Σύστημα anti-drone στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Λονδίνου

drone, Σύστημα anti-drone στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Λονδίνου

Η είσοδος drone στον εναέριο χώρο αεροδρομίων και άλλων σχετικών χώρων μπορεί να αποδειχθεί μοιραία με πολλούς τρόπους. Οι οργανισμοί, οι κυβερνήσεις, και οι σχετιζόμενες επιχειρήσεις, ψάχνουν να βρουν λύση στο πρόβλημα αυτό.

Ένα από τα πιο γνωστά περιστατικά που έχουν καταγραφεί, είναι η ανάκληση όλων των πτήσεων στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι εξαιτίας ενός drone που πετούσε στον εναέριο χώρο του αεροδρομίου.

Το νέο anti-drone σύστημα

Φαίνεται λοιπόν ότι το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου αποφάσισε να δει το θέμα σοβαρά, και εφάρμοσε μία από τις πιο δραστικές λύσεις. Η διοίκηση αποφάσισε να εγκαταστήσει ειδικό σύστημα εντοπισμού drone, με στόχο να καταστείλει τις μη εξουσιοδοτημένες πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο αεροδρομίου.

Το Heathrow είναι το μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του Λονδίνου. Για να διασφαλίσουν την όσο το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία του, οι υπεύθυνοι εγκατέστησαν ένα σύστημα ολογραφικού ραντάρ το οποίο αναπτύχθηκε από την Aveillant Ltd., μία εταιρεία που εξαγοράστηκε από την Thales to 2017.

Το ίδιο σύστημα χρησιμοποιείται και στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού και μπορεί να εντοπίζει drones σε απόσταση 5 χιλιομέτρων, προς όλες τις κατευθύνσεις. Επιπλέον, επιτρέπει τον εντοπισμό των ίδιων των πιλότων.

Το σύστημα δεν μπορεί να τερματίσει ή να μπλοκάρει τη λειτουργία των drones που εντοπίζει. Ωστόσο, χάρη στις πληροφορίες που προσφέρει, το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου μπορεί να δράσει άμεσα και να κατεβάσει το εκάστοτε μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο έδαφος.

Τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αγγλία εφαρμόζει μέτρα κατά των πτήσεων drones πάνω από τα αεροδρόμια. Τον Μάρτιο του 2019, θέσπισε νόμο ο οποίος απαγορεύει τη μη εξουσιοδοτημένη παρουσία αεροσκαφών σε απόσταση έως 5 χιλιόμετρα από τα όρια του αεροδρομίου.

Οι πιλότοι των μη επανδρωμένων που παραβιάζουν τον παραπάνω νόμο μπορεί να λάβουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια. Ενώ παράλληλα θα μπορούσε να τους επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο.

Μάλιστα, έχει ήδη καταγραφεί σχετικό περιστατικό στα τέλη του 2018, πριν καν ψηφιστεί η εν λόγω νομοθεσία. Ένας άνδρας πετούσε drone σε απόσταση 500 μέτρων από το Heathrow και υπέστη τις συνέπειες. Αν και δεν του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης, κλήθηκε να καταβάλει το ποσό των 2.000 βρετανικών λιρών ή περίπου 2.335 ευρώ.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple featured

Apple: Εξαγοράζει γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με εξειδίκευση στην επεξεργασία on device

Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι για να της παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device.

Software Android featured Google

Android 15 Beta 1.1: Διορθώνει προβλήματα με τις ανέπαφες πληρωμές NFC και Google Wallet

Η Google κυκλοφόρησε μια μικρή ενημέρωση κώδικα για το τρέχον πρόγραμμα Android 15 Beta, η οποία αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα.

Gear featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Ring: Leak αποκαλύπτει ότι θα έρθει σε 8 διαφορετικά μεγέθη

Το Samsung Galaxy Ring το πρωτοείδαμε τον Ιανουάριο και στη συνέχεια παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο στο MWC.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy S24 FE: Πότε θα κυκλοφορήσει τελικά;

Το Samsung Galaxy S24 FE ακούγεται εδώ και πολύ καιρό ότι θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες ωστόσο μια νέα πηγή υποστηρίζει κάτι άλλο.