Βάση δεδομένων δισεκατομμυρίων εικόνων για αναγνώριση προσώπων στις ΗΠΑ

αναγνώριση προσώπου, Βάση δεδομένων δισεκατομμυρίων εικόνων για αναγνώριση προσώπων στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η The New York Times, εκατοντάδες υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ένα νέο σύστημα αναγνώρισης προσώπου από την Clearview AI.

Το μεγαλύτερο σύστημα αναγνώρισης προσώπου

Όπως αναφέρει η NYT, το σύστημα της Clearview AI διαθέτει μία τεράστια βάση δεδομένων η οποία αποτελείται από δισεκατομμύρια εικόνες τις οποίες έχει προμηθευτεί από εκατομμύρια ιστότοπους, όπως το Facebook και το YouTube. Μάλιστα, η ιστοσελίδα τονίζει ότι το σύστημα της εταιρείας θα μπορούσε να αλλάξει μία για πάντα το τι σημαίνει ιδιωτικότητα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για ομάδες και υπηρεσίες επιβολής του νόμου που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν ή χρησιμοποιούν ήδη συστήματα αναγνώρισης προσώπου. Αλλά η έκταση της βάσης δεδομένων που διαθέτει η Clearview AI, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο απέκτησε τα δεδομένα που περιέχει, δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία.

Το σύστημα της Clearview ΑΙ βασίζεται σε μία βάση δεδομένων με περισσότερες από τρία δισεκατομμύρια εικόνες τις οποίες απέσπασε από εκατοντάδες ιστότοπους, ενδεχομένως ακόμα και παραβιάζοντας τους όρους χρήσης τους.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου μπορούν να ανεβάζουν φωτογραφίες υπόπτων ή ατόμων υπό έρευνα στο σύστημα και αυτό επιστρέφει πανομοιότυπες εικόνες. Επιπλέον, το σύστημα της Clearview AI επιστρέφει συνδέσμους οι οποίοι οδηγούν στην πηγή της εκάστοτε φωτογραφίας, όπως για παράδειγμα τον σύνδεσμο κάποιου προφίλ στο Facebook στο οποίο έχει χρησιμοποιηθεί η φωτογραφία.

Η NYT αναφέρει ότι το σύστημα έχει ήδη βοηθήσει την αστυνομία να επιλύσει εγκλήματα, όπως κλοπές, απάτες με πιστωτικές κάρτες, δολοφονίες και κρούσματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Σημειώνει, ότι σε μία από τις περιπτώσεις, η Πολιτειακή Αστυνομία της Ιντιάνα κατάφερε να λύσει μια υπόθεση μέσα σε 20 λεπτά, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή που δίνει πρόσβαση στη βάση δεδομένων της Clearview AI.

Η χρήση αλγορίθμων αναγνώρισης προσώπου από την αστυνομία φέρει κινδύνους. Μέχρι σήμερα οι μέθοδοι δεν έχουν τελειοποιηθεί και αρκετές φορές οι αλγόριθμοι επιστρέφουν λανθασμένα αποτελέσματα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ενοχοποίηση των λάθος ατόμων, για εγκλήματα που δεν έκαναν.

Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί περιστατικά που αστυνομικά τμήματα χρησιμοποίησαν τροποποιημένες εικόνες για την αναγνώριση προσώπου, κάτι που επίσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε λανθασμένες συλλήψεις.

Επιπλέον, συστήματα όπως αυτό της Clearview AI παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή των πολιτών και θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κράτους αστυνομικής επιτήρησης.

Φαίνεται ότι τα δεδομένα είναι προσβάσιμα από την εταιρεία

Η χρήση του συστήματος της Clearview AI απαιτεί το ανέβασμα φωτογραφιών στους διακομιστές της εταιρείας, και δεν έχει γίνει γνωστό ποια μέτρα ασφαλείας έχει πάρει η εταιρεία για να διασφαλίσει τα δεδομένα αυτά.

Επίσης, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι υπάλληλοι της δεν έχουν καμία επαφή με τις εικόνες που ανεβαίνουν στο σύστημα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη NYT, φάνηκε ότι η Clearview AI γνώριζε πως η δημοσιογράφος της ιστοσελίδας ερευνούσε τη δράση της αστυνομίας και τη χρήση του συστήματος της, με στόχο την αναγνώριση προσώπων.

Η δημοσιογράφος έδωσε την άδεια σε αστυνομικούς να χρησιμοποιήσουν τη φωτογραφία του προσώπου της, με σκοπό να εξετάσουν τη λειτουργία του συστήματος. Η εταιρεία, επικοινώνησε με τους αστυνομικούς για να βεβαιωθεί αν έχουν επαφή με τα ΜΜΕ. Αυτό αποδεικνύει ότι η Clearview AI έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί στενά κάποιον, αν το θελήσει.

Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι;

Η NYT αναφέρει ότι το σύστημα έχει γίνει αρκετά δημοφιλές στα αστυνομικά τμήματα, και σημειώνει ότι πάνω από 600 έχουν ήδη πραγματοποιήσει εγγραφή. Επιπλέον, η δημοσιογράφος αναφέρει ότι το σύστημα ήταν σε θέση να ταυτοποιήσει τη φωτογραφία της ακόμη και όταν αυτή κάλυψε το κάτω μέρος του προσώπου της. Μάλιστα τονίζει πως το σύστημα κατάφερε να βρει ακόμη και φωτογραφίες της που δεν είχε ξαναδεί ποτέ.

Ένας εμπειρογνώμονας, που μίλησε στη NYT, ανέφερε ότι έγινε προσπάθεια οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου να μην έχουν πρόσβαση σε συστήματα σαν αυτό της Clearview AI. Ωστόσο, φαίνεται ότι πλέον έχουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιούν. Τονίζει, ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να τεθούν όρια, διότι η ανεξέλεγκτη χρήση μιας τόσο ισχυρής τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου δεν θα έχει καλά αποτελέσματα.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
I am

Ωραία πράγματα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business AI Apple

Apple: Σκέφτεται την αγορά startup ΑΙ για την αναβάθμιση της προστασίας απορρήτου

Τόσο η Google όσο και η Apple θολώνουν πρόσωπα, πινακίδες κυκλοφορίας και άλλες δυνητικά προσωπικές πληροφορίες από τις εικόνες των χαρτών.

Business AI

Συνιδρυτής DeepMind: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι θεμελιωδώς ένα «εργαλείο αντικατάστασης της εργασίας»

Ο ιδρυτής της DeepMind της Google Mustafa Suleyman παραχώρησε μια συνέντευξη μια συνέντευξη στο CNBC, όντας στο Ντάβος της Ελβετίας.

Smartphones AI featured Samsung

Samsung Galaxy S24: Επίσημα hands-on βίντεο αναλύουν τα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης

Η Samsung παρουσίασε πολλές νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στη σκηνή του Galaxy Unpacked για την αποκάλυψη της σειράς Galaxy S24. 

Smartphones AI featured Samsung

Samsung Galaxy AI: Σε ποιες παλιότερες συσκευές θα έρθει

Η Samsung αποκάλυψε τη νέα της σειρά Galaxy S24, αποτελούμενη από το Galaxy S24, το Galaxy S24+ και το Galaxy S24 Ultra.