Tech how-to, Αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασης στο LinkedIn

Μπορεί να διαβάσατε για την κλοπή 6,5 εκατομμυρίων κωδικών πρόσβασης από το LinkedIn. Μπορεί να το προσπεράσατε γιατί θεωρήσατε ότι 6,5 από τα 160 εκατομμύρια του συνόλου είναι ένα μικρό ποσοστό που δεν σας αφορά. Μπορεί ακόμα και να ενδιαφερθήκατε λίγο περισσότερο και να τρέξατε κάποιο από τα προγράμματα που κυκλοφόρησαν τα οποία σας ενημέρωναν για το αν ο κωδικός σας έχει γίνει γνωστός εκεί που δεν πρέπει.

, Tech how-to, Αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασης στο LinkedIn

Η απλή αναφορά του γεγονότος όμως μπορεί να μην καλύπτει την πραγματική διάσταση του θέματος. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Ars Technica (link) στο ένας από τους συμβούλους ασφαλείας που ανακάλυψαν το γεγονός υποστηρίζει ότι οι κωδικοί που κυκλοφόρησαν στο Internet μπορεί να είναι ένα μικρό υποσύνολο αυτών που πραγματικά εκλάπησαν. Απλά αυτούς τους κωδικούς δεν μπόρεσε ο συγκεκριμένος χάκερ να αποκρυπτογραφήσει και έτσι ζήτησε βοήθεια για να τους «αποκαλύψει». Σχετικά forum ασφαλείας συμφωνούν με αυτήν την άποψη.

Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες και θέλοντας να απλοποιήσουμε την συζήτηση μας, η λίστα των κωδικών πρόσβασης που έγινε γνωστή ήταν κρυπτογραφημένη με αυτό που ονομάζεται αλγόριθμος κατακερματισμού (hashed) αλλά δεν διέθετε τα επιπλέον κρυπτογραφικά στοιχεία που θα την καθιστούσαν από δύσκολη έως αδύνατη στην αποκρυπτογράφηση. Το LinkedIn μετά την αποκάλυψη της κλοπής προσέθεσε ένα πρόσθετο επίπεδο δυσκολίας (salted) στον μηχανισμό κρυπτογράφησης.
Ο ισχυρισμός και μόνο από ειδικούς ασφαλείας του ότι οι κλεμμένοι κωδικοί πρόσβασης είναι πολλοί περισσότεροι από ότι αρχικά αναφέρεται και έχει γίνει γνωστό, φυσικά μόνο εφησυχασμό δεν μας προκαλεί. Σποραδικές αναφορές του ότι οι κωδικοί έχουν αρχίσει ήδη να χρησιμοποιούνται «επιβεβαιώνουν»(;) τους χειρότερους φόβους περί ασφαλείας.

Συνιστούμε να αλλάξετε έτσι κι αλλιώς τον κωδικό πρόσβασης στο LinkedIn με κάποια φράση που θα θυμάστε εσείς και θα περιέχει κατά προτίμηση γράμματα, σύμβολα και αριθμούς. Επίσης συνιστούμε να αλλάξετε όλους τους κωδικούς πρόσβασης και στις υπόλοιπες υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης. Δεν είναι καθόλου απίθανο να έχουν κλαπεί και άλλα στοιχεία όπως το email σας που χρησιμοποιείται σαν πρόσβαση στο LinkedIn. Όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά και στην περίπτωση του LinkedIn ακόμα περισσότερα.

————————————————————————————————————————————

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Africa Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.

Internet LinkedIn Social Media

LinkedIn: Λανσάρει ανανεωμένες επιλογές ad targeting

Tο LinkedIn ανακοίνωσε ανανεωμένες επιλογές ad targeting, καθώς επιχειρεί να ευθυγραμμιστεί με τους νέους κανονισμούς περί ιδιωτικότητας, χωρίς να σταματήσει να παρέχει βέλτιστες επιλογές προσέγγισης χρηστών για τα συνεργαζόμενα brands.

Social Media Elon Musk Internet Twitter

Αποχωρούν χιλιάδες χρήστες από το Twitter – Οδεύουν ολοταχώς στο Μastodon

Οι χρήστες του Twitter δεν μοιάζουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την οριστική εξαγορά της πλατφόρμας από τον Elon Musk και το δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, την μαζική αποχώρησή τους.