Rosetta mission: Το Philae ξύπνησε μετά από 7 μήνες σε βαθύ ύπνο

Στις 11 Νοεμβρίου 2014 η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) κατάφερε ένα ιστορικό βήμα προσγειώνοντας το συνδεδεμένο με το διαστημόπλοιο Rosetta, Φιλέα (Philae), στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko. Το βάρους 113 κιλών Philae κατάφερε να προσεδαφιστεί ομαλά στον μήκους 4 χιλιομέτρων κομήτη, και ύστερα έστειλε σήμα πίσω στην Γη.

Στις 15 Νοεμβρίου όμως το Philae έπεσε σε βαθύ ύπνο επειδή τελείωσαν οι μπαταρίες του. Το αρχικό σχέδιο ήταν να αντλεί ηλιακή ενέργεια για να συνεχίσει να λειτουργεί αλλά δυστυχώς αναπήδησε δυο φορές κατά την προσγείωση και τελικά εγκαταστάθηκε στη σκιά. Αυτό σημαίνει ότι το σημείο που προσεδαφίστηκε του προσφέρει μόλις μιάμιση ώρα φωτός σε κάθε περιστροφή του κομήτη αντί για 7 ώρες που είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Τελικά σήμερα ανακοινώθηκε από την ESA ότι το Philae ξύπνησε από τον βαθύ ύπνο μετά από 7 μήνες. Νωρίς το πρωί οι επιστήμονες στο Κέντρο Ελέγχου ανέκτησαν την επαφή μαζί του και έχουν ήδη αναλύσει πάνω από 300 πακέτα δεδομένων από την μαζική μνήμη του διαστημικού σκάφους.

Όταν το Philae έπεσε σε βαθύ ύπνο οι επιστήμονες ήλπιζαν ότι καθώς ο κομήτης 67P/Churyumov-Gerasimenko κινείται προς τον ήλιο, το διαστημόπλοιο θα είχε αρκετή ενέργεια για να τεθεί και πάλι σε λειτουργία. Αυτό υπολογιζόταν ότι δεν θα γίνει πριν από τον Αύγουστο, αλλά τελικά τα πράγματα πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο.

“Το Philae τα πηγαίνει πολύ καλά: Έχει θερμοκρασία λειτουργίας -35ºC και και διαθέτει 24 watts, είναι έτοιμο να λειτουργήσει”, σχολίασε ο Project ManagerτουPhilae, Stephan Ulamec.

Η ESA αναφέρει ότι έχει ακόμη περισσότερα από 8.000 πακέτα δεδομένων στην μνήμη του Philae και τώρα θέλουν να δουν αν υπάρχουν περισσότερα δεδομένα που μεταδίδονται.

Διαβάστε επίσης: Rosetta: η ιστορική προσεδάφιση στον κομήτη που κυνηγούσε για 10 χρόνια

Πηγή

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.