Ινδία, έφτασε στον Άρη με κόστος μικρότερο από το “Gravity”

Η Ινδία γίνεται σήμερα η πρώτη Ασιατική χώρα που έφτασε στον Άρη θέτοντας σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο Πλανήτη το διαστημικό σκάφος Mangalyaan. Γίνεται η πρώτη Ασιατική χώρα που καταφέρνει να φτάσει στον Άρη ξεπερνώντας την Κίνα που απέτυχε το 2012, αλλά και η πρώτη χώρα που κάνει κάτι τέτοιο με εξαιρετικά χαμηλό κόστος.

Για την ακρίβεια χρειάστηκαν μόλις 73 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία στην ουσία είναι λιγότερα χρήματα απ ότι χρειάστηκε η χολιγουντιανή ταινία Gravity για να γυριστεί(η παραγωγή κόστισε περίπου 100 εκατ. δολάρια). Το ποσό είναι επίσης εξαιρετικά μικρό αν το συγκρίνουμε με τα 671 εκατομμύρια δολάρια που χρειάστηκε η NASA για να ολοκληρώσει τη δική της αποστολή, αν και το αεροσκάφος της NASA είναι πιο περίπλοκο από το Mangalyaan.

Η Ινδία γίνεται η πρώτη Ασιατική χώρα που μπαίνει στο κλαμπ των χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Ευρώπη που έχουν αποστείλει με επιτυχία διαστημικά σκάφη σε τροχιά ή τα προσεδάφισαν στον Άρη. Το πιο ενδιαφέρον είναι όμως ότι είναι η πρώτη χώρα που καταφέρνει να το κάνει αυτό με την πρώτη προσπάθεια και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία αποτυχία. Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας Narendra Modi, ο οποίος ανέφερε ότι είναι μια ιστορική στιγμή.

Το Mangalyaan που στα ινδικά σημαίνει “Mars craft” είναι εφοδιασμένο με καύσιμα για 6 μήνες και δεν θα προσεδαφιστεί στον Άρη. Θα χρησιμοποιήσει 5 επιστημονικά όργανα για να συλλέξει πληροφορίες για την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη. To διαστημικό σκάφος με βάρος 1,36 τόνων δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο τα αντίστοιχα της Ρωσίας ή των ΗΠΑ, αλλά παρ όλα αυτά κατάφερε να μπει σε τροχιά. Μόλις οι 21 από τις συνολικά 51 προηγούμενες προσπάθειες έχουν στεφθεί με επιτυχία.

india in mars, Ινδία, έφτασε στον Άρη με κόστος μικρότερο από το “Gravity”


Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
konkon

Ινδοί: κομάντα, δουλευταράδες και γατόνια.

Val

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι πρεπει η καθε χωρα να στελνει δικα της οχηματα κ πολυ απλα δεν κοστολογει η νασα διαφορες μετρησεις κ να τις πουλαει σε οποιον θελει, το να χαλασεις 671 κ 73 εκκατομυρια για να παρεις δεδομενα που ισως τα εχει ο ρωσσος η η esa μου φαινετε ανουσιο

ahri

Val…..εδω οι χωρες σταματουν να εισαγουν υπολογιστες αμερικανικης παραγωγης και η ινδια θα πληρωσει την νασα για να αγορασι δορυφορο !!

JohnGR

ahri, δεν είπε να αγοράσει δορυφόρο, αλλά δεδομένα. Τελείως διαφορετικά πράγματα.

Αλέξης

Δεν υπάρχει χώρα Ευρώπη

Panayiotis

JohnGR δεν αγοραζει ο ενας απο τον αλλο δεδομενα επειδη ο αμερικανος θα πουληση οτι θελει το ιδιο και ο ρωσος. Αν ανακαλυψουν κατι σημαντικο δεν ειναι κανενας μ…. να το δωσει σε αλλο, το κραταει για τον εαυτο του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Galaxy Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy S25 Ultra: Mπορεί να μας απογοητεύσει η χωρητικότητα της μπαταρίας

Η χωρητικότητα της μπαταρίας για το επερχόμενο Galaxy S25 Ultra της Samsung δεν είναι πλέον κρυφή και τα νέα δεν είναι καλά.

Smartphones Nothing

Nothing Phone (2a) Plus: Θα χρησιμοποιεί το MediaTek Dimensity 7350 Pro SoC

Η Nothing κυκλοφορεί το Phone (2a) Plus στις 31 Ιουλίου και τώρα έχουμε ένα στοιχείο του τι σημαίνει πραγματικά ο χαρακτηρισμός “Plus”.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Google Pixel 9 Pro: Εικόνες το δείχνουν σε τέσσερα χρώματα και από όλες τις γωνίες

Η επόμενη εκδήλωση της Google για την παρουσίαση νέων προϊόντων έχει οριστεί για τις 13 Αυγούστου στη 1 μ.μ. ET.

Smartphones featured OPPO OPPO Android smartphones

Oppo Find X8 Ultra: Έρχεται λεπτό και με εξαιρετικά μεγάλη μπαταρία

Η Oppo ετοιμάζει ήδη για το Find X8 Ultra, το οποίο θα είναι πιο λεπτό από τον προκάτοχό του, αλλά θα φέρει σημαντική βελτίωση στη μπαταρία.