Android smartphones vs iPhone: Γιατί δεν υπάρχει “σωστό” και “λάθος”

iPhone, Android smartphones vs iPhone: Γιατί δεν υπάρχει “σωστό” και “λάθος”

O πόλεμος μεταξύ των Android ναυαρχίδων και των εκάστοτε iPhone κρατάει εδώ και χρόνια, ωστόσο αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί να πρέπει κάποιος να φανατίζεται με το ένα ή το άλλο λειτουργικό. Σήμερα θα σας πούμε τη δική μας εμπειρία στη μετάβαση από το Android flagship Samsung Galaxy Z Fold 2 στη ναυαρχίδα της Apple, iPhone 12 Pro Max.

Ο λόγος

Το Galaxy Z Fold 2 είχε όλες τις εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει ένα tablet και ένα smartphone μαζί, οπότε το να το αποχωριστούμε θα φαινόταν σαν downgrade σε όποιον το ακούσει πρώτη φορά. Όμως, όσο καλύτερη έγινε η εξωτερική οθόνη, τόσο περισσότερο είδαμε ότι δε το ανοίγουμε όσο συχνά όσο το Galaxy Fold, οπότε ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε μία νέα ναυαρχίδα.

Επιπλέον, όταν πλέον δε το αξιοποιείς όσο θα έπρεπε, το Galaxy Z Fold 2 δείχνει τις αδυναμίες του, όπως το πάχος, το υπερβολικά μακρόστενο μέγεθος, αλλά και τις καλές μεν, όχι όμως κορυφαίες κάμερές του. Αφού κυκλοφόρησε λοιπόν η νέα σειρά iPhone 12, ήρθε η ώρα να δούμε τι προσφέρει όντως, τόσο στα νέα χαρακτηριστικά όσο και στο τομέα της φωτογραφίας, κάτι που είδαμε να εκθειάζει η Apple.

Η αρχή

Αφού δώσαμε το Galaxy Z Fold 2 ήρθε η ώρα να πάρουμε το iPhone 12 Pro Max. Αρχικά να πούμε ότι μας εντυπωσίασε ευχάριστα η ποιότητα κατασκευής, όχι όμως και το βάρος του, καθώς έχουμε την αίσθηση ότι είναι πιο βαρύ από το foldable της Samsung. Αφού το σετάραμε με τους λογαριασμούς μας, ήρθε η ώρα να μας καλωσορίσει στην ίδια αρχική οθόνη που βλέπουμε εδώ και χρόνια.

Είναι κακό; Όχι, φυσικά δεν είναι, καθώς είναι η ίδια αρχική που είχαμε αφήσει τελευταία φορά μέσω iCloud backup, με όλες τις εφαρμογές κατεβασμένες και έτοιμες. Αυτό είναι ένα παράπονο που βλέπουμε συχνά, ότι η Apple δεν αλλάζει την αρχική της. Για κάποιον που δε θέλει να ασχολείται πολύ είναι ιδανικό κάτι τέτοιο, γιατί έχει συνηθίσει σε αυτή την αρχική και συνεχίζει να τη χρησιμοποιεί.

Τα θετικά

Το iPhone 12 Pro Max ξεκίνησε από την αρχή να μας δείχνει τα δόντια του, καθώς πετούσε από τη μία εφαρμογή στην άλλη. Επιπλέον, δεν ζεστάθηκε ούτε στιγμή, ενώ η μπαταρία του όχι μόνο βγάζει την ημέρα, αλλά προσφέρει το καλύτερο stand-by που έχουμε δει σε smartphone μέχρι σήμερα.

Οι κάμερες ήταν άλλη μία ευχάριστη έκπληξη, όχι τόσο η selfie αλλά οι πίσω αισθητήρες. Τρομερά πορτραίτα, άριστα χρώματα και ίσως το καλύτερο point & shot σύστημα της αγοράς, χωρίς το παραμικρό τρέμουλο στη φωτογραφία. Επιπλέον, τρομερές νυχτερινές λήψεις αλλά και HDR+, ενώ το ProRAW είναι κάτι που ένας απλός χρήστης δεν πρόκειται να το καταλάβει.

Να σημειωθεί επίσης το πόσο καλύτερες είναι οι εφαρμογές messaging. Στο Messenger η ποιότητα των εικόνων που στέλνουμε είναι αρκετά καλύτερη, όπως και η ποιότητα του ήχου. Επιπλέον, τόσο σε Messenger όσο και σε Instagram οι φωτογραφίες με τη χρήση της κάμερας των εφαρμογών είναι απλά καλύτερες, χωρίς να γνωρίζουμε τεχνικά το γιατί.

iPhone, Android smartphones vs iPhone: Γιατί δεν υπάρχει “σωστό” και “λάθος”

Διαφορετικά λειτουργικά για διαφορετικές ανάγκες

Αρχικά, να σημειωθεί ότι όποιος είχε 120Hz οθόνη μόνο ψέματα θα λέει αν υποστηρίξει ότι δεν κατάλαβε τη διαφορά στα iPhone 12. Τα συνηθίζεις τα 60Hz, όμως όχι ότι δεν υπάρχει διαφορά. Από την άλλη, μιλάμε για μία άριστα καλιμπραρισμένη οθόνη OLED, οπότε σίγουρα βρίσκεται στην κορυφή, όχι όμως πάνω από άλλες.

Αφού έφυγε αυτό από τη μέση, που δε θεωρούμε deal breaker, πάμε να δούμε γιατί έχουμε γράψει αυτό το κείμενο και γιατί επιμένουμε στο ότι δεν υπάρχει καλύτερο λειτουργικό, αλλά ανάγκες, τις οποίες είτε μπορείτε να καλύψετε άριστα με ένα iPhone είτε με ένα Android smartphone.

Είπαμε λοιπόν πόσο καλύτερο είναι το Messenger στις φωτογραφίες που στέλνει ή στα φωνητικά στο iPhone 12 Pro Max. Όμως, όσο καλύτερα και να είναι έχουν μία σημαντική έλλειψη: chat heads. Όποτε γυρίζουμε σε iPhone και πρέπει να βγούμε από μία εφαρμογή για να απαντήσουμε στο μήνυμα (επειδή προφανώς δε θυμόμαστε τη ροή), πραγματικά είναι κάτι εξοργιστικό.

Επιπλέον, η χρήση του smartphone για εμάς σημαίνει και σχεδόν συνεχές YouTube. Ακόμα και χωρίς τη χρήση του Vanced (που επιτρέπει το background play), στο Android μπορεί κάποιος να χωρίσει την οθόνη στα δύο, ώστε να έχει πάντα το YouTube να παίζει ενώ κάνει κάτι διαφορετικό. Πόσο μάλλον όταν αυτή η οθόνη μέχρι πριν λίγες ημέρες ήταν η εσωτερική οθόνη του Z Fold 2.

Η δική μας χρήση λοιπόν περιλαμβάνει: YouTube σχεδόν συνέχεια, Messenger και… χάρτες. Νομίζω καταλαβαίνετε που πηγαίνει το θέμα. Αν είστε στο αμάξι και βασίζεστε στο YouTube για την ακρόαση μουσικής αλλά θέλετε ταυτόχρονα και την πλοήγηση, θα πρέπει να… διαλέξετε. Η έλλειψη του multitasking είναι κάτι που γνωρίζουμε εδώ και χρόνια, όμως κάποιοι χρήστες δε μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό.

Από την άλλη, για άλλους, η έλλειψη του πραγματικού multitasking σημαίνει καλύτερη μπαταρία, οι εφαρμογές να μένουν ανοιχτές (παγωμένες) και άλλα θετικά που ο χρήστης βλέπει όντως στο iPhone. Οπότε, όσο πραγματικό multitasking και περισσότερες δυνατότητες να έχει το Android, αν ο χρήστης δε τις χρειάζεται, απλά βλέπει τη συσκευή του να “κολλάει” χωρίς λόγο.

Αν βέβαια έχετε iMac ή MacBook προφανώς η μόνη κατεύθυνση είναι το iPhone, λόγω της άριστης συνεργασίας μεταξύ τους. Όμως, αν έχετε Windows 10 PC και θέλετε συνεργασία, η εφαρμογή “To τηλέφωνό σας”, τουλάχιστον στις δοκιμές με το Galaxy Z Fold 2, δουλεύει άριστα και επιτρέπει τις κλήσεις, την απάντηση σε μηνύματα και ειδοποιήσεις, αλλά και το Mirroring της οθόνης σας.

Δεν υπάρχει αντικειμενικά καλύτερο λειτουργικό

Είναι τόσο απλά τα πράγματα: δεν υπάρχει αντικειμενικά καλύτερο λειτουργικό. Είναι οι ανάγκες στις οποίες μπορεί να ανταπεξέλθει το κάθε λειτουργικό. Όσο πραγματικό multitasking και να προσφέρει το Android τι να το κάνει ένας χρήστης που δε το χρειάζεται; Όσο βολική και να είναι η αρχική του iPhone, τι να την κάνει ένας χρήστης που θέλει να κάνει εντελώς προσωπική την αρχική του;

Οι δικές μας ανάγκες για παράδειγμα, δηλαδή το συνεχές video playback στο YouTube σε συνδυασμό με Messenger ή/και πλοήγηση, κάνει τη χρήση του iPhone 12 Pro Max λιγότερο ευχάριστη από ότι θα περιμέναμε. Από την άλλη, κάποιος με Spotify, Apple Music ή Tidal ίσως να είχε λύσει ήδη το ένα πρόβλημα.

Για αυτούς τους παραπάνω λόγους, είναι άδικο να συγκρίνουμε λειτουργικά και να προσπαθούμε να περάσουμε τη δική μας γνώμη ως απόλυτη, γιατί απλά δε ξέρουμε πως θέλει να χρησιμοποιήσει ο απέναντι το smartphone του. Γιατί μπορεί να γυρίσουμε στο Android, όχι όμως γιατί είναι κακό το iPhone, καθώς δεν είναι, απλά δεν ταιριάζεις στις δικές μας, προσωπικές ανάγκες.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

17 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Konstantinos

Πολύ καλό review. Επιτέλους στοχεύσατε σε σωστά σημεία και εμπειρία χρήσης.
-Για το youtube προτείνω την εφαρμογή Musi που δεν υπάρχει για android (Απαγορεύεται να οδηγείς και να κάνεις multitasking).
-Τα chat heads είναι υποκειμενικά. η μεγαλύτερη παραβίαση ιδιωτικότητας καθώς το χαρακτηριστικό δίνει πρόσβαση σε ότι υπάρχει στην οθόνη και μόνο αυτό θέλει το Facebook για να ολοκληρώσει. Επίσης είναι εκνευριστικά.

Η λογική του iOS προς το παρόν είναι να το χρησιμοποιείς όσο το δυνατόν λιγότερο και στοχευμένα. Έχουμε αρρωστήσει με τα notifications και τα banners εδώ και εκεί.

Το μεγαλύτερο deal breaker για εμένα είναι οι συνδρομές και οι εξωφρενικές χρεώσεις. Άλλα features όπως το τηλεφώνο που αντιλαμβάνεται πότε είσαι για ύπνο και απενεργοποιεί όλες τις ειδοποιήσεις χωρίς καμία παρέμβασ. η του χρήστη (κάτι σαν αυτόματο DND). Δοκιμάστε το αυτό κανείς δεν το αναφέρει. Επίσης άλλα παρόμοια χαρακτηριστικά για την ευζωία του χρήστη που συνάμα σε ευνουχίζουν λίγο αν θες να έχεις περισσότερο έλεγχο

ΚΝ

Βασικά τα android κινητά στα ίδια χρήματα είναι σαφώς καλύτερα από τα αντίστοιχα της apple. Επιπλέον προσφέρουν δυνατότητες που η apple δεν έχουν πχ Ζ samsung.
Τα λειτουργικά δεν έχουν ιδιαίτερη διαφορά πλέον….κάθε χρήστης χρησιμοποιεί προγράμματα πχ word, gmail, chrome στο S10 Samsung & iPad ή ανάποδα.
Θετικό για android πολλές δωρεάν εφαρμογές που για ios τις πληρώνεις.
Στο ios έχει καλύτερη φωνητική πληκτρολόγηση λόγω σημεία στίξης.
Συνολικά, για το μέσο χρήστη στα 200-600 ευρώ (οι περισσότεροι) πρακτικά μόνο andoid κινητο μπορεί να πάρει …για να έχει ένα πολύ καλό τηλέφωνο… με ελάχιστες διαφορές ή καθολου από ένα κινητό 1000 ευρώ και των 2 λειτουργικών.
Στα 1000 ευρώ όλα μια χαρά είναι και των 2 λειτουργικών για το μέσο χρήστη … για επαγγελματίες ορισμένα android πχ Samsung έχουν σούπερ χαρακτηριστικά με ειδικές εφαρμογές & επιπλεον προστασία κτλ ….ή θέλουν ειδικά χαρακτηριστικά πάλι andoid πχ που γίνονται και tablet.
Τέλος, αν θέλουν να λένε ότι πήραν οι γυναίκες κόσμημα ή οι άντρες ακριβό αξεσουάρ…απλά iPhone και ας το χρησιμοποιούν μόνο για μιλημα.

Αλεξ

συμφωνώ απόλυτα , πολύ καλό review , προσωπικά για μένα βρίσκω το iphone βαρύ στο χέρι , αν πήγαινα σε ios θα αγόραζα το mini ή το se

Konstantinos

+1 για τη φωνητική πληκτρολόγηση σε ios.
Ένα δε μπορώ να καταλάβω. Πως τα android παίρνουν συγκεκριμένες αναβαθμϊσεις και ακόμα χωρίς αυτές λειτουργούν απροβλημάτιστα αλλά χωρίς νέα χαρακτηριστικά ενώ τα iphone έχουν συνέχεια αναβαθμϊσεις με ελάχιστες νέες λειτουργίες και βγάζουμ συνεχώς σφάλματα ή πραγματα που χαλάνε.

Μεχρι τωρα το iphone μου ειναι το πιο μακροζωισμένο τηλεφωνο. Είναι καλή κατασκευή υλικών. Τα midrange android που επαιρνα εδειχναν φθορά

Μπάμπης

“απλά δεν ταιριάζεις στις δικές μας, προσωπικές ανάγκες.”

Αυτή ακριβώς είναι η απάντηση πού κάνει ένα τηλέφωνο καλό ή κακό. Γιατί το iPhone κάνει ακριβώς ότι έκανε το προηγούμενο iPhone καί ότι ακριβώς θά κάνει το επόμενο. Κοινώς εξέλιξη μηδέν (ουσιαστικά). Ας είναι καλά η καφετέριες και το imagine.

Constantine

Είχα s9, s10 και s20ultra. Σε πληροφορώ ότι έκανε το s9 έκανε το s10 και το s20ultra. Κοινώς, εξέλιξη μηδέν όπως προείπες.. Και μη μου πεις για τις κάμερες του ultra. Τους τρεις πρώτους μήνες ήταν άχρηστες λόγω autofocus. Οποίος το πήρε από την αρχή καταλαβαίνει. Όσο για το space zoom δεν το σχολιάζω. Απλά άχρηστο. Για το image που ανέφερες, με το ultra ψαρώνε πολύς κόσμος, με το iPhone κανείς.. Μη λέμε ότι να ναι

SUPS 👨‍⚖️

ενω το s20 ultra θα εχει τρομερες διαφορες με το s21 ultra….

Xarisgru

Προσωπικα δεν με εκνευριζει τιποτα άλλο στο android, παρα μονο αυτο που αναφερατε στις εφαρμογες των social media. Πώς είναι δυνατόν τα iPhone να μην «ριχνουν» τοσο την ποιοτητα όσο τα android, είτε στο messenger είτε στο insta story;;

Gadgetfreak

Μέγα στορυ αυτό που αναφέρεις και εν έτος 2021 δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι, το ψάχνω ανά τακτά διαστήματα και δυστυχώς εμείς με Android δεν έχουμε σωτηρία. Λόγο του πόσες συσκευές είναι το ios το Instagram φτιάχνει εφαρμογή για το συγκεκριμένο hardware (για αυτό υπάρχει άμεση χρήση του υπερευρυγωνιου +τηλεφακού) ενώ στο Android απλά τραβάει screenshot και αυτό ποσταρει….. Στην οποία περίπτωση 2 μεγάλοι tech reviewers ( Mr. Whostheboss + Mr. Mobile) άλλαξαν σε IPhone καθώς η ποιότητα του Instagram (αλλά νταξει είχαν και workflow σε Mac) τους βόλευε.
Τι να πεις, ο καθένας με τις ανάγκες του αλλά δεν το βλέπω να διορθώνεται

Xarisgru

@Gadgetfreak χαίρομαι που δεν ειμαι ο μοναδικος με αυτό το παράπονο, προσωπικά είναι ο μόνος λόγος που γλυκοκοιτάζω το iOS

KnightRider

Υπάρχει λύση για την ποιότητα στο Instagram, θέλει για αρχή να κάνεις εγγραφή βίντεο στα 1080p (oχι 4k) από την default camera του κινητού κι ύστερα πας στο Gallery του κινητού και πατάς Share και διαλέγεις stories (αν διαλέξεις μέσα από το gallery του Instagram τότε σου χαλάει λίγο κάθετα την ανάλυση).
Αυτό που φταίει είναι πως έχουν κακογραμμένους κώδικες και παραμέτρους επίτηδες για τα Android.

Last edited 3 years πριν by KnightRider
Xarisgru

Σε ευχαριστώ για την πληροφορία. Υπάρχει επίσης και η εφαρμογή instander για το insta που απ΄ότι ειδα κανει δουλειά. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι είναι κοινό παράπονο από χρήστες, ειδικά αν δει κανείς και την επιλογή Instagram στην κάμερα των Galaxy (που προσδίδει απειροελάχιστη βελτίωση απ την “μαμα” εφαρμογή).

Gadgetfreak

Αυτή χρησιμοποιώ και έχει μια δύό επιλογές βελτίωσης αλλά έχω κουραστεί να βλέπω φίλους με iPhone 4ετιας και να βγάζουμε την ίδια φωτογραφία και να την ανεβάζει με καλύτερη ποιότητα.
Και ναι η Samsung είναι η μόνη εταιρία που έχει συνεργαστεί με το insta για να βελτίωσει την ποιότητα αλλά πάλι συγκριτικά τζίφος.

Vasilisxd

Η λύση στο YouTube είναι η Premium συνδρομή. Ναι ξέρω ακούγεται αστείο , αλλά με 8,5€ παίρνεις το YouTube Music , αντίστοιχο δηλαδή του Spotify συν YouTube χωρίς διαφημίσεις με λήψεις και background play σε ένα λογαριασμό , που μπορείς να βάλεις και στην Τιβι σου , για να παίζει και εκεί χωρίς διαφημίσεις.

Προσωπικά ήμουν χρήστης Spotify και πλήρωνα 7€ , όποτε το YouTube Premium με 1,5€ παραπάνω τον μήνα δεν με χάλασε καθόλου.

Επίσης στην τηλεόραση βλέπω πολύ YouTube και έχω γλυτώσει άπειρες ΩΡΕΣ διαφημίσεων.

SUPS 👨‍⚖️

αστειο ειναι να δινεις λεφτα στη google οταν αυτη βγαζει ηδη απο σενα πουλωντας τα δεδομενα σου για διαφημισεις…

Νικος

Ωραίο άρθρο και θέλω να ευχαριστήσω το Konstantinos για τις πληροφορίες που έδωσε ,μπράβο παιδιά

Bizim

Βασικά η απάντηση γιατί δεν πάω στο ios την είπατε μέσα στις άκρες χωρίς να δώσετε πολύ βάθος όμως.

Mirroring, multi-tasking, διαχωρισμός οθόνης και μάλιστα πλέον και αναδυόμενα παράθυρα που ανοίγεις ακόμα και άλλο browser , ελευθερία σε εφαρμογές χωρίς έξτρα χρέωση και ω ναι παιχνίδια από άλλες κονσόλες βλέπε psp μέσω emulator ακόμα και ps2 συντόμως. Γιατί αν είσαι gamer είσαι παντού gamer.

Το σημαντικότερο κατ εμέ τα αρχεία. Ταινίες, τραγούδια, φώτο που έχω σε τεράστια συλλογή σε σκληρούς και θέλω να τα περνάω στο κινητό χωρίς cloud και λοιπά εκνευριστικά borders . Να παίζουν τα τραγούδια μου από ανεξάρτητο app βλέπε Black player για μουσική χωρίς να μπλέξω Spotify ITunes και όλα αυτά τα σπαστικά που στην τελική δεν έχουν τα τραγούδια που ακούω. Να βλέπω ταινίες σπάνιες και σειρές σπάνιες που έχω στη συλλογή απ ευθείας από ένα player, να τις έχω περάσει σε πέντε λεπτά με καλώδιο από το pc.

Όλα αυτά με μπαταρία τέρας που στο τέλος της ημέρας μετά από βαριά χρήση μου αφήνει και 30%. Και όταν φορτίζει να φορτίζει σε maximum μια ώρα όχι 3. Όταν τα κάνει αυτά ευχαρίστως να του ρίξω μια ματιά του λειτουργικού…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Apple TSMC

TSMC: Σχεδιάζει να παράγει τσιπ 1,6 nm το 2026

Η TSMC, η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ με πελάτες όπως η Apple, ανακοίνωσε σχέδια για την παραγωγή εξαιρετικά προηγμένων τσιπ 1,6 nm.

Gear Apple Apple Watch

Apple Watch Series X: Μπορεί να χρησιμοποιεί λεπτότερο υλικό μητρικής πλακέτας όπως το iPhone 17

Ο Kuo είχε πει ότι το Apple iPhone 17 Pro που έρχεται το 2025 θα μπορούσε να χρησιμοποιεί μια κύρια πλακέτα χαλκού με επίστρωση ρητίνης.

Smartphones Apple iPad iPad Air

iPad Air 12,9 ιντσών: Χωρίς οθόνη Mini LED τελικά

Την περασμένη εβδομάδα, ακούσαμε ότι η Apple σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει οθόνες Mini LED που της είχαν μείνει από το iPad Pro 12,9″.

Gear featured Qualcomm Snapdragon

Snapdragon X Plus: 10πύρηνη CPU, ίδια GPU και NPU με τo Elite

Το Snapdragon X Elite είναι το μόνο προϊόν στη νέα σειρά chipset της Qualcomm που επικεντρώνεται στα Windows αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.