TikTok: Πρόστιμο σχεδόν 16 εκατ. δολαρίων για κατάχρηση δεδομένων παιδιών

tiktok, TikTok: Πρόστιμο σχεδόν 16 εκατ. δολαρίων για κατάχρηση δεδομένων παιδιών

Η βρετανική υπηρεσία εποπτείας απορρήτου επέβαλε στο TikTok πρόστιμο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για κακή χρήση των δεδομένων των παιδιών και παραβίαση άλλων προστασιών για τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόστιμο 12,7 εκατομμυρίων λιρών (15,9 εκατομμύρια δολάρια) στην εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο σύντομης διάρκειας, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις μικρότερες ηλικίες.

Αυτό είναι το τελευταίο δείγμα των αυστηρών ελέγχων στους οποίους υπόκειται τους τελευταίους μήνες η TikTok και η μητρική της, η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας ByteDance. Οι κυβερνήσεις και οι υπηρεσίες στη Δύση ανησυχούν όλο και περισσότερο για τους κινδύνους που ενέχει η εφαρμογή για το απόρρητο των δεδομένων και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Η βρετανική εποπτική αρχή, η οποία ερευνούσε παραβιάσεις δεδομένων μεταξύ Μαΐου 2018 και Ιουλίου 2020, είπε ότι το TikTok επέτρεψε σε 1,4 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 13 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή το 2020, παρά τους κανόνες της ίδιας της πλατφόρμας που απαγορεύουν σε παιδιά τόσο μικρής ηλικίας να δημιουργήσουν λογαριασμούς .

Το TikTok κατηγορείται ότι δεν εντόπισε επαρκώς και δεν απομάκρυνε παιδιά κάτω των 13 ετών από την πλατφόρμα. Ακόμα, αν και είχε γνώση επί του θέματος, απέτυχε να λάβει τη συγκατάθεση των γονιών τους για την επεξεργασία των δεδομένων τους, όπως απαιτείται από τους νόμους περί προστασίας δεδομένων της Βρετανίας, ανέφερε η υπηρεσία.

«Υπάρχουν νόμοι για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας είναι τόσο ασφαλή στον ψηφιακό κόσμο όσο και στον φυσικό κόσμο. Το TikTok δεν συμμορφώθηκε με αυτούς τους νόμους», δήλωσε ο Επίτροπος Πληροφοριών Τζον Έντουαρντς σε δελτίο Τύπου, προσθέτοντας ότι ο TikTok συνέλεξε και χρησιμοποίησε προσωπικά δεδομένα παιδιών που εξαρχής δεν θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή.

«Επενδύουμε πολλά για να κρατήσουμε τα κάτω των 13 ετών παιδιά εκτός πλατφόρμας και η ομάδα ασφαλείας μας με 40.000 άτομα εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να βοηθήσει να διατηρήσουμε την πλατφόρμα ασφαλή για την κοινότητά μας», ανέφερε η TikTok σε δήλωση. «Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε την απόφαση και εξετάζουμε τα επόμενα βήματα».

Η TIkTok λέει ότι έχει βελτιώσει το σύστημα εγγραφής της από τότε που συνέβησαν οι παραβιάσεις, επειδή δεν επιτρέπει πλέον στους χρήστες να δηλώνουν απλώς ότι είναι αρκετά μεγάλοι και αναζητούν άλλες ενδείξεις ότι ένας λογαριασμός χρησιμοποιείται από άτομα κάτω των 13 ετών.

Παράλληλα, η ποινή κάλυψε επίσης άλλες παραβιάσεις του νόμου περί απορρήτου δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου. Η TikTok κατηγορείται ότι απέτυχε να ενημερώσει σωστά τους ανθρώπους σχετικά με τον τρόπο συλλογής, χρήσης και κοινής χρήσης των δεδομένων τους με έναν εύκολα κατανοητό τρόπο.

Το TikTok απέτυχε επίσης να διασφαλίσει ότι τα προσωπικά δεδομένα των Βρετανών χρηστών επεξεργάζονταν νόμιμα, δίκαια και με διαφάνεια, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software TikTok

TikTok: Πέρασε νομοσχέδιο στις ΗΠΑ που ίσως το απαγορεύσει μέσα σε ένα χρόνο

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε νέο νομοσχέδιο που ενδεχομένως να απαγορεύσει την κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok.

Software Instagram TikTok

TikTok: Ετοιμάζεται να ανταγωνιστεί το Instagram με την εφαρμογή Notes για φωτογραφίες

To ΤikTok ετοιμάζεται να ανταγωνιστεί ευθέως το Instagram με μια νέα εφαρμογή για φωτογραφίες που, όπως διέρρευσε, θα λέγεται Notes.

Internet TikTok

TikTok: Πώς να μπλοκάρεις έναν χρήστη – Οδηγός για να ποστάρετε ανενόχλητοι

Το TikTok είναι μία από τις πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενες και πλέον δημοφιλείς πλατφόρμες δημιουργίας και δημοσίευσης περιεχομένου.

Business TikTok

TikTok: Πέτυχε ρεκόρ δαπανών 10 δισ. δολαρίων από χρήστες εντός εφαρμογής το 2023

Το Bloomberg δημοσίευσε μια ανάλυση των δαπανών σε εφαρμογές για το 2023, αποκαλύπτοντας μια αύξηση 11% στα έσοδα.