Ταχύτεροι επεξεργαστές χάρη σε νέα ηλεκτροοπτική συσκευή

ηλεκτροοπτική συσκευή, Ταχύτεροι επεξεργαστές χάρη σε νέα ηλεκτροοπτική συσκευή

Επιστήμονες δημιούργησαν μία ηλεκτροοπτική συσκευή (Electro-optical device) η οποία χρησιμοποιεί φως που έχει συμπιεστεί με μία ειδική μέθοδο. Εκμεταλλευόμενοι αυτή τη συσκευή θα μπορέσουν να δημιουργήσουν καλύτερους επεξεργαστές και μνήμες.

Τι αναφέρει η μελέτη

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχουν αναπτύξει μια μικροσκοπική συσκευή νανοκλίμακας που μπορεί να προγραμματιστεί χρησιμοποιώντας είτε φωτόνια είτε ηλεκτρόνια.

Αυτή η ηλεκτροοπτική συσκευή είναι μια γέφυρα μεταξύ της παραδοσιακής ηλεκτρονικής πληροφορικής και του αναδυόμενου τομέα οπτικών υπολογιστών και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερους και ενεργειακά αποδοτικότερους επεξεργαστές και μνήμες.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το φως για τη μεταφορά πληροφοριών με μεγάλες ταχύτητες από τη δεκαετία του 1950. Ωστόσο, υπάρχουν πρακτικοί περιορισμοί του τρόπου με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το φως με αυτόν τον τρόπο, ειδικά όταν προσπαθούμε να το ενσωματώσουμε στο ηλεκτρονικό υλικό πληροφορικής.

Το πρόβλημα είναι ότι τα ηλεκτρικά chip λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν είναι μικρά σε μέγεθος, αλλά τα οπτικά chip ωφελούνται όταν έχουν μεγαλύτερο μέγεθος. Αυτό συμβαίνει επειδή το μήκος κύματος του φωτός είναι μεγαλύτερο από αυτό των ηλεκτρονίων.

Η νέα συσκευή χρησιμοποιεί φως που έχει συμπιεστεί σε μικρό μέγεθος με τη χρήση μιας μεθόδου που ονομάζεται surface plasmon polariton. Αυτό επιτρέπει την ενσωμάτωση των οπτικών chip στα ηλεκτρικά, καθώς τα μεγέθη είναι πλέον πιο συγκρίσιμα.

Η δυνατότητα των συσκευών να λειτουργούν σε ηλεκτρικούς και οπτικούς τομείς, χωρίς την ανάγκη μετατροπής, επιτρέπει τη δημιουργία διπλών λειτουργιών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τόσο φωτόνια όσο και ηλεκτρόνια.

Το μέλλον

Υπάρχουν πολλές πιθανές χρήσεις αυτής της τεχνολογίας, αλλά τη δεδομένη στιγμή οι επιστήμονες εστιάζουν σε εφαρμογές που απαιτούν μεγάλη επεξεργαστική ισχύ, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Η νέα συσκευή μπορεί να βελτιωθεί με τη χρήση της τρέχουσας τεχνολογίας, όπως η συμπληρωματικοί ημιαγωγοί μεταλλικού οξειδίου, οι οποίοι αποτελούν τη βάση πολλών σύγχρονων ψηφιακών κυκλωμάτων.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Chrome Google

Google Chrome: Αλλάζει τα σχέδιά της – Τα cookies δεν καταργούνται τελικά

Η Google φαίνεται πως ακυρώνει τα σχέδια για την κατάργηση των cookies από το Chrome, σηματοδοτώντας μια αξιοσημείωτη αλλαγή.

Internet

Νέα δυνατότητα στο Χ θα επιτρέπει την απενεργοποίηση των συνδέσμων στις απαντήσεις των αναρτήσεών σας

To X προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ανεπιθύμητων αναρτήσεων και δίνει τη δυνατότητα απενεργοποίησης συνδέσμων στις απαντήσεις.

Internet Netflix

Netflix: Ξεκινά την κατάργηση της φθηνότερης συνδρομής χωρίς διαφημίσεις

Το Netflix προχωρά με το σχέδιό του να διακόψει τη φθηνότερη συνδρομή χωρίς διαφημίσεις, ξεκινώντας από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.

Internet

Η Nova φέρνει το Μέλλον στις Τηλεπικοινωνίες με την Υπηρεσία 5G Home Internet

Η Nova ανακοίνωσε πρόσφατα τη διάθεση της πρωτοποριακής υπηρεσίας Nova 5G Home Internet, προσφέροντας μια καινοτόμο λύση σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου που ξεπερνά την τεχνολογία χαλκού και εισάγει τους πελάτες σε μια νέα εποχή υπερυψηλών ταχυτήτων και αξιοπιστίας.