Xiaomi: Φέρεται να συλλέγει περισσότερα δεδομένα χρηστών από ότι πρέπει

, Xiaomi: Φέρεται να συλλέγει περισσότερα δεδομένα χρηστών από ότι πρέπει

Η συλλογή των δεδομένων των χρηστών είναι ένα σύνηθες φαινόμενο εν έτη 2020 ωστόσο οι εταιρείες έχουν την άδεια να συλλέγουν πολύ συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία δεν αφορούν τον ίδιο τον χρήστη. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες ενός ερευνητή, το Redmi Note 8 παρακολουθεί πολλά από αυτά που κάνει ο χρήστης στην οθόνη του. Εν συνεχεία, αυτά τα δεδομένα αποστέλλονταν σε servers του Alibaba οι οποίοι είχαν ενοικιαστεί από την Xiaomi.

Σύμφωνα με τον Gabi Cirlig, η παρακολούθηση στο Redmi Note 8 ήταν ανησυχητική πράγμα που τον έκανε να φανταστεί ότι τόσο η ταυτότητα όσο και το απόρρητο του θα μπορούσαν να εκτεθούν. Κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το προεπιλεγμένο πρόγραμμα αναζήτησης της Xiaomi, η συσκευή αποθήκευε όλες τις ιστοσελίδες τις οποίες επισκεπτόταν ο χρήστης.

Αυτό περιλαμβάνει τις αναζητήσεις στην μηχανή αναζήτησης, ενώ το περίεργο είναι ότι αυτό συνέβαινε ακόμη και αν ο χρήστης χρησιμοποιούσε το “incognito” mode. Επιπλέον, το smartphone αποθήκευε όλα τα αρχεία που είχε ανοίξει ο χρήστης καθώς και τις κινήσεις του στην συσκευή.

Λίγο αργότερα, ο Andrew Tierney ξεκίνησε την δική του έρευνα. Σύμφωνα με τον Andrew τα προγράμματα περιήγησης Mi Browser Pro και Mint Browser συλλέγουν τα ίδια δεδομένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά προγράμματα έχουν περισσότερες από 15 εκατομμύρια λήψεις.

Η Xiaomi αρνήθηκε την ύπαρξη ενός τέτοιου προβλήματος ωστόσο ο Cirlig υποστηρίζει ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι πιθανόν να επηρεαστούν από αυτό. Η Xiaomi έχει μεγάλες πωλήσεις στα budget και mid-range smartphone ωστόσο ίσως το χαμηλό κόστος να έχει αντίκτυπο στο απόρρητο του χρήστη.

Το πρόβλημα αυτό ίσως υπάρχει ακόμη και στα Mi 10, Redmi K20 και Mi MIX 3 τα οποία έχουν ακριβώς τον ίδιο κώδικα. Τέλος, η Xiaomi υποστηρίζει ότι τα δεδομένα μεταφέρονται κρυπτογραφημένα στους servers ωστόσο ο Cirlig ανακάλυψε ότι μπορεί εύκολα να δει τα δεδομένα που μεταφέρθηκαν από την συσκευή αποκρυπτογραφώντας ένα block με πληροφορίες.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Mimis

Και εγώ το έχω παρατηρήσει ότι το κάνει αυτό στο 8 pro… Όταν μπαίνω στο Chrome σε σελίδα ανωνυμης περιήγησης μου έχει αποθηκευμένα site…

George

Το chrome δεν έχει σχέση με την είδηση αλλά ναι ισχύει και το κάνει και σε κάθε μάρκα

Αφορά τον Mi browser η συλλογή δεδομένων

Ironman mark 45 αισίως...

Όλοι οι browser συλλέγουν δεδομένα. Για αυτό υπάρχουν οι ρυθμίσεις που μπορείς να δώσεις εσύ συγκατάθεση σε τι και πως θα εμφανιστεί το περιεχόμενο των διαφημίσεων και των δικαιωμάτων του browser και των σάιτ. Ειδικά στο android 10 τα privacy settings είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Τη συλλογή δεδομένων τη κάνουν όλες οι εταιρείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Xiaomi

Xiaomi 14T & Xiaomi 14T Pro: Leak δίνει βασικές λεπτομέρειες – Ποιες θα είναι οι αναβαθμίσεις

Κάθε φθινόπωρο, η Xiaomi φέρνει στην αγορά μερικά νέα μοντέλα “Τ”, τα οποία είναι μεν premium αλλά όχι στην κορυφή.

Gear Black Shark Xiaomi

Black Shark: Έφτιαξε smart ring με διάρκεια μπαταρίας 180 ημερών

Η Black Shark, ο βραχίονας παιχνιδιών της Xiaomi, βρίσκεται στα προχωρημένα στάδια της ανάπτυξης ενός smart ring.

Software Android Android Malware featured

Τρεις εφαρμογές Android που πρέπει να διαγράψετε – Μπορούν να αδειάσουν τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς

Για την ύπαρξη τριών κακόβουλων εφαρμογών Android που πρέπει να διαγράψουν όλοι οι χρήστες άμεσα από τις συσκευές τους προειδοποιεί η ESET.

Software Android Bluetooth Google

Google: Το “Find My Device” όταν η συσκευή έχει άδεια μπαταρία θα είναι διαθέσιμο μόνο στα premium Android

Η Google ανακοίνωσε τη λειτουργία “Find My device” που θα παρακολουθεί το τηλέφωνο μέσω της ισχύος των εκατομμυρίων συσκευών με Bluetooth.