Πρωταθλητής στο σκάκι δηλώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρει τις δουλειές των ανθρώπων

, Πρωταθλητής στο σκάκι δηλώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρει τις δουλειές των ανθρώπων

Ο Garry Kasparov είναι ένας πρωταθλητής σκακιού ο οποίος νικήθηκε από έναν supercompouter της IBM που ονομάστηκε Deep Blue το 1997. Ο Kasparov επέστρεψε στην Νέα Υόρκη στην αίθουσα του ξενοδοχείου όπου ηττήθηκε με σκοπό να μιλήσει με εμπειρογνώμονες της τεχνητής νοημοσύνης. Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Wired ο Kasparov δήλωσε ότι η δουλειά του απειλήθηκε από μία μηχανή και προβλέπει ότι κάτι παρόμοιο θα συμβεί και για τις δουλειές των υπολοίπων.

Κάθε τεχνολογία καταστρέφει θέσεις εργασίας πριν δημιουργήσει νέες. Κοιτάζοντας τα στατιστικά, μόνο το 4% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ απαιτεί ανθρώπινη δημιουργικότητα. Το υπόλοιπο το 96% των θέσεων εργασίας το αποκαλώ zombie jobs. Είναι νεκροί απλά δεν το ξέρουν. Για αρκετές δεκαετίες εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους να δρουν σαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τώρα παραπονιόμαστε ότι αυτές οι θέσεις εργασίας κινδυνεύουν. Φυσικά, και κινδυνεύουν.

Ειδικοί, αναφέρουν ότι το 14% των θέσεων εργασίας στην Αμερική κινδυνεύουν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ. Ο Kasparov έχει και μερικές συμβουλές για όσα “zombie” θέλουν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες.

Υπάρχουν διαφορετικά μηχανήματα και ο ρόλος του ανθρώπου είναι να καταλάβει τι θα χρειαστεί αυτό το μηχάνημα για να κάνει το καλύτερο δυνατόν. Περιγράφω τον ανθρώπινο ρόλο ως βοσκό.

Τέλος, ο Kasparov συμπλήρωσε:

Οι άνθρωποι λένε πρέπει να θέσουμε ηθικούς κανόνες για την AI. Τι ασυναρτησίες. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν μονοπώλιο στο κακό. Το πρόβλημα δεν είναι η AI. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες για να βλάψουν τους ανθρώπους.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
I am

Το πρώτο πράγμα ου θα σου πουν σε μάθημα τεχνητής νοημοσύνης είναι για την νίκη επί του Κασπάροβ χσχα.. ωραία τα λέει πάντως αν και πάντα υπερβάλλουμε σε τέτοια ζητήματα.

Σ

Εάν σας ενδιαφέρει αυτό το θέμα, σας προτείνω το βιβλίο του Andrew Yang, “The War on Normal People”.

Μαζί με την συνέντευξη του στο ποντκαστ του Joe Rogan: https://youtu.be/cTsEzmFamZ8

Γιώργος Χατζηπαρασκευάς

Είναι καταπληκτικό πόσο οι άνθρωποι βλέπουν μόνο τον κίνδυνο. Ο “Κασπάροφ” κινδύνευσε να χάσει την δουλειά του αλλά ΔΕΝ την έχασε. Από τότε οι υπολογιστές έχουν γίνει τόσο καλοί όπου πλέον είναι πολλές φορές καλύτεροι από τους ανθρώπους στο σκάκι. Παρ όλα αυτά, όχι απλά το σκάκι δεν καταργήθηκε αλλά έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον. Τα τουρνουά με ανθρώπους έχουν πολύ περισσότερη θεαματικότητα από τα τουρνουά με υπολογιστές και οι πρωταθλητές και grandmasters βγάζουν περιουσίες όπως και όλοι οι υπάλληλοι που εργάζονται από κάτω ζούνε από το σκάκι χωρίς πρόβλημα. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ζούνε και προγραμματιστές κτλ από τις μηχανές-τουρνουα υπολογιστών. Άρα στο σκάκι όπου ήδη οι μηχανές είναι καλύτερες μας, όχι καταστροφή δεν ήρθε, αλλά και αναγέννηση. Και σκακιστές εξακολουθούν ακόμη να φοβούνται!!!

I am

Ο προγραμματιστής φτιάχνει το πρόγραμμα ας πούμε και αυτό δουλεύει “μόνο του” για 10000 εταιρίες πχ YouTube ενώ αν δεν υπήρχε προγραμματιστής θα υπήρχαν 10000 τραγουδιστές και όχι το περιβάλλον του YouTube.
Η τεχνολογία προς στιγμήν δημιουργεί δουλειές που καταστρέφουν δουλειές. Σε κάποια χρόνια το μόνο που θα πρέπει να κάνει είναι να βάλει τον υπολογιστή στην πρίζα.
Όλα αυτά με κάποια υπερβολή και χωρίς φόβο εκτός αν το κρέας το καταναλώνουν πλέον οι υπολογιστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software AI Samsung Samsung Galaxy S23

Galaxy AI: Ορισμένες δυνατότητες δεν θα υποστηρίζονται από όλες τις συσκευές

Η Samsung ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία των χαρακτηριστικών Galaxy AI σε παλαιότερες συσκευές Galaxy, πέραν της σειράς Galaxy S24.

Smartphones AI Apple iPhone

iPhone 16 Pro: Πώς θα αναβαθμιστεί το τσιπ Α18 Pro για να ενισχύσει την τεχνητή νοημοσύνη

Μεγαλύτερο θα είναι το τσιπ A18 Pro επόμενης γενιάς της Apple για μοντέλα iPhone 16 Pro, για ενισχυμένη απόδοση τεχνητής νοημοσύνης.

Software AI Google

H Google προβλέπει έως και 7 μέρες νωρίτερα τις πλημμύρες με τεχνητή νοημοσύνη

Η Google ανακοίνωσε επίσημα πως χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την επιτυχή πρόβλεψη πλημμυρών των ποταμών.

Software AI Apple iOS

H Apple αγόρασε την DarwinAI για τις σημαντικές ενημερώσεις γενετικής νοημοσύνης στο iOS 18

Η Apple εξαγόρασε την εταιρεία DarwinAI με έδρα τον Καναδά νωρίτερα φέτος για να δημιουργήσει την ομάδα τεχνητής νοημοσύνης της.