Τέλη εκτελωνισμού αντικειμένων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

τελωνειο παραγγελία κίνα, Τέλη εκτελωνισμού αντικειμένων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ΕΕΤΤ συνιστά στους καταναλωτές να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διενέργεια παραγγελίας αντικειμένου, ηλεκτρονικής ή μη, από χώρα εκτός ΕΕ, όσον αφορά την επιλογή της ταχυδρομικής υπηρεσίας αποστολής του αντικειμένου και τις πρόσθετες χρεώσεις εκτελωνισμού.

Να ενημερώνονται εκ των προτέρων για τα ισχύοντα τέλη εκτελωνισμού από τους τιμοκαταλόγους των ταχυδρομικών εταιρειών και την ιστοσελίδα των Ελληνικών Τελωνείων.

Να λαμβάνουν υπόψη ότι τα ταχυδρομικά αντικείμενα εξωτερικού, είτε διακινούνται από τα ΕΛΤΑ είτε από εταιρίες ταχυμεταφορών, οφείλουν να επιδίδονται στη διεύθυνση του παραλήπτη, με την επιφύλαξη προηγούμενης αποπληρωμής των οφειλών προς το δημόσιο (ΦΠΑ/Δασμών) και αποδέσμευσης των αποστολών από τις τελωνειακές αρχές.

Σημειώνεται ότι η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) δεν είναι αρμόδια για τον καθορισμό ή τον έλεγχο του ύψους των πρόσθετων χρεώσεων κατά τον εκτελωνισμό ταχυδρομικών αντικειμένων. Για τα εν λόγω θέματα, αρμόδια είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

τελωνειο παραγγελία κίνα, Τέλη εκτελωνισμού αντικειμένων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ενημέρωση αναφορικά µε τα τέλη εκτελωνισµού ταχυδρομικών αντικειμένων προέλευσης εξωτερικού (από χώρες εκτός ΕΕ)

1. Αντικείμενα μη εμπορικού και εμπορικού χαρακτήρα
Η διαδικασία που εφαρμόζεται, κατά τον εκτελωνισµό, βασίζεται στην ευρωπαϊκή και ελληνική τελωνειακή νομοθεσία περί τριτοχωρικών εμπορευμάτων εμπορικού χαρακτήρα µε αξία υψηλότερη των 22 ευρώ ή µη εμπορικού χαρακτήρα µε αξία μεγαλύτερη των 45 ευρώ.

Ως αντικείμενα µη εμπορικού χαρακτήρα θεωρούνται εκείνα που περιλαμβάνονται αποκλειστικά στις αποστολές που πραγματοποιούνται από ιδιώτη σε ιδιώτη χωρίς οποιασδήποτε μορφής πληρωμή και τα οποία, λόγω της φύσης τους και της μικρής ποσότητάς τους προορίζονται, χωρίς καμία αμφιβολία, για προσωπική, ιδιωτική ή οικογενειακή χρήση εκ μέρους των παραληπτών.

Για αντικείμενα εμπορικού χαρακτήρα καταβάλλονται κανονικά οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις, ενώ τα είδη των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 22 € απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α και τα είδη των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 150 € απαλλάσσονται από το δασμό.

2. Κατηγορίες τελών
Τα τέλη διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:
(α) Τέλη προς το δηµόσιο (δασµοί, ΦΠΑ, ∆ΕΤΕ)
Τα τέλη αυτά καταβάλλονται ανεξαρτήτως του παρόχου που έχει αναλάβει τη διακίνηση της αποστολής. Για αντικείμενα µη εµπορικού χαρακτήρα:
• για είδη μέχρι 45 € δεν καταβάλλονται δασμοί, Φ.Π.Α. και λοιποί φόροι.
• για είδη των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 700 €, υπόκεινται σε κατ’ αποκοπή δασμό 2,5%, εκτός εάν ο ενδιαφερόμενος ζητήσει τον εκτελωνισμό με βάση τη δασμολογική κατάταξη του είδους.
• για είδη των οποίων η συνολική αξία είναι άνω των 700€, καταβάλλονται οι ισχύοντες δασμοί και φόροι.

(β) Τέλη εκτελωνισµού από ΕΛΤΑ
Τα τέλη που προβλέπονται στον ισχύοντα τιμοκατάλογο των ΕΛΤΑ είναι:
• «Τέλος παρουσίασης στο Τελωνείο για χαρακτηρισμό τελωνειακώς ελεύθερων»: 3 ευρώ για ταχυδρομικά δέματα (συμπεριλαμβανομένων των δεμάτων EPG) καθώς και για αντικείμενα EMS, τα οποία προσκομίστηκαν από τα ΕΛΤΑ ΑΕ στις τελωνειακές αρχές για σχετικό έλεγχο και διαπιστώθηκε ότι δεν περιέχουν αντικείμενα που επισύρουν δασµοφορολογικές επιβαρύνσεις και χαρακτηρίστηκαν από τις τελωνειακές αρχές ως «τελωνειακά ελεύθερα».
• «Τέλος εκτελωνισμού»: σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:
CIF (*) έως 150 ευρώ / 15 ευρώ
CIF άνω των 150 ευρώ έως και 500 ευρώ / 20 ευρώ
CIF άνω των 500 ευρώ έως και 1000 ευρώ / 25 ευρώ
CIF άνω των 1000 ευρώ / 50 ευρώ

Όπου CIF είναι η στατιστική αξία του αντικειμένου όπως αναγράφεται και στη σχετική αυτοκόλλητη ετικέτα που επικολλάται στα εκτελωνισμένα ταχυδρομικά αντικείμενα και υπολογίζεται από την αξία του αντικειμένου, τα έξοδα μεταφοράς, τυχόν ασφάλιστρα, κ.λπ. Αφορά αντικείμενα επιστολικού ταχυδρομείου και δεμάτων, από χώρες εκτός ΕΕ, που εκτελωνίστηκαν και εκδόθηκε για αυτά τελωνειακή διασάφηση από τις τελωνειακές αρχές.

• «Τέλος παράδοσης στον εκτελωνιστή του παραλήπτη»: 15 ευρώ.
• «Τέλος διασάφησης εξαγωγής»: 5 ευρώ για μεμονωμένο αντικείμενο με προσαύξηση 1 ευρώ ανά αντικείμενο για κατάθεση πλέον του ενός αντικειμένου.

(γ) Τέλη εκτελωνισμού από εταιρία ταχυμεταφορών
• Εργατικά και έξοδα αποθήκευσης
• Αμοιβή εκτελωνιστή που συνήθως ξεκινά από 50-60 ευρώ και αυξάνει ανάλογα µε την αξία του τιμολογίου. Εναλλακτικά, ο παραλήπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει δικό του εκτελωνιστή ή να κάνει τον εκτελωνισμό ο ίδιος. Σε αυτή την περίπτωση, δεν πληρώνει αμοιβή εκτελωνιστή στην εταιρία ταχυμεταφορών, αλλά απαιτείται η «έκδοση διατακτικής» µε κόστος από 0 έως 35 ευρώ, συν το κόστος του τρίτου εκτελωνιστή (αν υπάρξει).

3. Τα ταχυδρομικά αντικείμενα εξωτερικού, είτε διακινούνται από τα ΕΛΤΑ είτε από εταιρίες ταχυμεταφορών, οφείλουν να επιδίδονται στη διεύθυνση του παραλήπτη, με την επιφύλαξη προηγούμενης αποπληρωμής των οφειλών προς το δημόσιο (ΦΠΑ/Δασμών) και αποδέσμευσης των αποστολών από τις τελωνειακές αρχές.

4. Οι καταναλωτές οφείλουν να ενημερώνονται για τα ισχύοντα τέλη από τους τιμοκαταλόγους των εταιριών και από την ιστοσελίδα των Ελληνικών Τελωνείων στην ενότητα Συχνές Ερωτήσεις/Εισαγωγές-Εξαγωγές- Οφειλές / Εισαγωγές – Εξαγωγές/Ποια είναι η δασµοφορολογική επιβάρυνση των προερχόμενων από Τρίτη χώρα ειδών;

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

19 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Δημήτρης

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να μην υπόκειται σε δασμούς ή έχει αλλάξει κάτι λόγο του Brexit ?

Efkairiakos

Εντάξει είμαστε ακόμα…
Καμμιά θηκούλα και κανένα χαζό αξεσουάρ θα το τσιμπάμε απο eBay

KostasB

Δεν ξέρω αν έχει εφαρμοστεί ακόμα αλλά χθες παρέλαβα θήκες και tempered από eBay χωρίς καμία χρέωση. Από Σιγκαπούρη. Το ίδιο και πριν από 2 βδομάδες περίπου από Σενζεν. Και τα δύο δέματα ήταν σημειωμένα ως gift με αξία 5 και 15 USD.

Το κακό είναι ότι ο ταχυδρόμος έρχεται χτυπάει κουδούνι το αφήνει στην είσοδο και φεύγει. Έτυχε να είμαι σπίτι και να το πάρω εκείνη την ώρα. Αν δεν ήμουν δεν ξέρω αν θα το άφηνε και αν το άφηνε.. αν θα το έβρισκα εκεί όταν θα γυρνούσα..

Nick

@kostasB

Επειδή έχω δουλέψει σχεδόν 3 χρόνια σαν ταχυδρόμος θα σου πω το εξής:

ΟΛΟΙ οι ταχυδρόμοι είναι ΖΩΑ….

εμείς μέσα στο κέντρο διανομής που είμασταν παίζαμε μπάλα με τα δέματα, όταν βγήκα στον τομέα να μοιράσω η νοοτρωπία ήταν “αν δεν βρεις καποιον, πέτα το όπου γουστάρεις δεν πειράζει” ή να δεις ποσα κλέβανε….

επειδη ο τρόπος πρόσληψης ταχυδρόμων είναι τραγικός, δεν υπάρχει περίπτωση να δεις εναν που να εχει επαγγελματικη σωστη συμπεριφορά…

αλλα αυτό ηταν εντελός άσχετο οπότε συγχωρήστε με για το Off-topic

Paul

Προσοχή γιατί το φθηνό μπορεί να σου στοιχίσει διπλά λεφτά στο τέλος με τους εξτρά φόρους και δασμούς. Αν ενώ αν είσαι «τυχερός» όπως εγώ στην αγορά ενός laptop μπορεί να παραλάβεις και D-O-A μηχάνημα. Dead-On-Arrival από GearBest…

customer

Πολλά κινέζικα stores έχουν αρχίσει και προσφέρουν την επιλογή το προϊόν να έρθει μέσω Ευρωπαϊκής τους αποθήκης, οπότε θα το παίζουμε έτσι πλέον.

@Nick όσο και να θες να δυσφημίσεις τον κλάδο σου, ευτυχώς υπάρχουν ενσυνείδητοι και επαγγελματίες ταχυδρόμοι, οι οποίοι αφήνουν ειδοποίηση και το δέμα πάει στο ταχυδρομείο της γειτονιάς (μιλάω για τα ΕΛΤΑ), είτε γιατί ξέρουν ότι αν το αφήσουν χύμα θα κλαπεί είτε επειδή απλώς αποφάσισαν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αν παίζατε όλοι μπάλα με τα δέματα θα είχατε και συνέπειες, λες και δε θα το καταλαβαίναμε, λες και δεν βλέπω τον ταχυδρόμο της γειτονιάς μου σχεδόν κάθε μέρα, λες και δεν τον καλημερίζω, λες και δε με έχει δεί κι αυτός όταν κατεβαίνω να του ανοίξω, λες και στα 2-3 πρώτα σπασμένα δε θα το βάζαμε να έρθει με άλλο τρόπο …

Παπαροκας tiamat

customer φαινεται οτι εισαι βαλτος!

lilapause

Τα ψιλολογια απο το eBay μου έρχονται μεχρι σημερα ελεύθερα. Έτσι και αλλιώς συνήθως η τιμή τους δεν ξεπερνάει τα 22€. Ενα τηλέφωνο που έκανε 2 μηνες να ερθει απο gearbest μέσα Σεπτεμβρίου, και ηταν κατω απο 150€, με χρέωσαν 24% ΦΠΑ. Και ηταν το πρωτο αντικείμενο που παρέλαβα ποτε που πέρασε, κόλλησε τελωνειο και πλήρωσα κάτι για αυτό από το 2003 που κάνω ονλαιν αγορές

χρηστος

καλησπερα αν αγορασω απο πλειστηριασμο διαδυκτιακο laptops ,tablets, smartphones και γενικα προιοντα τετοιας φυσεως σε ποσοτητες τον 5, 10 15 τεμαχιων τι τελωνειο θα πληρωσω?
ευχαριστω

Ευαγγελος

Είχα και εγω ένα πρόβλημα σε παραλαβή από ΕΛΤΑ Σερρών,ευτυχώς το για έμενα διότι ηταν ασφαλισμένο και με πολυ άπλα λογία όταν ήρθα σε επικοινωνια με το αποστολέα (αφού είχε περαση ο χρόνος παραλαβής 45 ήμερες) και μου ειπε ότι το ξανά έστελνε ,και ότι θα είχε επικοινωνία και αυτός με τον ΕΛΤΑ. Τότε δια μαγείας έλαβα ειδοποιητήριο να πάω να παραλάβω το δέμα που δήθεν είχε παραπέσει στην διαλογή δεμάτων ΕΛΤΑ…

Άβυσσος η ψυχή των ελληνικών ταχυδρομείων.

Αλκης

παιδια εχω κανει αρκετες αγορες απο ebay αλλα αυτο που μου ετυχε σημερα θελω να το πω.Παρηγγηλα ενα προιον απο σιγκαπουρη και το track number ελεγε οτι πηγε πρωτα γερμανια και μετα ελλαδα…εν συνεχεια εκανα να μαθω που ειναι σχεδον δυο μηνες και κατι,το πρωι μου χτυπαει ο ταχυδρομος και μου ειπε οτι το εχασε η ισως το εδωσε σε καποιον αλλο παραλληπτη….θα μπορουσα να πω και αλλα για το τι τραβηξα στα τηλ και με τον ταχυδρομο αλλα θα θηξω πολλα οποτε δεν το συνεχιζω…απλα η τιμη του δεματος ηταν ευτυχως 12 ευρω που θα πει οτι στο μελλον δεν προκειτε να παραγγηλω κατι ακριβο χωρις ιδιωτικη κουριερ…..

vagelis

καλησπερα,

παρηγγειλα απο ebay της ΗΠΑ ενα λαπτοπ αξιας1200$(καπου 1000 ευρω) με USPS και μετα απο 1 μηνα ηρθε ειδοποιηση απο το τελωνειο του αεροδρομιου οτι δεν ειχε παραστατικο/τιμολογια πανω.αποδειξη δεν ειχα ουτε εγω(δεν μου εστειλε ποτε o πωλητης) οποτε τους εστειλα οτι αλλο σχετικο εγγραφο ειχα,θα πληρωσω κατι παραπανω και αν ναι ποσο?μπορουσα να κανς κατι αλλο για να αποφυγς την ολη διαδικασια?

ευχαριστω πολυ

vagelis

καλησπερα,

παρηγγειλα απο ebay της ΗΠΑ ενα λαπτοπ αξιας1200$(καπου 1000 ευρω) με USPS και μετα απο 1 μηνα ηρθε ειδοποιηση απο το τελωνειο του αεροδρομιου οτι δεν ειχε παραστατικο/τιμολογια πανω.αποδειξη δεν ειχα ουτε εγω(δεν μου εστειλε ποτε o πωλητης) οποτε τους εστειλα οτι αλλο σχετικο εγγραφο ειχα,θα πληρωσω κατι παραπανω και αν ναι ποσο?μπορουσα να κανς κατι αλλο για να αποφυγω την ολη διαδικασια?

ευχαριστω πολυ

thodoris

καλησπερα.Σκεφτομαι να κανω μια αγορα μιασ κιθαρας 350$ απο ebay απο αμερικη . Υπαρχει περιπτωση να μου ανεβει το ποσο μαζι με τους φόρους πανω απο 400$?ευχαριστω εκ των προτερων..

ΖΑΚ

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝΟΥΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΤΙΜΗ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ !!!ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΤΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΩΣ

Φάνης

Καλησπέρα , αγόρασα απο κίνα ενα προιόν του οποίου η τιμή ήταν στα 23 ευρω μαζι με μεταφορικά 24 !(στην ελλάδα το προιόν κάνει 50 ευρω) Ομως ώς νέος χρήστης στο site είχα -3 ευρώ στη πρώτη μου αγορά , άρα εν τέλη ΟΝΤΩΣ πλήρωσα 19 ! Δηλαδή 22 θα έχουν δίκαιο αυτοί και συνεπώς θα πρέπει να πληρώσω extra? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Αλέξανδρος

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν δασμοί για δέματα από την Νορβηγία προς Ελλάδα.

Ένας

Από αυτά που διαβάζω στο άρθρο, το συμπέρασμα είναι ότι η κατάσταση είναι χαώδης, και γεμάτη με παράσιτα που ρουφάνε λεφτά από τον απλό κοσμάκη με όποιον τρόπο βρούνε, χωρίς να παράγουν κανένα ουσιώδες όφελος για κανέναν.

Γιατί η κοινή λογική λέει ότι το να περάσεις κάτι από τελωνείο θα έπρεπε να είναι παιχνιδάκι και τα τέλη θα έπρεπε να είναι άνετα υπολογίσιμα με ακρίβεια 1 ευρώ.

Αλλά πιο εύκολα περνάς ναρκωτικά κρυφά από τα σύνορα, παρά να κάτσεις να βγάλεις άκρη με αυτές τις αηδίες.

Αλλά τι περιμένεις με τους #@$#@%$% που ψηφίζουμε τόσα χρόνια.

Σαββα

Φίλοι ξέρετε αν παρήγγειλε κάποιος προϊόν από Αμερική και σταμάτησε στο τελωνείο της Ισπανίας και όταν φτάσει Ελλάδα πρέπει να πληρώσω και εδώ το τελωνείο; Πλήρωσα για την Ισπανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet AI Apple featured

Μεγάλες αλλαγές στο Safari από την Apple με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη

Η Apple ετοιμάζεται να ενσωματώσει τεχνητή νοημοσύνη και στο Safari μέσα σε αυτή τη χρονιά, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα.

Internet Nova

Νέα προγράμματα κινητής Nova Family: Μεγαλύτερη οικονομία για όλη την οικογένεια

Η Nova, με τα προγράμματα Nova Family, δίνει σε κάθε μέλος της οικογένειας , τη δυνατότητα να απολαμβάνει τεχνολογία αιχμής στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Internet Twitter

Χ: Θα εφαρμόσει μικρή χρέωση στους νέους χρήστες για να αλληλεπιδρούν

Η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης X θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζει σε νέους χρήστες «μικρή χρέωση» για τη δημοσίευση περιεχομένου κ.α.

Internet Elon Musk Twitter

X: Ο χρήστες δεν θα μπορούν να κρύψουν πλέον το μπλε τικ τους

Το X δεν θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες να κρύβουν τα μπλε τικ τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν πληρώσει premium συνδρομή ή όχι.