iPhone 16: Πόσο θα κοστίζει το νέο iPhone;

iPhone 16, iPhone 16: Πόσο θα κοστίζει το νέο iPhone;

Η σειρά iPhone 16 της Apple αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 20 Σεπτεμβρίου και φημολογείται ότι θα έχει αξιοσημείωτες αναβαθμίσεις που ίσως ανεβάσουν την τιμή των μοντέλων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η Apple δεν συνηθίζει να αυξάνει τις τιμές λιανικής από χρόνο σε χρόνο, παρά τις όποιες αναβαθμίσεις, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει φέτος.

Πέρυσι σημειώθηκε υψηλό ρεκόρ για το συνολικό κόστος των εξαρτημάτων ενός iPhone. Σύμφωνα με μια αναφορά , η παραγωγή των μοντέλων iPhone 15 του περασμένου έτους κοστίζει περισσότερο από του iPhone 14. Για παράδειγμα, το iPhone 15 Pro Max πιστεύεται ότι κοστίζει στην Apple 558 $ για την παραγωγή, μια αύξηση 12% σε σχέση με το μοντέλο iPhone 14 Pro Max που κυκλοφόρησε το 2022.

Τα άλλα μοντέλα της σειράς iPhone 15 υπόκεινται επίσης σε αυξήσεις κόστους. Τα τυπικά εξαρτήματα iPhone 15 ανήλθαν συνολικά στα 423 $, αύξηση 16% σε σύγκριση με το iPhone 14. Το iPhone 15 Plus υπολογίζεται στα 442 $, αύξηση 10% σε σχέση με τον προκάτοχό του, ενώ το iPhone 15 Pro αυξήθηκε κατά 8% στα 523 $.

Παρά το αυξημένο κόστος, η Apple δεν αύξησε την τιμή λιανικής σε κανένα από τα μοντέλα iPhone 15 πέρυσι. Ωστόσο, η ερευνητική εταιρεία Fomalhaut Techno Solutions με έδρα το Τόκιο πιστεύει ότι η απόδοση της Apple θα επηρεαστεί εάν η εταιρεία συνεχίσει να απορροφά τον αντίκτυπο του αυξημένου κόστους παραγωγής. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την Apple σε αύξηση των τιμών λιανικής της φετινής σειράς iPhone 16‌.

Οι εικασίες για αύξηση της τιμής οφείλονται επίσης στην αύξηση της μνήμης RAM στα απλά iPhone 16 στα 8 GB, από 6 GB στις προηγούμενες εκδόσεις, προκειμένου να υποστηρίζεται η Apple Intelligence.

Από την άλλη πλευρά, η Apple θα είναι επιφυλακτική όσον αφορά την αύξηση των τιμών λόγω της αξιοσημείωτης πτώσης των πωλήσεων στην Ασία. Για παράδειγμα, στην Κίνα οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν κάποια προωθητική έκπτωση για να αγοράσουν, υποδεικνύοντας ότι η δημοτικότητα του iPhone έχει πέσει σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, η σχεδίαση του iPhone 16 δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί η αύξηση της τιμής.

Η Apple παράγει επίσης μαζικά μοντέλα iPhone 16 Pro στην Ινδία για πρώτη φορά, καθώς προσπαθεί να διαφοροποιήσει την παραγωγή πέρα ​​από την Κίνα, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους. Σύμφωνα με μια αναφορά των The Economic Times, ο κατασκευαστής iPhone αναμένεται να μειώσει τα έξοδα παραγωγής κατά 10% μέσω της κατασκευής μοντέλων Pro στην Ινδία. Ωστόσο, οι καταναλωτές ενδέχεται να μην δουν χαμηλότερες τιμές, καθώς οι φόροι και το κόστος εξαρτημάτων θα μπορούσαν κάλλιστα να διατηρήσουν τις τιμές λιανικής σταθερές.

Εάν τελικά η αρχική τιμή του μοντέλου iPhone 16 παραμείνει αμετάβλητη (799 $), θα έχει την ίδια αρχική τιμή με το iPhone 12, που κυκλοφόρησε το 2020.

Πριν από την κυκλοφορία του iPhone 15, κυκλοφόρησαν εικασίες ότι το iPhone 15 Pro Max μπορεί να έχει υψηλότερη αρχική τιμή 1.199 $, υψηλότερη από τα 1.099 $ του iPhone 14 Pro Max. Αυτή η πρόβλεψη αποδείχθηκε εν μέρει σωστή. Η Apple δεν αύξησε εντελώς την τιμή – αντίθετα, αφαίρεσε τη χαμηλότερη επιλογή αποθήκευσης των 128 GB για το μοντέλο Pro Max. Ως αποτέλεσμα, το iPhone 15 Pro Max ξεκινά τώρα από 256 GB αποθηκευτικού χώρου, με τιμή 1.199 $ – το ίδιο ποσό που χρέωνε η ​​Apple στο παρελθόν για το iPhone 14 Pro Max των 256 GB.

Η Apple θα μπορούσε να υιοθετήσει την ίδια στρατηγική για το iPhone 16 Pro. Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του TrendForce, αυτή τη φορά η Apple αναμένεται να προσφέρει τόσο το iPhone 16 Pro‌ όσο και το iPhone 16 Pro‌ Max με ελάχιστο αποθηκευτικό χώρο 256 GB , καταργώντας την επιλογή των 128 GB στο μικρότερο μοντέλο Pro για πρώτη φορά.

Η Apple θα κάνει το ντεμπούτο της νέας σειράς iPhone τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου σε μια ειδική εκδήλωση, με τίτλο ” It’s Glowtime. ” στις 20:00 ώρα Ελλάδος.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple Apple iPad featured

Οι χρήστες iPad στην ΕΕ θα μπορούν να κατεβάζουν εφαρμογές από εναλλακτικά καταστήματα από τις 16 Σεπτεμβρίου

Η Apple ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την πώληση εφαρμογών iPad μέσω καταστημάτων εφαρμογών τρίτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Δευτέρα.

Smartphones Apple iPhone 16 iPhone 16 Pro Max

iPhone 16: Όλα τα μοντέλα υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση έως και 45 W μέσω USB-C

Όλα τα μοντέλα iPhone 16 υποστηρίζουν έως και 45 W ενσύρματης γρήγορης φόρτισης μέσω της θύρας USB-C, μια αύξηση από τα 29 W του iPhone 15.

Smartphones Apple iPhone

iPhone 17: 10 λόγοι για τους οποίους αξίζει να το περιμένεις

H Αpple εργάζεται για τις επόμενες γενιές iPhone της από πολύ νωρίς και συνεργάζεται με πολλούς προμηθευτές για τα μοντέλα της.

Smartphones Apple featured iPhone 16 Pro Max

iPhone 16 Pro: Πόσο πιο γρήγορο είναι το τσιπ A18 Pro σε σύγκριση με το A17 Pro

Ένα πέρασμα από το Geekbench 6 φαίνεται πως έκανε το τσιπ A18 Pro που βρίσκεται στα iPhone 16 Pro και iPhone 16 Pro Max.