Αισθητήρες μέσα στο γυαλί της οθόνης των μελλοντικών smartphones

Το Gorilla Glass που χρησιμοποιείται στις σημερινές οθόνες θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο χρήσιμο από το να προστατεύει απλά την οθόνη. Η Corning International που κατασκευάζει τα υλικά των σημερινών οθονών συνεργάζεται με ερευνητές του Πολυτεχνείου του Μόντρεαλ προκειμένου να δημιουργήσουν έναν νέο τύπο γυαλιού ο οποίος θα ενσωματώνει διαφανείς αισθητήρες.

Σύντομα το γυαλί της οθόνης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λειτουργίες οι οποίες θα χρειάζονταν ειδικούς αισθητήρες. Οι σένσορες βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του Gorilla Glass και η ομάδα χρησιμοποίησε lasers για να για να χαράξει photonic waveguides (φωτονικούς κυματοδηγούς) σε διάφορα επίπεδα πάνω στο γυαλί. Κάθε ένα από αυτά λειτουργεί σαν δίοδος για να ταξιδεύουν τα φωτόνια.

Για παράδειγμα, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί ήδη για να δημιουργηθεί αισθητήρας για την θερμοκρασία που αποτελείται από έναν ευθείο και έναν κυρτό κυματοδηγό. Έτσι λοιπόν αν η θερμοκρασία αρχίσει να αυξάνεται το γυαλί διαστέλλεται και οι κυματοδηγοί αλλάζουν μήκος. Αυτό σημαίνει ότι το γυαλί θα μπορεί να αντιληφθεί τη θερμοκρασία οποιουδήποτε αντικειμένου ακουμπάει.

Επιπλέον, έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα το οποίο μπορεί να αντιληφθεί και την ταυτότητα του χρήστη του smartphone. Σε αυτή την περίπτωση οι κυματοδηγοί έχουν οπές επάνω σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία είναι μοναδικά για την κάθε οθόνη. Επομένως αν θες να πιστοποιήσεις ότι το συγκεκριμένο κινητό ή tablet είναι δικό σου θα μπορείς μέσω της οθόνης.

Το θετικό είναι πως από τη στιγμή που δεν υπάρχουν παρά μόνο φωτόνια στους κυματοδηγούς, τότε θα είναι σαν να μην υπάρχουν θα είναι απλά αόρατοι. Το άλλο θετικό είναι ότι σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες τεχνολογίες που έχουν χρησιμοποιηθεί, αυτή είναι πολύ πιο οικονομική, άρα θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις συσκευές ευρείας κατανάλωσης. Η νέα εφεύρεση θα είναι έτοιμη για παραγωγή σε ένα χρόνο από τώρα αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο πλάνο να τη δούμε να εφαρμόζεται σύντομα.

Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε μια οθόνη η οποία είναι εξίσου «έξυπνη» με τα ηλεκτρονικά κομμάτια που βρίσκονται από κάτω της.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 22 Ιουνίου 2014 17:25

Σχόλια

  • πριν το s5 ειχαμε ακουσει για μια υλοποιηση sensor id της samsung οπου διαβαζε το δακτυλικο αποτυπωμα μεσα απο την οθονη οπου και αν ακουμπουσες το δακτυλο!

  • Καμία έξυπνη μπαταρία θα φτιάξουνε ποτέ? Γιατί με το να ανεβάζεις τα mAh δεν είναι επίτευγμα, άντε παλικάρια με τα έξυπνα μυαλά κατασκευάστε την έξυπνη μπαταρία επιτέλους που κοστίζουν οι συσκευές σας ένα κάρο λεφτά και δεν βαστάνε ουτε μέρα τα ρημάδια σας.

  • Οι αισθητηρες και ορατοι π ειναι τωρα προβληνα δεν υπαρχει, καμια μικρη μπαταρια με πολλα mAh κοιταξτε να φτιαξετε!!

  • Νομίζω ότι πλέον τα smartphone από άποψη h/w και s/w καλύπτουν σχεδόν τους πάντες.Αυτά που πρέπει να βελτιωθούν είναι 1) Η ανθεκτικότητα των κινητών(αν είναι δυνατόν κινητό προ δεκαετίας να είναι πιο ανθεκτικό!) 2)Η μπαταρία των κινητών η οποία δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική πρόοδο τα τελευταία χρόνια,αντιθέτως θα έλεγα κρατάει όλο και λιγότερο σε σχέση με παλιά κινητά εξαιτίας των μεγάλων απαιτήσεων που υπάρχουν...Ας κοιτάξουν πρώτα να βελτιώσουν αυτά τα 2 και μετά βλέπουμε για τα υπόλοιπα...

  • Απο αποψης μπαταριας ειχα δει ενα βιντεακι που ενα κανονικο κινητο φορτιζε σε 30".αλλα η μπαταρια ηταν εξωτερικη και τρεις φορες μεγαλυτερη απο τη συσκευη χεχε..αν κανουν το μεγεθος της κανονικο θα ειναι μεγαλη μαγκιά! !!!

  • @killbillgr @nikos @Manos @nick όσο υπάρχει πετρέλαιο ξέχνα οποιαδήποτε ανάπτυξη όσο αφορά την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας (τοσο απλά και τοσο όμορφα)

  • @Darth

    Αν και έχει επικρατήσει, η έκφραση "παραγωγή ενέργειας" είναι λάθος.Η ενέργεια δεν παράγεται αλλά μετατρέπεται από μια μορφή σε μια άλλη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση των μπαταριών είναι:
    ...-->Χημική-->Ηλεκτρική

  • @Γιώργος Τσ. ε προφανώς........... αλλα κάπως έπρεπε να το εκφράσω να καταλάβουν.......

    ότι αφορά την "παραγωγή" εννοούσα πχ ψυχρή τήξη κλπ (γιατί έχουμε εδώ και χρονια το εξής)

    1. καρβουνιαρες (μόλυνση στο full χαμηλές επιδώσεις και ακριβές)

    2. πυρηνικά εργοστάσια παλιου τυπου τύπου (τήξη ατόμου βγαζει θερμότητα, θερμότητα θερμαίνει νερό, νερό κινεί τουρμπίνες) (ναι μεν σχετικά καλές επιδέσεις.... δεν μπορουν όμως να
    στηθούν παντού + επικίνδυνα σε περίπτωση καποια καταστροφής κλπ κλπ

    3. ανεμογεννήτριες, ηλιακά πανελ, γεννήτριες στα ποτάμια κλπ (ναι μεν καθαρή ενέργεια αλλα επιδώσεις ελάχιστες

    και στα αυτοκίνητα? κολλήσαμε στους πετρελαιοκινητήρες γιατί δεν συμφέρει (δεν αφήνουν παγκόσμια συμφέροντα να εξελιχθούν μπαταρίες και "παραγωγή ενέργειας" (σκέψου πόσα κράτη και πόσες κοσμοκρατιες κρατάνε καθαρά και μονο στο πετρέλαιο)

  • Ανέμενε αναγνώριση η MS μας είπε ότι σε ένα άρθρο οπου πριν λίγες εβδομάδες που διαβάζαμε εδώ στο Techblog ότι θα φορτίζουμε τα κινητά κάθε μήνα. Άντε να δούμε τη θα δούμε γιατι αλλά ανακινωνου και αλλά τελικα βγενουν στην παραγωγή και αλλα τα πνίγουν. Αλλά το θέμα μπαταρία το ιναι ένα θέμα που πιστεύω οποις λύση αυτόν τον γρίφο πιστευω θα έχει καλύτερη ανταπόκριση. Γιατι τελικά τα υπερκινητα τους δεν φτουρανε από θέμα μπαταρίας...

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.