Για ποιο λόγο αυξήθηκαν οι τιμές των flagship smartphones;

, Για ποιο λόγο αυξήθηκαν οι τιμές των flagship smartphones;

Τα flagship smartphone από εταιρείες όπως Samsung, Huawei, Apple και άλλες, τείνουν να αγγίξουν τα $1.500. Αυτή η πορεία στις τιμές, ξεκίνησε αρχικά με την Apple και το iPhone X το οποίο κυκλοφόρησε προς το τέλος του 2017. Από εκεί και έπειτα, οι τιμές των flagship smartphone ξεκίνησαν την ανοδική πορεία, και εν έτει 2020 τα κορυφαία smartphone των εταιρειών ξεκινάνε από τα $999 και φτάνουν έως και τα $1.499.

Ένα παράδειγμα είναι η σειρά Galaxy S20 της οποίας το πιο απλό μοντέλο κοστίζει $999 ενώ η κορυφαία έκδοση S20 Ultra πωλείται έναντι $1.499. Τα χνάρια όμως των κολοσσών στον χώρο της τεχνολογίας φαίνεται πως ακολουθούν και οι Κινεζικές εταιρείες. Να υπενθυμίσουμε ότι το κόστος του OPPO Find X2 Pro αγγίζει τα $1.200 ενώ η OnePlus, η οποία μας είχε συνηθίσει στα ποιοτικά και χαμηλού κόστος smartphone φημολογείται ότι θα αγγίξει φέτος με την κυκλοφορία των OnePlus 8 τα $1.000.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που αυξάνονται οι τιμές των smartphone;

Οι τιμές των smartphone αυξάνονται εξαιτίας των chipset, των display αλλά και τις πολλαπλές κάμερες στην πλάτη οι οποίες ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες. Αρκετά είναι τα smartphone που ενσωματώνουν εώς και 7 κάμερες ενώ το κόστος των περισκοπικών φακών παίζει επίσης έναν σημαντικό ρόλο. Ας μην ξεχνάμε και την αύξηση στον ρυθμό ανανέωσης καθώς και την τεχνολογία γρήγορης φόρτισης.

Τις ολοένα αυξανόμενες τιμές σχολίασε και ο Richard Yu της Huawei όσο και ο Pete Lau της OnePlus οι οποίοι δήλωσαν ότι το κόστος ανάπτυξης των smartphone αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το iPhone 6 για παράδειγμα είχε κόστος κατασκευής $200 ενώ το iPhone 11 Pro Max έφτασε σχεδόν τα $490. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις άλλες εταιρείες. Το Samsung Galaxy S20 Ultra έχει κόστος κατασκευής $528.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

14 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Gadgetfreak

Χωρίς να έχω άριστη γνώση οικονομικών (οπότε αφήνω τον εαυτό ανοιχτό σε αρκετή κριτική αλλά δεκτό!) Οσον αφορά τις αυξημένες τιμές ενώ έχουμε κατανόηση οτι όντως τα κατασκευαστεί κα κόστη ανεβαίνουν όλα εξαρτώνται από το profit margin της κάθε εταιρίας συνοπολογιζοντας τα κόστη σε R&D, marketing και φαντάζομαι και κάτι άλλα…. Αλλά όλα εν κατακλείδι εξαρτώνται από το τι λεφτά είμαστε εμείς διατεθειμένοι να δώσουμε, η Apple έδωσε το δικαίωμα να ανέβουν έτσι οι τιμές και ακολούθησαν (όπως έχει τεθεί πολύ σωστά στο άρθρο) ακολούθησαν οι άλλοι….. Μέγα κρίμα όπως ανέφερα στις τιμές των Mi 10 & Pro ότι ενώ συμφωνώ ότι οι συσκευές και της Xiaomi & OPPO και one plus αλλά εγώ δεν διατιθεμαι να τα δώσω σε αυτές (μόλις παρήγγειλα το p30 pro) θα δώσω τα μισά σε περσινό μοντέλο. Ναι χάνεις τις νέες τεχνολογίες αλλά δεν αξίζει κανένα κινητό ούτε 1500 ούτε 1000. Μακρυγορησα και απλά δεν έχει νόημα να το συζητάμε, κρίμα μόνο γιατί εμείς χάνουμε την ικανότητα να χαιρόμαστε καινούργια τεχνολογία στην ώρα της. (και ναι είχα το budget να πάρω 11 pro max αλλά δεν βρήκα λογο να δώσω τόσα, σκεφτόμουν όμως το 11 έτσι να δω ios αλλά με κέρδισε η κάμερα… Συνέχεια »

Vendetta

Δεν είναι καθόλου άσχημη κίνηση αυτή που έκανες. Και εγώ σε λίγο καιρό θα χτυπήσω oneplus 7 pro απλά κάνω υπομονή να δω την τιμή του 8 να μου φύγει η περιέργεια.

Gadgetfreak

Μοιράζομαι χιλιαρικακι που βλέπω online… Κρίμας… Είναι καταπληκτική συσκευή και σούπερ smooth!!

Ηλίας

Η τιμές στην ελληνική αγορά φυσικά είναι ένα ανέκδοτο φυσικά. Δεν μπορεί να πήρα OnePlus 7 στα 400, 8 μήνες πριν, και τώρα να έχει 500 στην Ελλάδα. Αντίστοιχα το mi 10 έχει 600€ έξω, και πρόκειται να πέσει αρκετά στους επόμενους 2 μήνες. Οπότε δεν μπορούμε να κατηγορούμε τους κατασκευαστές, εξαιτίας των πολιτικών της εισαγωγικής εταιρίας

Gadgetfreak

Συμφωνώ! Η κάθε χώρα έχει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική είτε για λόγους κέρδους είτε λόγω φόρον. Εγώ Ρωσία που παρακολουθώ τιμές (λόγω καταγωγής) είναι πάντα πιο φτηνά και κινείται στον άξονα των τιμών της Γερμανίας και πιο φτηνά συνήθως)

forneverarrow

Συμφωνώ. Την ίδια κίνηση έκανα και εγώ. Έδωσα 800€ για το S10+ και πήρα την έκδοση 512gb με ceramic πλάτη. Πέρσι είχε 1400 νομίζω. Το ωραίο είναι ότι έχει ήδη το Android 10 και One UI 2.0 ενώ αναμένεται και το 2.1 σε λίγες μέρες. Νομίζω ότι πλέον δεν συμφέρει κανένα flagship μέσα στον πρώτο χρόνο. Τώρα πλέον που ωρίμασε η τεχνολογία στα smartphones δεν υπάρχει λόγος να πάρεις ό,τι πιο νέο υπάρχει, όπως για παράδειγμα οι τηλεοράσεις. Πριν μερικά χρόνια λίγοι έδιναν λεφτά για 4K γιατί ήταν ακριβό, ενώ οι τηλεοράσεις με 1080p ήταν σε ώριμη φάση και πολύ καλές. Τώρα μια από τα ίδια με τις 8K. Έτσι κάπως πάμε και στα smartphones… Βγαίνουν foldables στα δυο χιλιάρικα. Δεν σημαίνει ότι απευθύνονται σε όλους προς το παρόν, τη στιγμή που μπορείς να πάρεις περσινό ή προπέρσινο flagship (ανάλογα τα πόσα διαθέτεις) και να μη σου λείπει τίποτα (1440p, 6-8gb ram έχουν και κάποια μοντέλα του 2018).

JR

Μεγεια αλλα και στα 800 ευρω για περυσινη ναυαρχιδα δεν το λες και νορμαλ τιμη. Το P30 pro με εκπτωτικο κουπονι που μου εστειλε η Cosmote στα 470 ευρω αυτο μαλιστα μπορω να πω οτι αξιζει.

forneverarrow

Είναι αρκετά αλλά φετινή με 512gb δεν βρίσκεις κάτω από τα διπλάσια χρήματα! Επειδή χρειάζομαι τον αποθηκευτικό χώρο περισσότερο από αλλά specs ήταν πολύ καλό το deal.

Gadgetfreak

Στα 600 ευρώ είμαι υπέρ ευχαριστημένος σε με αυτό που παίρνω. Δεκέμβρη του 17 πήρα το Mate 10 pro στα 800 ευρώ με δώρο ένα άλλο πιο μικρό (δεν θυμάμαι ποιο) Όπως λέει ο φίλος από κάτω ειναι πολλα, αλλά αναλόγως τις ανάγκες του ο καθένας.

Ιωάννης jb

Αφού πας σε περσινή γιατί δε πας και ακόμα 5 μήνες παραπισω να πάρεις v40 στο 1/3 των χρημάτων! Δε βλέπω κάπου να υστερεί το LG κ θα σου μείνουν ακόμα 150 ευρώ στη τσέπη

Magnus

Μια χαρά τα έγραψε ο Gadgetfreak. Όσο υπάρχει αγορατικό κοινό διατεθειμένο να πληρώνει τέτοια κόστη θα δημιουργείται και η ανάλογη προσφορά. Εγώ πχ θα πάρω το περσινό πλέον OnePlus 7 Pro και τίποτα από φετινά. Ελπίζω απλά στο όποιο επίσημο restock να γίνει και καμία καλή έκπτωση. . .

χρησταρας

Παιδια συγνωμη αλλα οι εταιριες ειχαν αποφασισει να αυξησουν τις τιμες οταν σταματησαν να βγαζουν μονο ενα flagship καθε χρονο και προσεθεσαν ειτε και ενα λιγο πιο μεγαλο (iphone max) ειτε ενα λιγο διαφορετικο (galaxy s6 edge). Απο τοτε ειχε ξεκινησει η ανοδος της τιμης μονο που τοτε τα ακριβοτερα μοντελα ηταν απλως μεγαλυτερα ενω πλεον εχουμε καταληξει να μεγαλυτερα μοντελα να εχουν και τα καλυτερα specs. βλεπε galaxy s20 pro εναντι του απλου s20

Κωστας

Θέλει προσοχή ψάξιμο πλέον και ναι είναι ενας κακος δρόμος αυτος που πήρανε οι εταιρείες.Προσωπικα κατέληξα από XR σε LG G8s γιατί ειχα πολλα παραπονα με την εξέλιξη σε οθονες κάμερες και βρήκα κάτι που Νοέμβρη χτυπουσε στα ίσα S10 που ορεγομουν αλλά δεν ηθελα να δωσω πανω απο 500 γιατί που θα αλλαχθεί την επόμενη χρονιά ..

Dimitris

@Gadgetfreak Απόλυτα σωστή τεκμηρίωση! Είναι απαράδεκτες αυτές οι τιμές, με αυτή την εξέλιξη τιμών σε 5 χρόνια όλες οι ναυαρχίδες θα είναι στις 2.000 € αν όχι παραπάνω δηλαδή σε τιμές που παίρνεις ένα αξιοπρεπές μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.
Πάνω απ’ όλα έχει να κάνει με την καταναλωτική συμπεριφορά που επιδεικνύουμε εμείς οι ίδιοι. Eάν εμείς δεν τα δίναμε αυτά τα χρήματα οι εταιρείες δεν θα τα κοστολογούσαν και τόσο ψηλά. Σαν υγιή καταναλωτική συμπεριφορά είναι σωστό να αγοράζεις το πιο VFM. Και δεν έχει να κάνει μόνο με τον προϋπολογισμό του καθένος, έχει να κάνει με το να οδηγήσεις εσύ την αγορά όταν εκτροχιάζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software AI Samsung Samsung Galaxy S23

Galaxy AI: Ορισμένες δυνατότητες δεν θα υποστηρίζονται από όλες τις συσκευές

Η Samsung ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία των χαρακτηριστικών Galaxy AI σε παλαιότερες συσκευές Galaxy, πέραν της σειράς Galaxy S24.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Smartphones Samsung Samsung Galaxy

Galaxy S25 Ultra: Τα τέσσερα σχέδια που φέρεται να εξετάζει η Samsung

Ο σχεδιασμός έχει οριστικοποιηθεί για τα Galaxy Z Flip 6 και Galaxy Z Fold 6, με την προσοχή να έχει στραφεί τώρα στη σειρά Galaxy S25.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.