Η ΕΕ ανακοινώνει ρύθμιση κατά του infinite scroll, autoplay και push notifications σε TikTok και Instagram για προστασία παιδιών. Νόμος ως το καλοκαίρι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε άμεση κανονιστική δράση εναντίον των λεγόμενων «εθιστικών» σχεδιαστικών επιλογών που χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως το TikTok και το Instagram, με στόχο την προστασία των ανηλίκων. Η ανακοίνωση έγινε σήμερα, 12 Μαΐου, στην Ευρωπαϊκλη Σύνοδο για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Παιδιά που πραγματοποιείται στη Δανία.
Τι ακριβώς θα ρυθμίσει η ΕΕ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε συγκεκριμένα ότι η ΕΕ στοχεύει στη ρύθμιση τριών λειτουργιών: της ατελείωτης κύλισης (infinite scroll), της αυτόματης αναπαραγωγής βίντεο (autoplay) και των push notifications. Παράλληλα, η ΕΕ εξετάζει και πλατφόρμες που κατευθύνουν χρήστες — ιδίως παιδιά — σε περιεχόμενο που προωθεί διατροφικές διαταραχές ή αυτοτραυματισμό.
Σύμφωνα με τη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Meta δεν έχει εφαρμόσει αποτελεσματικά το κατώτατο όριο ηλικίας των 13 ετών για το Instagram και το Facebook. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη διαπιστώσει παραβίαση του Νόμου περί Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA), καθώς ανήλικοι μπορούν εύκολα να παρακάμψουν τους μηχανισμούς ηλικιακής επαλήθευσης.
Νέα εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας με υψηλά πρότυπα απορρήτου
Ένα από τα πιο πρακτικά εργαλεία που προαναγγέλθηκαν είναι μια ευρωπαϊκή εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας, την οποία ανέπτυξε η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εφαρμογή αυτή, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, πληροί «τα υψηλότερα παγκόσμια πρότυπα απορρήτου» και θα μπορεί να ενσωματωθεί στα εθνικά ψηφιακά πορτοφόλια των κρατών-μελών, αλλά και να ενεργοποιηθεί εύκολα από τις ίδιες τις πλατφόρμες.
Η νομοθετική πρόταση αναμένεται το νωρίτερο το καλοκαίρι του 2026, αφού ολοκληρωθεί η έκθεση της ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για την online ασφάλεια παιδιών.
Παγκόσμια τάση: από την Αυστραλία στην Ευρώπη
Τον Δεκέμβριο του 2025, η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που απαγόρευσε πλήρως την πρόσβαση σε social media για ανηλίκους κάτω των 16 ετών. Στα βήματά της ακολουθούν Ελλάδα (από το 2027), Ισπανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, που εξετάζουν παρόμοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Τον Μάρτιο του 2026, αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ότι λειτουργίες όπως το infinite scroll και το autoplay επιδεινώνουν τον εθισμό και επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία των εφήβων, σε δίκη κατά Meta και YouTube.
Στο εσωτερικό της ΕΕ, η πίεση αυξάνεται και από άλλη πλευρά: οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υπερβολικό ρυθμιστικό ζήλο απέναντι σε αμερικανικές εταιρείες. Τα τελευταία δύο χρόνια, αμερικανικές εταιρείες έχουν πληρώσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα στην ΕΕ — συμποσόν που έχει προκαλέσει ανοιχτή αντίδραση από την αμερικανική κυβέρνηση.
Η άποψή μας στο Techblog
Αν υλοποιηθεί αποτελεσματικά, η νέα νομοθεσία θα αγγίξει άμεσα την καθημερινή χρήση των πιο δημοφιλών εφαρμογών. Το infinite scroll και το autoplay δεν είναι τυχαία χαρακτηριστικά — είναι σχεδιασμένα για να κρατούν τον χρήστη στην οθόνη όσο το δυνατόν περισσότερο, και αυτό ισχύει εξίσου για μεγάλους και παιδιά. Η ΕΕ φαίνεται να βάζει επιτέλους το ζήτημα στο σωστό πλαίσιο: όχι ως γονική ευθύνη αποκλειστικά, αλλά ως υποχρέωση των πλατφορμών.
Σχόλια