για την ταχύτητα της περιήγησης. Κάνετε τον γύρο του κόσμου και περνάτε από διαδικασίες κρυπτογράφησης, δεν μπορείτε να τα έχετε όλα.

Το παράθυρο Vidalia Control Panel (το όνομα έχει παραμείνει από προηγούμενες εκδόσεις του Tor) σας δίνει στοιχεία της σύνδεσης σας. Αν πατήσετε το View the Network θα δείτε μία εντυπωσιακή απεικόνιση των server και των διαδρομών που ακολουθούνται. Επίσης εδώ θα βρείτε τις ρυθμίσεις και τα μετρητικά της σύνδεσης. Αλλάξτε μόνο αυτά που είσαστε σίγουροι ότι θέλετε να αλλάξετε. Έχετε πάντα υπόψη σας ότι η ανώνυμη περιήγηση έχει περιορισμούς στην ευκολία σας. Δεν φορτώνονται σαν αρχική ρύθμιση προγράμματα και πρόσθετα. Φορτώστε αυτά τα καλούδια μόνο από διαδικτυακούς τόπους που εμπιστεύεστε.

————————————————————————————————————————————

Ο Βαγγέλης Βασιλόπουλος είναι Ηλεκτρονικός Μηχανικός, MSc, με εξειδίκευση στις Τηλεπικοινωνίες. Ασχολείται ενεργά με την τεχνολογία σαν μηχανικός πάνω από είκοσι χρόνια γράφοντας συμβουλευτικά άρθρα και δοκιμάζοντας μηχανήματα. Μπορείτε να τον βρείτε στο www.digitalliving.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Mallis Giorgos

Το είχα χρησιμοποιήσει για να κάνω λογαριασμό στο Google Music.

Ιωάννης Εμμανουηλίδης

Το άρθρο δεν το αναφέρει αλλά…..θα συμπληρώσω εγώ.

Για να έχετε ανωνυμία θα πρέπει να αλλάξετε και κάποιες συνήθειες σας στο internet όπως για παραδειγμα όχι downloading και μετέπειτα άνοιγμα αρχείων όπως documents και εγκατασταση plugins γιατί φανερώνουν την πραγματική IP όπως αναφέρεται πιο πάνω στο άθρο με την την υποστηριξη της τεχνολογίας στα torrent για παράδειγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Microsoft

To Microsoft Teams ξεκινά να φιλοξενεί πλέον και webinars

H Microsoft εμπλουτίζει το Teams με ολοένα και περισσότερα χαρακτηριστικά, όπως είναι η πρόσφατη προσθήκη των webinars.

Internet TikTok

Το TikTok φέρνει αγορές εντός της εφαρμογής στην Ευρώπη

Σε μία κίνηση που φαίνεται προσανατολισμένη προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές, το TikTok ενισχύει τον εμπορικό του χαρακτήρα.

Internet Hackers ransomware USA

Σοβαρά κενά ασφαλείας εντοπίστηκαν στον αγωγό που δέχθηκε επίθεση στις ΗΠΑ

Ο αγωγός Colonial Pipeline, που χτυπήθηκε από επίθεση ransomware πρόσφατα είχε ελλείψεις από άποψη κυβερνοασφάλειας.

Internet Facebook

To Facebook θέλει να διαβάζεις το άρθρο προτού το κάνεις share

Έλα, παραδέξου το: πόσες φορές έχεις βαρεθεί να διαβάσεις ένα άρθρο, αλλά το διαμοιράζεις στο Facebook, παρόλα αυτά;