Το ίντερνετ της Starlink δεν πιάνει παντού υψηλές ταχύτητες

, Το ίντερνετ της Starlink δεν πιάνει παντού υψηλές ταχύτητες

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες στις οποίες η Starlink θα προσφέρει το δορυφορικό της Internet, αλλά ερωτήματα υπάρχουν για τις ταχύτητες που θα προσφέρει. Πρόσφατη έρευνα από την Ookla δείχνει ότι δεν παίρνουν όλοι τις υψηλές ταχύτητες σύνδεσης που διαφημίζει η Starlink.

H Ookla είναι εκείνη που αναλαμβάνει να κάνει το γνωστό speed test στις ταχύτητες των ευρυζωνικών συνδέσεων και ανέλαβε να πραγματοποιήσει ένα αντίστοιχο συγκριτικό τεστ μεταξύ των επίγειων συνδέσεων και των ταχυτήτων που μπορεί να προσφέρει το δορυφορικό Internet της Starlink στις ΗΠΑ.

Τα συμπεράσματα της Ookla δείχνουν ότι έχει μεγάλη σημασία η γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκεται κάποιος. Από εκεί εξαρτάται το πόσο γρήγορη ταχύτητα σύνδεσης θα έχει στο δορυφορικό Internet. H σύγκριση έγινε μεταξύ του Internet της Starlink και εκείνου που προσφέρουν οι σταθερές συνδέσεις, με το αποτέλεσμα να δείχνει ότι ορισμένες περιοχές είχαν καλύτερες ταχύτητες από άλλες.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο Λος Άντζελες, οι σταθερές γραμμές έδειξαν καλύτερες ταχύτητες από το δορυφορικό Internet. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε συγκρίσεις αντίστοιχες και στην Ελλάδα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Starlink έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να συνδέσει στο Internet όχι μόνο τις απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και κινούμενα οχήματα.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

12 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
SUPS 👨‍⚖️

Στην Ελλαδα παντως δυσκολα θα εχει χειροτερη μεση ταχυτητα απο τις σταθερες συνδεσεις…

Jimis

Καλησπέρες σε όλους, 4,66Mbps πραγματική ταχύτητα έχω στο σταθερό και πληρώνω 24!!!!!
400Mb πρόγραμμα έχω στο κινητό και αυτοί μου διαφημίζουν 5G….
Όλα τα άλλα είναι να’χαμε να λέγαμε…..

Ν.

Καταρχάς, “έως” 24 πληρώνεις, όχι 24. Αν η περιοχή σου έχει VDSL καμπίνες, τότε μπορείς να μεταβείς σε πρόγραμμα 50 Mbps, όπου οι ταχύτητες αγγίζουν το μέγιστο, στις περισσότερες περιπτώσεις. Έτσι κι αλλιώς, η τιμή ενός προγράμματος 24 Mbps, είναι πολύ κοντά πια με τα προγράμματα VDSL που δίνουν 50 Mbps.
Όσον αφορά το κινητό, το ότι έχεις 400 MB στο κινητό σου, δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστο το 5G. Άχρηστο για σένα μπορεί, αλλά όχι για όλους, οι οποίοι δεν καταναλώνουν 400MB το μήνα, αλλά δεκάδες GB.

SUPS 👨‍⚖️

πρακτικα αχρηστο για τον μεσο καταναλωτη ειναι το 5G οταν ακομα εχουμε τα ακριβοτερα πακέτα δεδομενων στην ΕΕ…Οταν εδω σου κανουν δωρο πχ 400 mb/μηνα δωρο και με τα ιδια ή και λιγοτερα λεφτα σε αλλη χωρα παιρνεις 10GB λογικο ο μεσος καταναλωτης να μπουχτιζει με την υπερβολικη διαφημιση του 5G…

Ν.

Καθόλου άχρηστο όταν έχουμε περιοχές που έχουν γονατίσει με το 4G. Η πολύ μεγάλη χωρητικότητα του 5G θα βοηθήσει και τον απλό χρήστη να κάνει χωρίς κολλήματα τα απλά πράγματα που θέλει να κάνει…

SUPS 👨‍⚖️

καταλαβαινεις τι σου γραφω?τα πλεονεκτηματα τα ξερουμε ολοι για το 5G…Εγω γραφω για τα απαραδεκτα πακετα δεδομενων που εχουμε στην Ελλαδα που ”κανουν” το 5g να μοιαζει marketing gimmick της κάθε εταιρειας….Εκτος αν νομιζεις οτι μπορει ο μεσος καταναλωτης στην Ελλαδα να δινει 50+ευρω συμβολαιο για απεριοριστα…
https://www.businessdaily.gr/english-edition/29626_greece-offers-eus-most-expensive-mobile-data

Ν.

Παραπάνω είπες “άχρηστο για τον τον μέσο καταναλωτή” και τώρα λες ότι “όλοι ξέρουμε τα πλεονεκτήματα του 5G”. Λοιπόν, ο καθένας θα εκμεταλλευτεί τα οφέλη του 5G στα μέτρα που μπορεί. Άλλος για να κατεβάζει τα πάντα ταχύτητα και άλλος απλά για να σερφάρει ή να δει ένα βίντεο χωρίς κολλήματα. Το σίγουρο είναι ότι ΟΛΟΙ έχουν να κερδίσουν από αυτό. Οι εταιρίες ας πάνε να λένε ό,τι θέλουν και ας κάνουν ό,τι marketing θέλουν, δεν με απασχολεί, εμένα με απασχολεί το ότι η τεχνολογία να προχωρά. Όσον αφορά τα απεριόριστα data, ο “μέσος” καταναλωτής δεν πιστεύω ότι τα έχει ανάγκη.

SUPS 👨‍⚖️

άχρηστο με την έννοια ότι δεν μπορεί να το εκμεταλλευτεί…Έχω γράψει πολλές φορές για τα πλεονεκτήματα του 5g εδώ μέσα όταν ακόμα εδώ αναρωτιούνταν για το αν έχει επιβλαβή ακτινοβολία…Όσο για τις τιμές των δεδομένων και το λινκ π έβαλα δεν σε βλέπω να το σχολιάζεις… Πολλοί έχουν οικονομική άνεση αλλά προφανώς είμαστε απόλυτη μειοψηφία.

Ν.

Τι να σχολιάσω, ότι είμαστε ακριβή ως χώρα στα data; Εννοείται πως είμαστε και εννοείται πως όλοι θέλουμε, ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης που έχει ο καθένας, να πληρώνουμε λιγότερα χρήματα για να έχουμε περισσότερες παροχές. Υπάρχει καταναλωτής που να μην το θέλει αυτό;
Χαίρομαι που βλέπεις θετικά το 5G.

Last edited 2 years πριν by Ν.
ItsMeKarypas

<<Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε συγκρίσεις αντίστοιχες και στην Ελλάδα>> Τραγικο. Οταν στο μεγαλυτερο μερος της Ελλαδος τα πραματα ειναι για γελια και για κλαματα τι συγκρισεις να κανουμε;;;!! Αντε να ‘ρθει μπας και γινει ο ανταγωνισμος καλυτερος.

George

Πανάκριβο και ριψοκίνδυνο να το βάλεις καθώς μπορεί με τον χάλια καιρο να περιορίζεται το σήμα με τον δορυφόρο.. Vdsl 100 βγαίνει πολύ πιο φθηνά (29-35) με οπτική ίνα

Άλεξ

Ακόμα δεν είναι πλήρες το σύστημα, έχει τώρα 1200 και πρόκειται να φτάσει τους 30.000 και αργότερα 45.000 δορυφόρους. Προφανώς τώρα πιάνει όπου έχει ορισμένες τροχιές διαθέσιμες, δεν περνάνε από παντού κάθε στιγμή. Οι ταχύτητες θα φτάσουν 1 gigabit και παντού. Βέβαια όπου υπάρχει σταθερή γραμμή κυρίως οπτική ίνα, είναι καλύτερο. Αλλά ο περισσότερος κόσμος είναι εκτός κυρίου δικτύου… Και στην Ελλάδα θα πιάνει τέλεια όταν ολοκληρωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Elon Musk SpaceX

Starship: Η SpaceX του Elon Musk εκτόξευσε τον πιο ισχυρό πύραυλο που κατασκευάστηκε ποτέ

Στις 15:25 τοπική ώρα στην Ελλάδα, την Πέμπτη, το Starship της SpaceX πραγματοποίησε εκτόξευση από την εγκατάστασή του στο Τέξας.

Business Elon Musk featured Tesla

Optimus: Ο Elon Musk ανέβασε νέο βίντεο με το ρομπότ της Tesla να περπατάει στο εργαστήριο

O Elon Musk μοιράστηκε ένα νέο βίντεο το Σάββατο με το Optimus, το ρομπότ πάνω στο οποίο εργάζεται η Tesla από το 2021.

Business Elon Musk Neuralink

Ο πρώτος άνθρωπος με τσιπ εγκεφάλου μπορεί να ελέγξει το ποντίκι του υπολογιστή με τη σκέψη

Ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε εμφύτευση τσιπ εγκεφάλου από τη Neuralink μπορεί να ελέγξει ένα ποντίκι υπολογιστή μόνο με τη σκέψη του.

Business Elon Musk

Tesla Optimus Gen 2: Αποκαλύφθηκε το νέο ανθρωποειδές ρομπότ

Η Tesla αποκάλυψε το «Optimus Gen 2», μια νέα γενιά του ανθρωποειδούς ρομπότ της που θα πρέπει να μπορεί να αναλαμβάνει εργασίες.