Η Nokia θα βάλει δίκτυο 4G στο φεγγάρι μέχρι το τέλος της χρονιάς

nokia, Η Nokia θα βάλει δίκτυο 4G στο φεγγάρι μέχρι το τέλος της χρονιάς

Η Nokia σχεδιάζει να βάλει ένα δίκτυο 4G στη Σελήνη μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς προκειμένου να βοηθήσει τις διαστημικές υπηρεσίες να κάνουν νέες ανακαλύψεις, αλλά και να θέσει τα θεμέλια ώστε οι άνθρωποι να έχουν παρουσία στον πλανήτη. Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του CNBC.

Το δίκτυο αναμένεται να εκτοξευτεί στη Σελήνη μέσα σε έναν πύραυλο SpaceX, ιδρυτής της οποίας είναι ο Elon Musk, τους επόμενους μήνες.

Ο κύριος μηχανικός της Nokia, Luis Maestro Ruiz De Temino, έκανε προεπισκόπηση της αποστολής τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια του MWC στη Βαρκελώνη. Το δίκτυο θα διαθέτει σταθμό βάσης εξοπλισμένο με κεραίες και αποθηκευμένο σε σεληνιακό προσεδάφιο Nova-C. Το τελευταίο έχει σχεδιαστεί από την Intuitive Machines, μια δημόσια εισηγμένη εταιρεία που περιγράφει τον εαυτό της ως “από άκρο σε άκρο εταιρεία εξερεύνησης του διαστήματος που παρέχει πρόσβαση στη Σελήνη, υπηρεσίες σεληνιακών δεδομένων, ακραία σεληνιακή κινητικότητα και πολλά άλλα.”

Για να επιτευχθεί ο στόχος, αναμένεται να δημιουργηθεί μια σύνδεση LTE μεταξύ του οχήματος προσεδάφισης και ενός ρόβερ με ηλιακή ενέργεια. Ο πύραυλος SpaceX θα δώσει τη θέση του στο σεληνιακό όχημα προσεδάφισης το οποίο θα έχει ένα σύστημα πρόωσης που θα το βοηθά να φτάσει στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Η τεχνολογία θα προσγειωθεί στον κρατήρα Shackleton κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης κατά τη διάρκεια της αποστολής Artemis 1 της NASA.

Απώτερος σκοπός της Nokia είναι να δείξει ότι τα επίγεια δίκτυα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χειριστούν τις απαιτήσεις επικοινωνίας για μελλοντικές διαστημικές αποστολές. Το δίκτυο θα επιτρέπει στους αστροναύτες να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τον έλεγχο της αποστολής. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τον απομακρυσμένο έλεγχο του σεληνιακού ρόβερ και τη ροή βίντεο και δεδομένων σε πραγματικό χρόνο πίσω στη γη.

Tο σεληνιακό δίκτυο θα «παρέχει κρίσιμες δυνατότητες επικοινωνίας για πολλές διαφορετικές εφαρμογές μετάδοσης δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων ζωτικών λειτουργιών διοίκησης και ελέγχου, τηλεχειρισμού σεληνιακών ρόβερ, πλοήγησης σε πραγματικό χρόνο και ροής βίντεο υψηλής ευκρίνειας», σημειώνει η φινλανδική εταιρεία.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones HMD Global Nokia

HMD: Επανακυκλοφορεί τα κλασικά τηλέφωνα Nokia 6310, Nokia 5310 και Nokia 230

Η HMD μόλις κυκλοφόρησε τρία νέα τηλέφωνα, όλα μια μοντέρνα έκδοση των κλασικών Nokia, τα Nokia 6310 (2024), 5310 (2024) και 230 (2024).

Smartphones Nokia

Τέλος εποχής για τα smartphone της Nokia

Aν πήρατε το πρώτο σας κινητό τηλέφωνο κατά τη δεκαετία του 90, τότε πιθανότατα θα ήταν ένα μοντέλο της Nokia.

Business Apple featured Nokia

Nokia – Apple: Υπέγραψαν πολυετή συμφωνία άδειας χρήσης πατέντας 5G

Η Nokia ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία πολλαπλών αδειών ευρεσιτεχνίας με την Apple.

Business Nokia vivo

vivo: Εκτός γερμανικής αγοράς – Έκλεισε το ηλεκτρονικό της κατάστημα

Η vivo δεν πουλά πλέον smartphone στη Γερμανία από το ηλεκτρονικό της κατάστημα, όπως αναφέρει η εταιρεία σε μήνυμα στον ιστότοπό της.