Regin, ο νέος εξαιρετικά εξελιγμένος κατασκοπευτικός ιός

Η Symantec, κορυφαία εταιρεία σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών αναφέρει ότι ανακάλυψε ένα από τα πιο εξελιγμένα κομμάτια κακόβουλου λογισμικού που έχουμε δει ποτέ. Σύμφωνα με την Symantec, το bug που ονομάζεται Regin, δημιουργήθηκε από κάποια κυβέρνηση και χρησιμοποιείται εδώ και 6 χρόνια κατά συγκεκριμένων στόχων ανά τον κόσμο.

Από τη στιγμή που εγκατασταθεί σε κάποιον υπολογιστή μπορεί να κάνει διάφορες ενέργειες όπως το να κάνει screenshots, να κλέβει τους κωδικούς ή να ανακαλύψει κρυμμένα αρχεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές υπολογιστές σε Ρωσία, Σαουδική Αραβία και την Ιρλανδία έχουν δεχθεί τις περισσότερες επιθέσεις. Το Regin έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκοπεία κυβερνητικών οργανισμών, επιχειρήσεων αλλά και ατόμων.

Οι ερευνητές λένε ότι η πολυπλοκότητα του λογισμικού δείχνει ότι είναι ένα εργαλείο κυβερνο-κατασκοπείας που αναπτύχθηκε από ένα κράτος-έθνος και ότι χρειάστηκε ολόκληρους μήνες ίσως και χρόνια για να μπορέσουν οι δημιουργοί του να καλύψουν τα ίχνη του.

Ο Sian John, αναλυτής της Symantec, αναφέρει ότι το επίπεδό του και οι ικανότητές του δείχνουν ότι προήλθε από τη Δύση. Γίνεται παραλληλισμός με το Stuxnet, που θεωρήθηκε ότι είχε αναπτυχθεί από τις ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ισραήλ για να στοχεύσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Βεβαίως ο στόχος του Stuxnet ήταν να δημιουργήσει προβλήματα στον εξοπλισμό, ενώ το Regin έχει στόχο να συλλέγει πληροφορίες.

regin malware, Regin, ο νέος εξαιρετικά εξελιγμένος κατασκοπευτικός ιός

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Panos7GR

Ποιό λειτουργικό σύστημα προσβάλει δεν μας είπαν όμως.

kapoios

Windows

Y: Δεν το διάβασα κάπου αλλά μην έχεις αμφιβολίες

Spiros

https://www.symantec.com/security_response/writeup.jsp?docid=2013-121221-3645-99

Systems Affected:Windows 2000, Windows 7, Windows NT, Windows Vista, Windows XP

Panos7GR

Ημουν 99% σίγουρος πως θα ήταν Windows. Ότι και να πω είναι λίγο… Απορώ πως κάθε χώρα εμπιστεύεται τόσο σημαντικά δεδομένα σε ένα τόσο δημοφιλές και συνάμα εύκολο στόχο, λειτουργικό! Τόσα ελεύθερα λογισμικά και τεχνολογίες για να φτιάξεις ένα OS το οποίο, ούτε η Microsoft και η κάθε Microsoft θα σε ξεζουμίζει για να το χρησιμοποιείς, θα μπορείς να το ελέγχεις πιο εύκολα για περίπτωση παραβίασης (αφού εσύ ο ίδιος γνωρίζεις τον κώδικά του) ή βλάβης και ασύγκριτα πιο ασφαλές από κατασκοπικούς ιούς.
Συν ότι Microsoft = Αμερικάνικη εταιρία, με ότι κι αν σημαίνει αυτό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Social Media

Η Φλόριντα απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Nομοσχέδιο που απαγορεύει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρασε στη Φλόριντα.

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet Google

Google Chrome: Αλλάζει τον τρόπο που σε ειδοποιεί για επικίνδυνες ιστοσελίδες

Η Google ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία Safe Browsing στο Chrome, η οποία θα την κάνει να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.

Internet featured

Κινητά, σταθερά και ίντερνετ: Αυξήσεις έως 20% στις χρεώσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και Internet των πολιτών από τους παρόχους είναι αυξημένοι έως και 20% το τελευταίο διάστημα.