Το Facebook στηρίζει τη χρήση της end-to-end κρυπτογράφησης

Facebook end-to-end κρυπτογράφησης, Το Facebook στηρίζει τη χρήση της end-to-end κρυπτογράφησης

Μερικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο τάσσονται υπέρ την κατάργησης της end-to-end κρυπτογράφησης ωστόσο αυτή η τακτική δεν βρίσκει σύμφωνους μία μεγάλη μερίδα από τεχνολογικούς κολοσσούς. Πιο συγκεκριμένα το προηγούμενο διάστημα οι Apple, Google, Microsoft και άλλες υποστήριξαν την ισχυρότερη κρυπτογράφηση στον κόσμο και τώρα στο πλευρό αυτών στάθηκε και το Facebook.

Πριν ξεκινήσουμε όμως να αναλύουμε το θέμα μας να αναφέρουμε ότι η end-to-end κρυπτογράφηση είναι η ισχυρότερη που μπορεί να εφαρμοστεί σε μία εφαρμογή καθώς το μήνυμα παραμένει κρυπτογραφημένο και μόνο ο παραλήπτης μπορεί να το διαβάσει. Ουσιαστικά, κανένας ενδιάμεσος χρήστης συμπεριλαμβανομένου και της εταιρείας δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα.

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο επικεφαλής της Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ σε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και τον Υπουργό Εσωτερικών της Αυστραλίας, υπέγραψαν μία επιστολή η οποία στάλθηκε στον CEO του Facebook, Mark Zuckerberg.

Σύμφωνα με την επιστολή, το Facebook δεν θα πρέπει να εφαρμόσει την end-to-end κρυπτογράφηση στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, ενώ σε περίπτωση που αποφασίσει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, θα πρέπει να δημιουργήσει μία πίσω πόρτα (backdoor) από το οποίο θα έχουν πρόσβαση οι κυβερνήσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι το Facebook Messenger έχει αυτήν την δυνατότητα αν συνομιλείτε μέσω της λειτουργίας “Μυστικής Συζήτησης”.

Τι ζητάει όμως η επιστολή που έστειλαν οι τρεις χώρες στο Facebook; 

Ενεργοποιήστε την ασφάλεια ώστε να αποκτήσουμε νόμιμη πρόσβαση στο περιεχόμενο σε μια αξιόπιστη και χρησιμοποιήσιμη μορφή.

Ποια είναι όμως η αιτία πίσω από αυτήν την προτροπή προς το Facebook; Και φυσικά η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, οι τρομοκράτες θεωρείται απίθανο να εμπιστευτούν μία κοινή πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων.

Μία ισχυρή κρυπτογράφηση θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες και τις κοινωνίας μας, εξαλείφοντας την ικανότητα μιας εταιρείας να ανιχνεύσει και να ανταποκριθεί σε παράνομο περιεχόμενο και δραστηριότητα, όπως η σεξουαλική εκμετάλλευση και η κακοποίηση των παιδιών, η τρομοκρατία και οι προσπάθειες των αντιπάλων να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές αξίες και τα θεσμικά όργανα τη δίωξη των παραβατών και τη διασφάλιση των θυμάτων. Επιπλέον, περιορίζει την ικανότητα επιβολής του νόμου να διερευνά αυτά και άλλα σοβαρά εγκλήματα.

Ο Zuckerberg ωστόσο υποστηρίζει ότι η προστασία των παιδιών μπορεί να εφαρμοστεί με άλλα μέσα πιο αποτελεσματικά και πως η λύση δεν είναι η απαγόρευση μίας τέτοιας κρυπτογράφησης.

Παρόμοια πίεση έχει ασκηθεί και σε άλλους γίγαντες της τεχνολογίας όπως η Apple για τις εφαρμογές iMessage και FaceTime οι οποίες χρησιμοποιούν επίσης end-to-end κρυπτογράφηση. Να υπενθυμίσουμε ότι και η διάσημη εφαρμογή WhatsApp έχει αυτήν την κρυπτογράφηση.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple Apple Pencil featured

«Let Loose»: Ανακοινώθηκε event από την Apple στις 7 Μαΐου για τα νέα iPad

Η Apple ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ένα special event την Τρίτη 7 Μαΐου με ένα live streaming διαθέσιμο σε Apple.com και YouTube.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Ολοκληρωτική αποκάλυψη σε hands-on βίντεο

Το Google Pixel 8a συνεχίζει να διαρρέει σαν τρελό και σήμερα έχουμε νέο leak από κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων στην Καζαμπλάνκα.

Software Android Google

Gemini για Android: Θα σας επιτρέπει να ανεβάσετε αρχεία PDF

Η εφαρμογή Gemini στο Android λαμβάνει συνεχώς βελτιώσεις από όταν κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους, αποκτώντας νέες δυνατότητες.

Software Apple featured

Apple: Εξαγοράζει γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με εξειδίκευση στην επεξεργασία on device

Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι για να της παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device.