Google Pixel 4: Γιατί ο ρυθμός ανανέωσης μειώνεται αυτόματα

Google Pixel 4 Why 60Hz

Οι reviewers των Google Pixel 4 και 4 XL διαπίστωσαν ότι η οθόνη τους δεν λειτουργεί μόνιμα με ρυθμό ανανέωσης 90Hz. Καθώς κανείς δεν γνώριζε γιατί η Google αποφάσισε να “κλειδώσει” τον ρυθμό ανανέωσης, οι περισσότεροι υπέθεσαν ότι το έκανε για να ισορροπήσει την κατανάλωση της μπαταρίας.

Το πρόβλημα και η προσωρινή λύση

Όπως είχαμε αναφέρει, όταν η φωτεινότητα της οθόνης των Google Pixel 4 πέσει κάτω από το 75% τότε ο ρυθμός ανανέωσης μειώνεται από τα 90Hz στα 60Hz. Επιπλέον, κάποιοι αναφέρουν ότι αν το επίπεδο φωτισμού στο περιβάλλον είναι υψηλό, ο ρυθμός ανανέωσης παραμένει στα 90Hz ακόμη και όταν η φωτεινότητα της οθόνης είναι χαμηλή.

Η προσωρινή λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι η ενεργοποίηση της ρύθμισης “Force 90Hz refresh rate”, από τις επιλογές για προγραμματιστές των Google Pixel 4. Ωστόσο, αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την αυτονομία της μπαταρίας τους.

Ο πραγματικός λόγος που η Google κλείδωσε τον ρυθμό ανανέωσης

Αρχικά, η εταιρεία ανέφερε ότι σχεδίασαν τη Smooth Display ώστε οι χρήστες να απολαύσουν τα οφέλη των 90Hz, αλλά φρόντισαν ώστε ο ρυθμός ανανέωσης να μειώνεται στα 60Hz όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. Ωστόσο, ο Editor-in-Chief του XDA, Mishaal Rahman, ανακάλυψε αναφορές που εξηγούν για πιο λόγο η οθόνη των Google Pixel 4 συμπεριφέρεται κατά αυτόν τον τρόπο.

Η Google αναφέρει ότι ο λόγος που περιορίζουν τον ρυθμό ανανέωσης στα υψηλά επίπεδα φωτεινότητας είναι διότι υπάρχει περίπτωση να είναι ορατό το τρέμουλο της οθόνης κατά τη διάρκεια της αλλαγής του ρυθμού ανανέωσης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι διαφορετικοί ρυθμοί ανανέωσης χρησιμοποιούν διαφορετικές καμπύλες γάμμα. Η οθόνη δεν υποστηρίζει δυναμικό ρυθμό ανανέωσης και δεν μπορεί να ισορροπήσει τη φωτεινότητα μεταξύ διαφορετικών ρυθμών ανανέωσης.

Για κάποιο λόγο, ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνη των Google Pixel 4 παραμένει στα 60Hz όταν η οθόνη είναι αδρανής ή αναπαράγεται περιεχόμενο στα 60fps. Αν ο χρήστης αγγίζει την οθόνη ή υπάρξει δράση στην οθόνη, ο ρυθμός αλλάζει στα 90Hz. Όπως καταλαβαίνουμε ο ρυθμός ανανέωσης αλλάζει διαρκώς και το ελαφρύ τρέμουλο που αναφέρει η εταιρεία θα ήταν σίγουρα ενοχλητικό.

Τι σκοπεύει να κάνει η Google

Η εταιρεία δήλωσε ότι αξιολογεί διαρκώς κατά πόσο οι παράμετροι που έχει ορίσει προσφέρουν την εμπειρία που αυτή θα ήθελε στους κατόχους των smartphones της. Με μελλοντικές ενημερώσεις θα φροντίσει ώστε οι τελικοί παράμετροι να είναι οι ιδανικοί για όλους τους χρήστες.

Μέχρι τότε, η μόνη λύση που έχουν οι κάτοχοι των Pixel 4 είναι να ενεργοποιούν τη ρύθμιση που προαναφέραμε.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
keysmith

άλλο ένα άσκοπο χαρακτηριστικό που σε “γενική” (συνηθισμένη χρήση) απλά καταβροχθίζει την (άσκοπα) την μπαταρία.
Σε συνδιασμό με την άσκοπη άνω των 300ppi ανάλυση έχουν την ευθύνη τους στις μικρές αυτονομίες.

Κι όμως κάποιοι σκίζουν τα ρούχα τους υπερασπιζόμενοι αυτά τα πράγματα. Την ίδια στιγμή γκρινιάζουν που η μπαταρία δεν είναι 5000mAh να υποστηρίζει αυτά τα ανούσια να βγάλει το κινητό δύο μέρες. 🙁

KnightRider

Έχει καταντήσει ξεφτίλα/γελοίο που οι περισσότερες εταιρίες αντιμετωπίζουν έτσι στους καταναλωτές/χρήστες και λένε φθηνές δικαιολογίες από πάνω για το οτιδήποτε….
Αν είναι δυνατόν… δηλ τώρα με τα Hz κάνουν ηλιθιότητες στο αυτόματο που θέλει η Google αντί να δώσουν εξαρχής στους χρήστες παραπάνω επιλογές/παραμετροποιήσεις για το πως να λειτουργεί η συσκευή (όπως πχ με τους υπολογιστές που σου δίνει επιλογή στα πόσα Hz θες εσύ)

Dem

το μόνο θέμα είναι ότι υψηλός ρυθμός ανανέωσης ξεσκίζει την μπαταρία (βλέπε one plus) μάντεψε τι γκρίνια θα έπεφτε αν το είχε by default enabled οταν ο αλλος δεν θα ξεκολλούσε από την πρίζα… στο pc καλά είμαστε από την πρίζα τραβάμε ρεύμα στο κινιτο?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Pixel 6 Pixel 6 Pro

Pixel 6 και Pixel 6 Pro: κυκλοφορούν με update από την πρώτη μέρα

Αν υποθέσουμε πως προλάβατε και παραγγείλατε το νέο Pixel 6 ή Pixel 6 Pro, θα πρέπει ήδη να ξέρετε πως παίρνει λίγο χρόνο για να το ρυθμίσεις στην αρχή.

Smartphones Honor

Honor 50 και 50 Lite: Έρχονται Ευρώπη με Google Services

Τα Honor 50 και 50 Lite παρουσιάστηκαν επισήμως στην ευρωπαϊκή αγορά με τα Google Services στο λογισμικό τους.

Smartphones Apple Apple iOS iPadOS

Apple: Κυκλοφορεί iOS 14.8.1 και iPadOS 14.8.1 με ενημερώσεις ασφαλείας

Το iOS και το iPadOS 14.8.1, μικρές ενημερώσεις στα λειτουργικά συστήματα iOS και iPadOS 14, κυκλοφόρησε την Τρίτη η Apple.

Smartphones Apple featured iPhone

Apple iPhone SE: Έρχεται το 2022 με οθόνη 4,7 ιντσών και 5G

Στις αρχές του 2022 αναμένεται να κυκλοφορήσει το iPhone SE από την Apple, το οποίο φαίνεται ότι θα διατηρήσει τη βάση του iPhone 8 της LCD 4,7 ιντσών αλλά θα έχει και 5G.