Το iOS είναι τελικά λιγότερο ασφαλές από το Android;

Στο μυαλό της πλειοψηφίας των κατόχων smartphone υπάρχει η αίσθηση ότι λόγω των δικλείδων ασφαλείας και της αυστηρότητας της Apple στην έγκριση των εφαρμογών που αναπτύσσονται, θα έχουμε να κάνουμε με ένα περιβάλλον ασφαλές μακριά από τις “ευαισθησίες” σε κακόβουλο λογισμικό που πλήττουν το Android, με τελευταίο παράδειγμα το κένο ασφάλειας Stagefright. Είναι όμως τελικά έτσι;

Σαφέστατα και υπάρχουν απειλές που έχουν πλήξει και τις δυο πλατφόρμες, άλλα υπάρχει η εντύπωση πως η απειλή για το iOS βρίσκεται κυρίως στα App Store τρίτων που υπάρχουν σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα όπου οι χρήστες μπορούν αποκτήσουν πρόσβαση σε εφαρμογές που δε λαμβάνουν έγκριση από την Apple. Αυτό έρχεται να ανατρέψει έρευνα που αναφέρει ότι η πλειοψηφία των “απειλών”, αλλά και της υψηλής κρισιμότητας αυτών, που μπορούν να πλήξουν κατόχους smartphone βρίσκονται στις iOS εφαρμογές και όχι στο Android.

Οι εταιρείες Checkmarx και AppSec, υπεύθυνες για την ασφάλεια των smartphone εφαρμογών, αναφέρουν ότι το 40% των κενών ασφαλείας των iOS εφαρμογών ήταν μεγάλης κρισιμότητας και πολύ σοβαρά για την ασφάλεια του χρήστη, με το αντίστοιχο ποσοστό στο Android να φτάνει το 36%.

Τα περισσότερα κενά ασφαλείας στις εφαρμογές για iOS συσκευές είχαν να κάνουν με τη διαρροή προσωπικών πληροφοριών του τελικού χρήστη, με το ποσοστό των εφαρμογών αυτών να φτάνει το 27%. Επίσης το 23% των προβλημάτων που εντοπίστηκαν αφορούσαν την πιστοποίηση αυθεντικότητας του χρήστη ενώ δεν έλλειψαν και άλλα θέματα όπως αυτά της κρυπτογράφησης των εφαρμογών αλλά και αρχείων που προβάλουν τις ενέργειες που κάνει ο χρήστης μέσα σε μια εφαρμογή όταν τη χρησιμοποιεί.

Το iOS είναι τελικά λιγότερο ασφαλές από το Android;, Το iOS είναι τελικά λιγότερο ασφαλές από το Android;

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

10 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
viel

καλα μας πεισατε! αυτος που εγραψε το αρθρο ας διαβασε για το sandbox model του ios (που εχουν ιοθετησει και τα wp και παει και το android τωρα) και ας το ξαναγραψει! κανεις δεν λεει οτι το ios ειναι ασφαλες και πρεπει να κοιμασαι υσηχος αλλα μην τρελαθουμαι κιολας

stavros

Το ανεκδοτο του μηνα…Μακαρι το android καποτε να φτασει εστω και στα μισα του επιπεδου ασφαλειας που εχει το ios και τα wp.

NtinosMD

Κραταμε πως στην ουσια κανενα απο τα δυο δεν ειναι ασφαλεις … τωρα για το ποιο εινια λιγοτερο και το ποιο περισσοτερο εξαρταται και απο τον ιδιο χρηστη στην τελικη.

anwnymous

Προσωπικά, δεν πιστεύω τα του άρθρου το android εκ φύσεως είναι πιο ευάλωτο.

Εντούτοις, είναι περίεργο ότι το ios έχει θέματα, αφού τα απανταχού fanboys της apple διατείνονται ότι είναι άτρωτο & μακριά από το σάπιο android.

Τι?? Δεν ισχύει?? Δεν υπάρχει περίπτωση, αυτά δεν κάνουν λάθος.

intr0n

Ναι, ναι λες και υπάρχει λειτουργικό που να είναι 100% ασφαλές… Διαβάζουμε σχεδόν κάθε μέρα για ένα νέο κενό ασφάλειας που ανακαλύπτεται, που υπήρχε πολύ καιρό πριν το βρουν… Σε μερικές περιπτώσεις δεκαετία και (!)

Φανταστείτε τι άλλο υπάρχει σήμερα που δεν έχουν ιδέα 🙂

azriel84

Η πιθανότητα να περάσει κακόβουλο λογισμικό στο επίσημο App store και να καταφέρει να παραμείνει κιόλας εκεί για καιρό πριν το εντοπίσουν είναι αμελητέα σε αντίθεση με το Play store. Υπάρχει και πιο απλό παράδειγμα. Δείτε πόσα antivirus υπάρχουν για iOS και πόσα για Android και βγάλτε τα συμπεράσματά σας στα θέματα ασφαλείας.

ChrisG

Να θυμίσουμε στους λάτρεις του ios οτι η πιθανότητα να περάσει κακόβουλο λογισμικό στο app store είναι τεράστια και απόδειξη ενός πρόσφατος γεγονότος στις πιο δημοφιλείς εφαρμογές.κάποιοι έχουν πολύ κοντή μνήμη.η ύπαρξη ή όχι antivirus στο ios δεν είναι απόδειξη ή επιχειρήμα της ασφάλειας του συγκεκριμένου λειτουργικού αλλά το γνωστό marketing της apple.όταν εταιρείες σε θέματα ασφάλειας λένε οτι το ios είναι το λιγότερο ασφαλές δεν έχω λόγο να μην το πιστέψω.
προσωπικα και τα 2 λειτουργικά θεωρώ οτι βρίσκονται στην ίδια μοίρα και οτιδήποτε αντίθετο λέγεται απο τον καθένα είναι θέμα οπαδισμού και εγωισμού.όλα τα λειτουργικά είναι επιρρεπη σε ιούς και αυτό κυρίως εξαρτάται απο τον βαθμό της δημοφιλότητας.οι περισσότερες συσκευές φέρουν android και είναι λογικό να δέχονται μεγαλύτερες επιθέσεις χωρίς αυτομάτως να κάνει πιο ασφαλές το ios.

Panos7GR

Διαβάσατε τι λέει το άρθρο ή είδατε μόνο τον τίτλο και σας έθιξε;; Τι έγινε; Χάνουμε την καραμέλα της ασφάλειας σιγά-σιγά γι αυτό; Πριν ξεκινήσω να ξεκαθαρίσω πως πιστεύω ακράδαντα πως η επιλογή λειτουργικού είναι καθαρά βάσει προτίμησης και εργονομίας. Τέλος με αυτό, με τα του άρθρου τώρα. Στο άρθρο λέει ξεκάθαρα πως το Android παρά τις πολλές αναφορές για προβλήματα ασφαλείας, έχει λιγότερα ποσοστά στο πόσο επικίνδυνα είναι εν αντιθέσει με αυτά του iOS που μπορεί να είναι λίγα (ή και ελάχιστα, αν σας πειράζει το “λίγα”) αλλά είναι σοβαρά. Αρα από εκεί βγάλανε το συμπέρασμα ότι το Android ίσως να είναι πιο ασφαλής σε σχέση με το iOS. Ξεκάθαρό; @azriel84: Από εκεί βγάζεις το συμπέρασμα; Το ότι η Apple μπορεί στο επίσημο Store της να μην επιτρέπει να μπαίνουν εφαρμογές τύπου antivirus για να νομίζουν οι χρήστες της ότι είναι πιο ασφαλή; Μάλιστα πριν κανένα χρόνο είχε γίνει θέμα το εν λόγω σενάριο που σου είπα αλλά δε θυμάμαι αν αφορούσε Apple ή Microsoft. Δεν έχω πολύ χρόνο να ψάξω να το βρω για να το ποστάρω, αλλά κανε ένα ψάξιμο εσύ μπορεί και να το βρεις. Πάντως οι απειλές που έρχονται από apps που εγκαθιστά ο χρήστης,… Συνέχεια »

Chris

@stavros Πρέπει να είσαι προγραμματιστής σε όλα τα λειτουργικά και να ξέρεις την ασφάλεια για το κάθε λειτουργικό ώστε να λες ότι το Android θέλει πολύ για να φτάσει τι επίπεδο iOS. Καμία προσωπική εμπειρία χωρίς να την έχεις διαβάσει κάπου έχεις; ή μπορείς να μας εξηγήσεις και σε εμάς για να μαθαίνουμε;

Ένα παλιό link για ασφάλεια της apple. Δεν αφορά κινητά. Το αναφέρω μόνο και μόνο για κάτι που λέει ένας “φιλος” παρακάτω… Θέμα marketing που δε φτιάχνει antivirus!

https://www.theverge.com/2012/4/26/2976422/eugene-kaspersky-apple-security-behind-microsoft-10-years

Chris

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software iOS YouTube YouTube Music

YouTube Music: Bug εμφανίζει μαύρη οθόνη στα iPhone

Ορισμένοι χρήστες τoυ YouTube Music για iOS αντιμετωπίζουν ένα σφάλμα όπου η εφαρμογή ανοίγει σε μαύρη οθόνη.

Software Android Google

Gemini για Android: Θα σας επιτρέπει να ανεβάσετε αρχεία PDF

Η εφαρμογή Gemini στο Android λαμβάνει συνεχώς βελτιώσεις από όταν κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους, αποκτώντας νέες δυνατότητες.

Software Android featured Google

Android 15 Beta 1.1: Διορθώνει προβλήματα με τις ανέπαφες πληρωμές NFC και Google Wallet

Η Google κυκλοφόρησε μια μικρή ενημέρωση κώδικα για το τρέχον πρόγραμμα Android 15 Beta, η οποία αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα.

Software Apple iOS Siri

iOS 18: Έρχονται νέες δυνατότητες στην εφαρμογή Notes – Θα υποστηρίζει εγγραφή ήχου και μαθηματικές σημειώσεις

Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα έκδοση λογισμικού iOS 18 στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του WWDC 2024 Keynote.