WIND: Το 5G απαραίτητο για αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και έξυπνες πόλεις

WIND: Το 5G απαραίτητο για αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και έξυπνες πόλεις, WIND: Το 5G απαραίτητο για αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και έξυπνες πόλεις

Τους τομείς που θα επηρεαστούν από τη νέα πραγματικότητα του 5G ανέλυσε o Αντώνης Τζωρτζακάκης Διευθυντής Στρατηγικής της WIND Ελλάς στο συνέδριο “New era of technology innovation in ICT, 5G and optical technologies” που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα της FITCE (Ομοσπονδία Τηλεπικοινωνιακών Μηχανικών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας).

«Η νέα πραγματικότητα του 5G, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των εταιριών και των επιχειρήσεων, θα προκαλέσει ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία, αλλάζοντας την εικόνα ολόκληρων κλάδων», δήλωσε ο κος Τζωρτζακάκης.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του 5G θα επιτρέψουν την ανάπτυξη υπηρεσιών όπως τα “αυτόνομα αυτοκίνητα“, που απαιτούν σχεδόν μηδενική καθυστέρηση από το δίκτυο για τον χειρισμό τους, βιομηχανικές υπηρεσίες αυτοματισμού (ΙοΤ) όπου το κάθε εξάρτημα μίας μηχανής θα μπορεί να στέλνει πληροφορίες ταυτόχρονα στον κατασκευαστή του, δημιουργώντας μέσα σε λίγα τετραγωνικά εκατοστά χώρου εκατοντάδες “διαδράσεις” με το δίκτυο και τέλος υπηρεσίες πρόσβασης με ταχύτητες της τάξης των Gbps ασύρματα, χωρίς οπτική ίνα.

«Οι “κάθετες” αγορές (Β2Β Verticals) όπως η Αυτοκινητοβιομηχανία, οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα, η Βιομηχανία, τα Δίκτυα Υποδομών και η Υγεία, είναι αυτές που επηρεάζονται άμεσα και προχωρούν δυναμικά στην ψηφιακή τους μεταμόρφωση μέσω της νέας τεχνολογίας. Οι δυνατότητες που ανοίγονται σε αυτούς τους κλάδους είναι απεριόριστες σε όρους παραγωγικότητας, με ισχυρό αντίκτυπο συνολικά σε όλη την οικονομία», τόνισε ο επικεφαλής στρατηγικής της WIND.

Στον χώρο του οικιακού οικοσυστήματος αναμένονται εφαρμογές που τοποθετούνται κυρίως στο χώρο της “εικονικής” και “επαυξημένης” πραγματικότητας (VR & AR), ενώ η οικιακή διασυνδεσιμότητα με ταχύτητες Gbps δεν θα υλοποιείται μόνο με οπτικές ίνες, καθιστώντας τον διαχωρισμό κινητών και σταθερών επικοινωνιών ξεπερασμένο.

Ο κ. Τζωρτζακάκης εκτιμά πως η υλοποίηση ενός δικτύου 5G θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και η πολιτεία, καθώς το επενδυτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των νέων αυτών υποδομών είναι μια κρίσιμη απόφαση, ενώ θεωρεί πως η Ελλάδα θα έχει μόνον να κερδίσει από την νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί, εφόσον καταφέρει να προσαρμόσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας της στο παραγωγικό της μοντέλο.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΚώσταςD.

Το επόμενο στάδιο “υλοποίησης” του “Μεγάλου Αδελφού”. 🤔 Πέρα όλων των άλλων…🤘🖖👌🤝,,,,,😂😂😂😂😂

Vendetta

Και έγραψες το μήνυμα από το κινητό σου χρησιμοποιώντας τις προγενέστερες τεχνολογίες (τα πρώτα στάδια στην ορολογία σου) του “μεγάλου αδερφού”, 4G και wifi.
Τουλάχιστον κράτα μία στάση και στήριξε την με πράξεις. Σε διαφορετική περίπτωση είναι λόγια του αέρα!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones 5G Apple iPhone

Kuo: Το μόντεμ 5G της Apple θα κάνει το ντεμπούτο του το 2025

Η Αpple θα αρχίσει να χρησιμοποιήσει το τσιπ μόντεμ 5G που έχει σχεδιάσει η ίδια από το 2025, σύμφωνα με πληροφορίες του αναλυτή Ming-Chi Kuo.

Software COSMOTE COSMOTE 5G 5G

COSMOTE CHRONOS: Η εφαρμογή που αξιοποιεί τις τεχνολογίες του αύριο για να «δώσει ζωή» στην ιστορία μας

Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής και επιτρέπει στους χρήστες να βιώσουν το μεγαλείο της Ακρόπολης, όπως ήταν στην εποχή της ακμής της.

Reviews Redmi Note 12 Pro+ 5G Hands-on

Redmi Note 12 Pro+ review: Κορυφαίο Mid-Ranger

Κρατάμε στα χέρια μας το τούμπανο Mid-Ranger “Redmi Note 12 Pro+ 5G” και μείναμε ενθουσιασμένοι με την οθόνη, την κάμερα 200 Megagpixel και τη μπαταρία που φορτίζει με 120W!

Reviews Samsung Galaxy A54 Hands-on

Samsung Galaxy A54 5G review: Δυνατός παίκτης

Κρατάμε στα χέρια μας και δοκιμάζουμε το νέο Samsung Galaxy A54 5G με τριπλή κάμερα 50 Megapixel και μεγάλη μπαταρία 5000 mAh.