Η Apple πολέμια της νομοθεσίας για το «Δικαίωμα στην επισκευή»

Το Right to Repair ή αλλιώς Δικαίωμα στην Επισκευή, είναι ένας νόμος τον οποίο θέλουν να περάσουν οι ΗΠΑ και σύμφωνα με τον οποίο οι κατασκευαστές θα υποχρεούνται να πωλούν τα αυθεντικά κομμάτια και τα manuals, σε third-party σημεία επισκευής.

Αυτό θα επιτρέψει στα καταστήματα να κάνουν επισκευές σε ηλεκτρονικές συσκευές που δεν μπορούσαν προηγουμένως, ενώ και η διαδικασία επισκευής θα γίνει πιο οικονομική για τους χρήστες.

Ο νόμος για το Δικαίωμα στην Επισκευή έχει προταθεί σε 8 πολιτείες στις ΗΠΑ. Όσο και να ωφελήσει η νομοθεσία αυτή τους χρήστες, υπάρχουν εταιρείες που δείχνουν την ισχυρή αντίθεσή τους. Μεταξύ αυτών είναι η Apple, η οποία μαζί με την IBM, κατάφεραν με επιτυχία να ασκήσουν τις κατάλληλες πιέσεις κατά του νόμου στην πολιτεία της Ν. Υόρκης.

Η συζήτηση για το Δικαίωμα στην Επισκευή θα τεθεί επί τάπητος στην πολιτεία της Nebraska στις 9 Μαρτίου και οι πληροφορίες θέλουν την Apple να βρίσκεται εκεί μαζί με την AT&T, για να παλέψουν ενάντια στο να περαστεί ο νόμος.

Οι πηγές αναφέρουν ότι η Apple ή η AT&T σχεδιάζουν να τονίσουν πως οι χρήστες που επισκευάζουν μόνοι τους τα smartphones (και δεν πάνε σε επίσημα σημεία επισκευής), είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν εκρήξεις στις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Η Gay Gordon-Byrne, Διευθύντρια στο Repair.org δήλωσε: “Last year, industry lobbyists told lawmakers in Minnesota that broken glass could cut the fingers of consumers who try to repair their screens, according to Gordon-Byrne. Byrne said she will also testify at the Nebraska hearing and plans to bring band aids”.

Μένει να δούμε αν από τις 8 πολιτείες θα καταφέρει κάποια να περάσει το Right to Repair και αν γίνει αυτό, είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλες.

apple right to repair, Η Apple πολέμια της νομοθεσίας για το «Δικαίωμα στην επισκευή»

Πηγή: 1, 2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

28 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
NZ

ΟΧΙ APPLE!
Θα αποδεχτείς το νόμο και θα πεις κι ένα τραγούδι!

constantine

Kοιτα τα λαμογια τι πανε να επικαλεστουν για να μην περασει ο νομος..θα εκραγουν οι μπαταριες….ΧΑΑΑΧΑΑΧΑΧΑΧΧ γελανε και τα τσιμεντα

KnightRider

Ρε Apple έχεις καταντήσει πια γύφτος μέχρι αηδίας !!!!

Δεν φτάνει που ζητάς όλο λεφτά + που τα αυθεντικά ανταλλακτικά είναι πανάκριβα !!

ChristosT

“Οι πηγές αναφέρουν ότι η Apple ή η AT&T σχεδιάζουν να τονίσουν πως οι χρήστες που επισκευάζουν μόνοι τους τα smartphones (και δεν πάνε σε επίσημα σημεία επισκευής), είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν εκρήξεις στις μπαταρίες ιόντων λιθίου. ”

ΕΙΔΑΜΕ και τί έγινε με την Samsung!
άχαχαχαχα…α ρε Apple…έλεος.
Σπάει το μονοπώλιο είναι η αλήθεια και αφήστε τα σάπια αλλού.
Οι χρήστες ΠΡΕΠΕΙ να έχουν δικαίωμα να πάνε όπου θέλουν την συσκευή και αυτό δεν σηκώνει δικαιολογίες πουθενά.
Δώστε το οκ και εσείς και τα δικαστήρια και κάντε τουμπεκί. Τα πάιρνετε απο τις συσκευές.
Έλεος…δεν θα βγάλετε κέρατα…αφήστε να ζήσουν και αυτοί που σπουδάσανε το αντικείμενο και είναι φοβεροί τεχνίτες.
AΠΑΡΑΔΕΚΤΗ…

alexis touba

Καινοτομια στη μακακια

giorgosgek

θα κανουν μηνυση σε ολους τους μακακες επειδη δεν καινοτομησαν πρωτοι σε αυτο τον τομεα

Agnostos13

Η αληθεια ειναι οτι πρεπει να ισχυσει αυτο…ειδικα οταν για μια αντικατασταση μπαταριας iphone 4S η Apple σου ζηταει 180€!
Αν ειχε πιο λογικες τιμες θα μιλαγαμε απο αλλη σκοπια…
Ισως ενας τετοιος νομος να εκλογικευσει και τις επισημες τιμες!

NikosAR

Απορώ με τα σχόλια σας ρε παιδιά , κι εξηγούμαι ., αν έχεις στην κατοχή σου αυτό το τηλέφωνο το οποίο έχει 1 χρόνο εγγύηση κι εσυ θες να το πας άλλου (εκτός αντιπροσωπείας) σου φταίει η apple? Οκ, πήγαινε το με δική σου ευθύνη … γιατί πρέπει να συμφωνήσει και η εταιρεία που το κατασκευάζει και σου δίνει εγγύηση γι αυτό ? Δηλαδή να αφήσει το service των συσκευών της σε τρίτους, αλλά με την εγγύηση της Apple ? Και ποιος μου το βεβαιώνει αυτό, ότι θα είναι γνήσια τα ανταλλακτικά κι όχι ιμετασιόν ( το επόμενο βήμα, εφοσων θα θέλω φθηνά ) Κι ας πούμε ότι έχεις ακριβό αυτοκίνητο, το ίδιο θα σκεφτόσουν, δηλαδή να φύγεις από αντιπροσωπεία και να πας στον γείτονα που είστε και φίλοι και να του εμπιστευτείς το ακριβό σου αμάξι επειδή τα φτιάχνει όλα και σου δίνει την εγγύηση του ότι θα είναι οκ ? Ε τότε να μην επενδύουν οι εταιρείες κατασκευής σε μηχανήματα και έρευνα αφού μετά την πώληση των προϊόντων τους θα αναλαμβάνουν άλλοι … δεν ξέρω αν θα μας άρεσε κάτι τέτοιο σε βάθος χρόνου … συγνώμη αν κούρασα

KnightRider

@NikosAR

Σκέψου ότι υπάρχουν εταιρίες οι οποίες μερικοί είναι απατεώνες και βάζουν κάτι ώστε στην πορεία να χαλάσει κάτι.

Εδώ η Apple ότι είναι εκτός εγγύησης και βγάζει αναβάθμιση iOS ξαφνικά ως δια μαγείας αρχίζουν τα προβλήματα και μετά άντε δίνε λεφτά για service.

Εγώ σκέψου ότι πχ έχω τον πύργο μου 10 χρόνια και δεν το έχω πάει πουθενά για service (αν χάλαγε κάτι το έκανα μόνος μου) και το μόνο που έχει χαλάσει είναι η κάρτα γραφικών ενώ τα υπόλοιπα παίζανε μια χαρά – τα μισά περίπου άτομα που δίνουν τους πύργους τους σε plaisio ή σε κάποιες εταιρίες με τεχνικούς πάντα υπάρχει πρόβλημα στη πορεία και μετά από κάποιο διάστημα τα στέλνουν πάλι για service εκεί και πληρώνουν κι άλλα λεφτά από πάνω.

Ούτε το κινητό μου το πήγα για service και δεν έπαθε τίποτα – είναι και το ότι μερικοί δεν χειρίζονται καλά τα κινητά και βάζουν σαβούρες εφαρμογές με cleanmaster και αηδίες και αναρωτιούνται μετά γιατί κολλάει το κινητό και γιατί bugάρει έτσι κλπ

GS

Όχι γυφτο-μήλο θα το αποδεχθείς και θα πεις 10 τραγούδια.Δεν θα αναγκάσεις τον άλλον να .ξαναδώσει 1000 ευρώ για να πάρει την σαβούρα σου,τολμάς να λες ότι δεν γουστάρω να ξαναφτιάχνω τις συσκευές των πελάτων.Πόσο σίχαμα εταιρεία έχεις καταντήσει.

arislp

η apple δε μπορει μετα να πουλαει τα κομματια της πιο ακριβα στα third party σημεια επισκευης ωστε να βγαινει μια η αλλη?

Nick Raptis

Μακάρι να γίνει αυτό και όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά παγκοσμίως.
Πρόσφατα έσπασε σε ένα φίλο μου η οθόνη σε iPhone 6S plus, στην αρχή ρώτησε σε διάφορα καταστήματα και όλοι του είπαν τιμή γύρω στα 270, το θέμα είναι ότι μάλλον έχει πρόβλημα και το ακουστικό οπότε του ζήτησαν ένα 30αρι ακόμη. Πήγε λοιπόν και στην istorm και με έκπληξη ακούσε ότι θέλουν μόνο 189 για την οθόνη, ωστόσο σε περίπτωση που έχει πρόβλημα και το ακουστικό δεν το φτιάχνουν γιατί λέει από δυο βλάβες και πάνω στέλνουν πίσω το κινητό και πρέπει να δώσει 450 για να το ανταλλάξουν με refurbished. Απλά απαράδεκτοι.

shadgr

Πρόσφατα χρειάστηκε -για έναν φίλο- να ζητήσω τιμή για αλλαγή μπαταρίας σε iPhone 5S.
150€ το κουστούμι και μια εβδομάδα αναμονή.
Σε 3η εταιρεία 40€ και μισή ώρα..
Φανταστείτε να ξέρεις ότι θα έχει και το επίσημο ανταλλακτικό, σιγά μην το πας στην Apple.

Ευτυχώς μου έφυγε το μικρόβιο Apple! Όλοι προσπαθούν να μας τα αρπάξουν και να αυξήσουν τον 3μηνιαίο τζίρο τους!

anergos13

Εχει δικιο… το innovation το παλιο το σωστο το Ορθοδοξο δεν πουλιεται και δεν δανιζεται οπου οπου…..

sannad

Σιγά μην δεχτούν οι απατεώνες της apple και της κάθε apple να γίνει. Εκτός ότι δίνουν μόνο ένα χρόνο εγγύηση και όχι 2 όπως οι υπόλοιποι θέλουν να τα φάνε χοντρά ακόμα και για απλά πράγματα. Εγώ χρησιμοποιώ Ipod touch για να παίζω τραγούδια στη δουλειά μου, τό είχα πάρει Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο βάζοντας και βγάζοντας το καρφί των ακουστικών μου έσπασε το καρφί μέσα. Πήγα στο σέρβις το επίσημο στην Info quest για να το πάρω γρήγορα και μου είπαν πως δε γίνεται τίποτα άλλο παρά να μου δώσουν καινούριο με 145 ευρώ. Τους έβρισα και πήγα στην Ομόνοια σε έναν κύριο ο οποίος μου αφαίρεσε το κομμάτι που είχε μείνει μέσα σε 5 λεπτά, και ξέρετε τι έδωσα μόνο?? Την αγάπη μου, τίποτα άλλο!

@NikosAR όσο για τα αυτοκίνητα ισχύει πως αν χρησιμοποιήσεις τα γνήσια ανταλλακτικά σε όποιο συνεργείο και να πας καλύπτεσαι από την εργοστασιακή εγγύηση, μη σας κοροιδεύουν, ψαχτείτε!

ΑΝΔΡΕΑΣ

Εκ του Cupertino , please pay attention!
Δικαίωμα οι πιστοί οπαδοί μας , έχουν μόνο στην προ παραγγελία -αναβάθμιση κάθε Σεπτέμβρη.
Τα υπόλοιπα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Apple. Ευχαριστώ που μας ακούσατε.
Προχωρήστε στην διαδικασία. Apple rules, haters gona hate!

Chris

Εχει δίκιο που δεν επιτρεπει την επισκευη των συσκευων της σε τριτους. Ομως εχει μονο ενα χρονο εγγυιση ενω η ευρωπαϊκη νομοθεσια υποχρεωνει τον καθε κατασκευαστη ηλεκτρονικων συσκευων να παρεχει εγκυιση για τουλαχιστον 2 χρονια.

Υ.Γ. Δεν ειχα ποτε συσκευη της apple και ποτε δεν την συμπαθησα σαν εταιρεια αλλα το σωστο να λεγεται και οχι αυτο που μας συμφερει. Οσοι επιλεξουν συσκευη της καθε εταιρειας θα πρεπει να προσαρμοστουν και με τις τιμες των ανταλλακτικων της καθως και με τους περιορισμους της.

James

Service manuals και επίσημα ανταλλακτικά για όλους. Μερικών πιάνει το χέρι μας και μπορούμε να τα φτιάχνουμε και μόνοι μας.

Katsantour

Δε μπορω να καταλαβω γιατι καποιος πρεπει να αγορασει apple ενω δεν εχει πεντε γκαφρα να το επισκευασει σωστα και στην εταιρεια, χιλιες φορες προτιμοτερο να μην αγοραζανε τοσοι τα τηλεφωνα της παρα μονο αυτοι που μπορουν να επωμιστουν την χρηση τους και οντως τα χρησιμοποιουν ως επαγγελματικα εργαλεια και οχι για να πουλανε μουρη βγαινοντας για καφε με 4,5€ στην τσεπη

James

@Katsantour Όταν δίνεις τα λεφτά σου έχεις και δικαιώματα. Άλλο ένα τέτοιο δικαίωμα είναι και το δικαίωμα στην επισκευή. Μπορεί ο άλλος να μη γουστάρει να το επισκευάσει “σωστά”. Δικό του δεν είναι;

Νίκος 31

Ντόναλντ καλός είσαι αλλά θέλεις μαθήματα ακόμα. Για παράδειγμα η πρόταση στο νομοσχέδιο έπρεπε να λέει ότι οι εταιρίες θα διανέμουν γνήσιο Hardware σε αλλοδαπούς επισκευαστές. Λίγο αντιρατσιστική καραμέλα, τους χτυπάς με το “όπλο” τους μέσω τουίτερ και Facebook και έτσι τους πιάνεις απο το λαιμό και την Apple, και την κάθε Apple. Πες ρε παιδί μου εξουσιοδοτημένο Service στα σύνορα με το Μεξικό με Μεξικανούς εργάτες, ενάντια στον ρατσισμό, την μισαλλοδοξία κτλ. Αφού κατά βάθος για να τους χτυπήσεις το κάνεις,άσχετα αν πρόκειται για κορυφαίο νομοσχέδιο που έπρεπε να παρθεί εδώ και πολλά χρόνια. Είχανε μάθει τόσα χρόνια οι κύριοι στο να ζητάνε 200άρες για οθόνες ή πέτα το. Αυτό πρέπει να σταματήσει και μπράβο στους Αμερικανούς.

Και μην το πάμε προσωπικά για την Apple. Όλες οι εταιρίες με τα ίδια μυαλά σκέφτονται. Όλες.

Katsantour

@james αυτοι ειναι αξιοι της μοιρας τους

Vasilisk

Μετά η apple θα κάνει τα προϊόντα της να μην φτιάχνονται ώστε να γίνονται μόνο ανταλλαγές με καινούρια. Θα το ονομάσει ασφάλεια χ και έτσι αν χαλάσει μόνο με έξτρα χρηνατα θα παίρνεις ένα άλλο. Το θα το διαλύει και με τα ανταλλακτικά θα φτιάχνει καινούρια μελλοντικά προϊόντα αφού έτσι και αλλιώς μετά από χροοοονια θα κάνει καμία καινοτομία.

σακης

Vasilisk δεν μου ακουγεται και ανεφικτο. Σε καποιο καινουργιο μοντελο αν χαλασει η οθονη πχ θα πει οτι παει πακετο με την πλακετα και κατι τσιπακια και μπλα μπλα και οτι δεν γινεται να επισκευαστει , Τελος

Panos7GR

@Katsantour: Ωραία λογική. Γιατί να αγοράσω σπίτι αφού η συντήρησή του κοστίζει, άσε που αν πάθει κάποια ζημιά δεν θα έχω να την φτιάξω. Γιατί να πάρω αυτοκίνητο αφού οι φόροι, ασφάλειες, ετήσιο σέρβις κοστίζουν και αν τρακάρω δεν θα μπορώ να το φτιάξω. Γιατί να πάρω τηλεόραση αφού αν χαλάσει εκτός εγγύησης δεν έχω φράγκα ούτε να τη φτιάξω, ούτε να πάρω άλλη.
Μας ανοιξες τα ματια! Ευχαριστουμε βαθύτατα

ChristosT

@Katsantour με τι συμπάθειο αλλά την “έιπες”…
Να μην πώ ποιά…καλά σου είπε ο Panos7GR.
Tέτοια λογική σπανίζει στο σύμπαν ολόκληρο…

Katsantour

Γιατι εψαξες το συμπαν ολοκληρο και δεν βρηκες αλλη; απλα βγες απ τον μικροκοσμο σου που λεγεται ελλαδα και ελληνικη αγορα αυτο μονο τα υπολοιπα ειναι περιττα

Katsantour

Οταν εγω αγοραζω το iphone 7 plus και ουτε κλαιω σαν παιδακι μην το γρατζουνισω ουτε θηκη βαζω ουτε τπτ γιατι απλα δεν μ ενδιαφερει αφου σ ενα χρονο θα εχω το 8 κ.ο.κ. γιατι να με ενδιαφερει, το 90% των πωλησεων στο εξωτερικο ετσι γινεται απο προγραμματα, τωρα εσυ παρε το xiaomi βαλτου 10 θηκες και κοιτα μην παθει καμια γρατζουνια και πεσεις σε καταθλιψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple

Apple Vision Pro: Φήμες για μείωση της παραγωγής λόγω απότομης μείωσης της ζήτησης

Η Apple μείωσε τον αριθμό των μονάδων Vision Pro που σκοπεύει να αποστείλει το 2024, από τις αναμενόμενες 700-800.000 σε 400 με 450.000.

Smartphones featured Qualcomm Snapdragon Snapdragon

Αυτό θα είναι το πρώτο smartphone με Snapdragon 8 Gen 4

Το Snapdragon 8 Gen 4 θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο ως το νέο κορυφαίο chipset για κινητά από την Qualcomm.

Gear Apple Apple Pencil featured

«Let Loose»: Ανακοινώθηκε event από την Apple στις 7 Μαΐου για τα νέα iPad

Η Apple ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ένα special event την Τρίτη 7 Μαΐου με ένα live streaming διαθέσιμο σε Apple.com και YouTube.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Ολοκληρωτική αποκάλυψη σε hands-on βίντεο

Το Google Pixel 8a συνεχίζει να διαρρέει σαν τρελό και σήμερα έχουμε νέο leak από κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων στην Καζαμπλάνκα.