Το κινητό σας προστατεύει την ιδιωτικότητά σας; [Υπόθεση Carrier IQ]

Σάλος ξέσπασε στα διεθνή blog όταν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι ανακαλύψεις ενος αναγνωρισμένου προγραμματιστή στο XDA Trevor Eckhart, ο οποίος εντόπισε μια εφαρμογή, η οποία καταγράφει όλες τις κινήσεις στο κινητό και τα αποστέλει στους πάροχους δικτύου για επεξεργασία. Η εταιρία περιφανεύεται μάλιστα οτι η εφαρμογή της είναι εγκατεστημένη σε πάνω απο 140 εκατομμύρια τηλέφωνα.

Ο προγραμματιστής απέδειξε οτι η συγκεκριμένη εφαρμογή, είναι ανοιχτή στο κινητό, δίχως ο τελικός χρήστης να μπορεί να την κλείσει, η να την αφαιρέσει απο το κινητό χωρίς να χάσει την εγγύηση αυτού. Αξιοσημείοτο είναι οτι ο Treve ανακάλυψε όλα αυτά χρησιμοποιώντας εκπαιδευτικό υλικό το οποίο ήταν διαθέσιμο στη σελίδα της εν λόγο εφαρμογής (Carrier IQ). Φοβούμενος ο προγραμματιστής οτι μετά την ανακάλυψη αυτή, η εταιρία θα βγάλει απ το site της τα συγκεκριμένα εργαλεία, τα ανέβασε σε δικό του site, για να αφήσει να το διαπιστώσουν αυτό και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Και είχε απόλυτο δίκιο. Η εν λόγο εταιρία αμέσως έκανε τα αρχεία απόρρητα. Σα να μην έφτανε αυτό, ο Treve δέχτηκε ενα τελεσίγραφο, στο οποίο του ζητούνταν να ζητήσει δημόσια συγνώμη και να ανακαλέσει τα ευρήματά του, μιας και αυτά , κατα την εταιρία, ήταν βασισμένα σε λάθος στοιχεία. Ζήτησαν να αναφέρει οτι αυτό που κάνει η εταιρία είναι φυσιολογικό και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απειλή για τους χρήστες των κινητών. Απείλησαν μάλιστα οτι θα προχωρήσουν σε μήνυση αν χρειαστεί.

Ευτυχώς, ο προγραμματιστής δεν δείλιασε. Ανταυτού, απευθύνθηκε στο ίδρυμα προστασίας ηλεκτρονικών δικαιωμάτων (EFF) και αυτοί με χαρά ανέλαβαν την υπόθεση του. Δρώντας άμεσα, στείλαν ενα γράμμα στην Carrier IQ εξηγώντας οτι η έρευνα του Treve είναι προστατευμένη απο τον νόμο περι δίκαιης χρήσης πληροφοριών και του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου και έκφρασης.

Μετά απο όλο αυτό τον ντόρο και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, καθώς και απο την EFF, η Carrier IQ απόσειρε το αίτημα της και ζήτησε συγνώμη απο τον προγραμματιστή σε λιγότερο απο μία βδομάδα. Επίσης αναφέρουν οτι το πρόγραμμα τους:

– Δεν καταγράφει τα πατήματα των πλήκτρων
– Δεν παρέχει εργαλεία παρακολούθησης
– Δεν επιθεωρεί ή αναφέρει το περιεχόμενο των επικοινωνιών του χρήστη όπως email sms
– Δεν παρέχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε κανέναν απ τους πελάτες της
– Δεν πουλάει τα δεδομένα που συλλέγει.

Ωστόσο, ο προγραμματιστής απέδειξε οτι η εφαρμογή κάνει ακριβώς οτι αναφέρεται παραπάνω. Οι προγραμματιστές απ’ το ΧDA, στράφηκαν εναντίων της εταιρίας αναφέροντας οτι μόλις κατάφεραν να τους μετατρέψουν στον χειρότερο εφιάλτης της.

Αν αναρωτιέστε σε ποιά κινητά βρίσκεται η εφαρμογή, η λίστα περιλαμβάνει Nokia, Blackberry, iPhone και τα περισσότερα Android. Στα iPhone, η εφαρμογή έχει αρχίσει να εμφανίζεται απο το iOS 3 και υπάρχει ακόμα και σήμερα στο iΟS 5. Ευτυχώς, λειτουργεί μόνο οταν το τηλέφωνο είναι σε κατάσταση διάγνωσης, και μπορεί να κλείσει εύκολα απο το μενού ρυθμίσεων του κινητου. Επίσης, κανένα απο τα κινητά Nexus (Nexus One, Nexus S και το ποιό πρόσφατο Galaxy Nexus) της Google καθώς και όλα τα Windows Phone κινητά δε φαίνεται να παρουσιάζουν ίχνη αυτής της εφαρμογής.

Επεξεργάστηκε την 19 Ιανουαρίου 2022 12:32

Σχόλια

  • Μλκ! 12 πηγές! Πρώτη φορά το βλέπω αυτό. [αυθόρμητη αντίδραση :p]
    Η Nokia δεν έχει το Carrier IQ.
    Και όχι, εμένα δεν με παρακολουθούν. Έχω WP! ;) :D

  • Το xperia arc S θα το εχει? Κανονικα δεν θα επρεπε να επιβαρυνθουν οι εταιριες ολων των κινητων που εβαλαν αυτην την εφαρμογη στα κινητα με προστημα ?

  • Δεν υπάρχει επίσημη λίστα συσκευών που το έχουν. Μέχρι στιγμής, είναι ορατό στα HTC. Για να τσεκάρετε αν το έχετε, πάτε στις ρυθμίσεις --> εφαρμογές --> Διαχείρηση Εφαρμογών --> επιλέγετε την καρτέλα "Εκτελείται"

    Εκεί ψάξτε για τα "HTC IQ agent" και "ΙQRD"

  • "Επίσης, κανένα απο τα κινητά Nexus (Nexus One, Nexus S και το ποιό πρόσφατο Galaxy Nexus) της Google καθώς και όλα τα Windows Phone κινητά δε φαίνεται να παρουσιάζουν ίχνη αυτής της εφαρμογής."

    Ουφ , ενταξει γιατι ηθελα να τσιμπησω καποια στιγμη το τελευταιο Nexus :P

  • Εχω ληγμενη σιμ και σπασμενο το αντροιντ κινητο μου,τα παπακια μου παρακολουθουν.
    Κωστα τα wired arstechnica το σχολιασανε νωριτερα απο τα κρυοκωλα verge slashgear

  • @Μιχαήλ Αντώνης στο iphone με ios5 πάει: ρυθμίσεις->γενικά->πληροφορίες->διαγνωστικά και χρήση.
    https://img190.imageshack.us/img190/3300/img0442my.jpg
    Έχει από κάτω μία λειτουργία 'δεδομένα διαγνωστικών". μπήκα εκεί και έπαθα την πλάκα μου γιατί το log είναι καμιά 500αριά καταχωρίσεις άνετα!!

  • Έβλεπα χθες το βίντεο και πραγματικά έχω μεγάλη απορία να δω πως θα συνεχιστεί η όλη "υπόθεση"...

  • Για τα xperia γενικά δε ξέρω, είμαι κάτοχος Xperia X10, τα μονο που μπορώ να δώ και είναι παρεμφερή, είναι τα "crash monitor" και "device monitor" τα οποία μπορούμε να τα κλείσουμε, αλλα ανοίγουν καθε φορα που ανοίγει η συσκευή. Γενικά πάντως, όσοι δεν τρέχουν το stock android (με εξαίρεση τα nexus) σίγουρα δεν την έχουν την εφαρμογή αυτή.

  • Αγαπάμε techblog ρε π**στ* μου ... Να ! Τέτοια άρθρα θέλω να βλέπω και συγχαρητήρια που τα ανεβάζεις ! Αυτό θα πει ενημέρωση γύρω από την τεχνολογία όχι μόνο να μαλώνουμε Apple Vs Samsung όταν συμβαίνουν τέτοια πίσω από την πλάτη μας , που στην ουσία αυτό τους συμφέρει να είμαστε απασχολημένου με αλλά κι΄ άλλα !

  • Παιδια απ'οτι διαβασα στο XDA λενε οτι το συγκεκριμενο προγραμμα χρησιμοποιειται κυριως στην Αμερικη. Αν καταλαβα καλα ειναι θεμα παρόχων αν θα το χρησιμοποιησουν και πως.
    Επισης ο Trevor Eckhart εβγαλε ενα app που τσεκαρει αν τρεχει η εφαρμογη στο κινητο μας.
    Εμενα στο SGS2 δεν υπαρχει.

  • Στις Δημοφιλείς Custom ROM έχει αφαιρεθεί εδώ και πολύ καιρό. Δεν έχετε να φοβάστε τπτ

  • Offtopic , αλλά Καλό θα ήταν να ελέγχετε την ορθογραφία στο κείμενο πριν το δημοσιεύσετε γιατί έχετε οφθαλμοφανή λάθη. Το λέω εντελώς καλοπροέραιτα γιατί και εγώ πρώτος με τα greeklish έχω ξεχάσει να γράφω.

  • Παιδιά αυτό το γεγονός δεν ισχύει για τα ευρωπαικά μοντέλα [τουλάχιστον δεν έχει εμφανιστεί κάτι μέχρι στιγμής]

  • Κάποιος σοβαρός και έχων σωας τα φρένα πρέπει επιτέλους να ξεφτιλισει το ποιο ύπουλο λογισμικό που λέγεται αντροιντ.σκέψου να παρκαρεις το αυτοκίνητο σου το βράδυ και το πρωί να βρίσκεις ότι ενω Εσβησες τη μηχανή αυτο συνεχιζε να δουλεύει χωρίς να το ξέρεις και ξοδεύε βενζίνη.φαντασου ακόμη ότι το ανακαλυψες και δεν μπορούσες να κανείς κάτι γι αυτο.και ακόμη ακόμη φαντασου να έστελνε στην γκομενα δεδομένα της διαδρομής που έκανες χθες βράδυ μόνος με τα κοληταρια.
    Και σε ρωτάω:θα το πλακωνες με τη βαριοπουλα,ναι η οχι;

  • Οποιος κανει μηνυση σε καθε υπευθυνη εταιρεία μπορει και του αξιζει να βγαλει καποια χρηματα,ειδικα τωρα με τη κριση.Στην Ασια καποιοι ειχαν παρει πισω τα λευτα του κοστους του iphone τους σε σχετικη περιπτωση.Αλλα ειναι εμποδιο η ελλειψη γνωσεων,τα εξοδα και οι διαδικασιες για πολλούς μας.

  • Δεν έχω καταλάβει το εξής: η εφαρμογή αυτή βρίσκεται στο τηλέφωνο από το εργοστάσιο με γνώση και σε συνεργασία με τον κατασκευαστή;

  • Φυσικά...

    Δεν θυμάσαι το σάλο που είχε ξεσπάσει με τα logs που κρατούσε το iOS πριν μερικούς μήνες;

    Λογικό μου φαίνεται να το έχουν και τα υπόλοιπα λειτουργικά και φυσικά καθόλου σωστό.

  • να γιατί έπρεπε να έχετε πάρει Windows Phone :D
    τώρα και να το βγάλετε... ξέρουν όλα όσα έχετε κάνει έως τώρα! :)

  • τα σονυ ερικσον μαλλον δεν το εχουν γιατι δεν υπαρχει καποια δηλωση...αν υπαρχει εφυγα για cyanogen...

    και αν υπαρχει θα πεσει πολυ στην αντιληψη μου και το android και η sony γενικα(arc) ...αν η σονι δεν το εχω ειναι ενα μεγαλο + για την ιδια...

  • Εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει τον λόγο που εκπλήσονται όλοι με την ύπαρξη της εφαρμογής (ή τελοςπαντων οποιασδήποτε τέτοιου τύπου εφαρμογής). Λιγα πραγματάκια να διαβάσουμε για κυψελοειδή τηλεφωνία θα καταλάβουμε ότι αυτό συμβαίνει από την έναρξη λειτουργίας των GSM συστημάτων μέχρι σήμερα.........οπότε σήμερα καλύτερα να αναρωτιόσαστε γιατί λέγονται smartphone....

  • @Takis
    μα τόσο βαθιά νυχτωμένος?
    Το Android και το iOS νομίζεις πω΄ς είναι το θέμα? Το άρθρο που λέει ότι κυρίως σε iPhone το συναντάς και σε κάποια Android ούτε που έδωσες σημασία...
    Δεν έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς γίνεται και στέλνουν διαφημιστικό περιεχόμενο στο μέιλ σου το οποίο "ΤΥΧΑΙΝΕΙ" να είναι κοντά στα ενδιαφέροντά σου?
    Δεν έχεις αναρωτηθεί ποτέ που βρίσκουν οι πολυεθνικές και οι βουλευτάδες τον αριθμό σου και σε καλούν κάθε τόσο ή σε ενημερώνουν με μαζικό sms?
    ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΧΡΥΣΑΦΙ.
    Φαντάσου να γνώριζες και εσύ το Πότε Πώς Πού και Τί....του οποιουδήποτε ...

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.