Για το Bitcoin έχεις ακούσει πολλά, αλλά όλα όσα έχεις ακούσει δεν είναι αλήθεια, οπότε καλό είναι να είσαι πληροφορημένος. Υπάρχουν κάποιοι μύθοι γύρω από το Bitcoin που πρέπει να γνωρίζεις για να μην είσαι επιρρεπής στην παραπληροφόρηση.
Ακούς συχνά-πυκνά για την τρελή ανοδική πορεία του Bitcoin, τα περιθώρια κέρδους που υπάρχουν, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην ενασχόληση με τα κρυπτονομίσματα και άλλα πολλά. Ως συνήθως, η ψύχραιμη ματιά και η καλή πληροφόρηση είναι το αντίδοτο στους μύθους και τις υπερβολές. Πάμε να δούμε με τέτοια διάθεση τον κόσμο του Bitcoin και τους μύθους που το περιβάλλουν.
Ο πρώτος μύθος είναι εκείνος που λέει ότι το Bitcoin είναι μία φούσκα. Το Bitcoin περνά οικονομικούς κύκλους και διάφορες φάσεις, αλλά φούσκα δεν είναι. Σε πολλές περιπτώσεις οι οικονομικοί αναλυτές τονίζουν ότι πολλές από τις διακυμάνσεις του Bitcoin οφείλονται στη νεότητά του. Ο δεύτερος μύθος μας λέει ότι το Bitcoin δεν έχει πρακτικές χρήσεις, αλλά αυτό είναι ένα επιχείρημα που δεν στέκει. To Bitcoin υποστηρίζει συναλλαγές σε όλο τον κόσμο χωρίς τη μεσολάβηση ενός τραπεζικού ιδρύματος.
Πάμε να δούμε ακόμα έναν μύθο τώρα, εκείνον που λέει ότι το Bitcoin δεν έχει πραγματική αξία. Και πάλι αυτό δεν ισχύει, αφού η σπανιότητα του νομίσματος του δίνει μεγάλη αξία. Αρκεί να δει κανείς την ισοτιμία με το δολάριο. Μην ξεχνάς ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν περισσότερα από 21 εκατομμύρια Bitcoin. Όσοι ισχυρίζονται, τώρα, ότι θα έρθει ένας ανταγωνιστής να αντικαταστήσει το Bitcoin και πάλι κάνουν λάθος, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί ένα κρυπτονόμισμα που να το έχει καταφέρει αυτό.
Δεν ισχύει επίσης το ότι η επένδυση στο Bitcoin είναι ανάλογη με τον τζόγο. Η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς, εδώ έχουν εμπλακεί και θεσμικοί επενδυτές, επομένως τα πράγματα είναι σοβαρά. Όσοι εκφράζουν την ανησυχία τους περί της ασφάλειας των επενδύσεων στο Bitcoin, είναι καλό να γνωρίζουν ότι το δίκτυο του Bitcoin δεν έχει χακαριστεί ποτέ.
Ο τελευταίος μύθος που αφορά στο Bitcoin έχει να κάνει με το περιβάλλον και το γεγονός ότι το Bitcoin mining θεωρείται ότι βλάπτει τον πλανήτη λόγω μεγάλης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν αρνούμαστε ότι απαιτείται ενέργεια για την άντληση κρυπτονομισμάτων εν γένει, αλλά ολόκληρη η ψηφιακή οικονομία, ακόμα και το απλό ΑΤΜ στην τράπεζα καταναλώνει ενέργεια. Το πρόβλημα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής είναι μία άλλη ιστορία που δεν χωράει να αναλυθεί εδώ.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ