iPhone 7: Πόσο στοιχίζει η κατασκευή του;

Τα iPhone 7 και iPhone 7 Plus ανακοινώθηκαν πριν από λίγες μέρες και έχουν ξεκινήσει να φτάνουν στα χέρια των πρώτων χρηστών. Η Apple αφαίρεσε τη θύρα ακουστικών, έβαλε καλύτερο επεξεργαστή, μπαταρία, καλύτερη κάμερα και αντοχή στο νερό.

Πόσο κοστίζει όμως η κατασκευή του iPhone 7, του οποίου η τιμή του βασικού μοντέλου ξεκινά από 649 δολάρια στις ΗΠΑ και φτάνει στα 849 δολάρια (Ελλάδα από 819 έως 1049 ευρώ);

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CNN Money οι τιμές για τα κομμάτια του iPhone 7 είναι:

-οθόνη: 37 δολάρια
-μπαταρία: 4 δολάρια
-κάμερες: 26 δολάρια
-logic board: 74 δολάρια
-ηχεία 11.5 δολάρια
-περίβλημα: 22 δολάρια
-άλλα κομμάτια: 117.5 δολάρια

Στα “άλλα κομμάτια” περιλαμβάνονται όλοι οι αισθητήρες, αλλά και βασικά κομμάτια της logic board και της οθόνης. Συνολικά το κόστος για την έκδοση με 128GB ενσωματωμένη μνήμη, υπολογίζεται στα 292 δολάρια ενώ η λιανική τιμή είναι στα 749 δολάρια.

Αυτό σε θεωρητικό επίπεδο σημαίνει πως το κόστος κατασκευής του iPhone 7 είναι το 39% της τελικής του τιμής, αλλά όπως έχουμε πει πολλές φορές, το κόστος για την δημιουργία ενός smartphone δεν είναι μόνο η αγορά των κομματιών του. Μέσα συμπεριλαμβάνεται η έρευνα, το software, το marketing και άλλα πολλά.

iphone 7 cost, iPhone 7: Πόσο στοιχίζει η κατασκευή του;

iphone 7 cost, iPhone 7: Πόσο στοιχίζει η κατασκευή του;

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

23 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Giannis

Αυτά είναι να είχαμε να λέγαμε. Φυσικά υπάρχει μεγάλο r&d από πίσω καθώς και software. Επίσης οι τιμες που δίνουν οι προμηθευτές στην εταιρεία είναι σίγουρα διαφορετικές αλλά και υπάρχει και το κόστος του assembly. Μετά είναι η συσκευασία με όλα τα παρελκόμενα και τέλος εινια και το κόστος αποστολής. Στα παραπάνω δεν περιλαμβάνεται το κέρδος της apple και το κέρδος των καταστημάτων πώλησης.

Jim

@Giannis δεν είναι να είχαμε να λέγαμε…όταν η διαφορά είναι τόσο χαοτική, τότε μάλλον πρόκειται απλά για υπερκέρδη…τα υπόλοιπα είναι για να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα…

forneverarrow

Πολύ το κέρδος και να είστε βέβαιοι ότι όλοι αυτοί που δουλεύουν ώρες στο RnD και στα διάφορα άλλα μη hardware τμήματα, δεν θα αμείβονται αναλόγως. Είπαμε ποιοτικά προϊόντα, οικοσύστημα, αξιόπιστο λειτουργικό, αλλά όταν έχεις τριπλάσιο σχεδόν κέρδος, τότε κάτι δεν πάει καλά. Δηλαδή οι άλλες εταιρίες δεν έχουν έξοδα για έρευνα και διαφήμιση;

Αλλά είπαμε, εχουμε λεφτά και δε μας ενδιαφέρει…

KostasM

Εγώ θα σταθώ στα 117.5 και στα 37 τς οθόνης!! Καλά πλάκα κάνουμε; η οθόνη αυτή είναι εδώ και 2 χρόνια στν αγορά(iPhone 6-6s) και τα υπόλοιπα 117.5 δολάρια σε τι; δεν λέω το κόστος μελέτης, μάρκετινγκ κλπ είναι μεγάλο αλλά ρε παιδιά τοτε άλλες εταιρίες όπως η xiaomi πως γίνεται να βγάζουν αλουμινένια κινητά με καλύτερες οθόνες επεξεργαστές κλπ και να τα πουλάνε 100 δολάρια,;; με λίγα λόγια πιστεύω και θέλω να πω ότι αυτές είναι υπερκοστολόγησεις για να δηλώσουν το κόστος πώλησης καθώς..

Darth

300 δολαρια + μαρκετιστικα κλπ + r&d ανα συσκευη (μέγιστο πάει λογικά γύρο στα 350

+ φόρος μας πάει 450

300 ευρώ κέρδος ανά συσκευη? δεν το λες και λίγο ειναι πάρα πολύ καλά μάλιστα

Mount

Φιλε κοροιδευομαστε? 450 ευρω εβγαλες κοστος κατασκευης ? Εισαι τρελος? Σιγα μην κανει δουλειες η apple για να βγαζει απο 450 ευρω εξοδα , 300 ευρω κερδος. Ας γινοταν καφετζης καλυτερα. Ο Γρηγορης δινει 1,60 το φρεντο εσπρεσο και ποσο πληρωνει στα υλικα? 10 λεπτα ολα μαζι? Συν 10 λεπτα εργασιακα και λοιπα εξοδα? Συν 30 λεπτα φορος? Δηλαδη ο καφετζης βγαζει 200% κερδος κι η apple βγαζει 40%? Μαξιμουμ ενα 100-150αρι της πιανει η καθε συσκευη, μπορει και πολυ λιγοτερο. Ποτε δε θα μαθεις τι συμφωνιες εχει κανει για το καθε υλικο κατασκευης και για τα τυχον εργασιακα. Απλα υπολογιζεις χωρις τον ξενοδοχο.

Mount

Μηπως παιδια ηρθε η ωρα να αλλαξετε λιγο την τεχνολογια της μπαταριας? Δε γινεται να κοστιζει οσο το home button ενα τοσο βασικο πραγμα!

Ιωάννης jb

Κι εγώ αυτό παρατήρησα..
Είναι δυνατόν να κάνει 4 ευρώ η μπαταρία??
Τραγικό μου ακούγεται!!

John-John

Μπαταρία 4 δολάρια xd

Dionisis

Οπως καθε χρονο ετσι και φετος θα το γραψω. Η θεωρία του allocating a cost ειναι τοσο χαοτική τοσο περίπλοκη, που ακομα στην θεωρία λογιστικής κοστους δεν εχουν συμφωνήσει μεταξυ τους πως ειναι το σωστο. υπαρχουν τοσα άπειρα hidden costs αλλα ο Ελληνας κλασικα θα κανει μια αφαίρεση με την ανωτατη εκπαίδευση ενός μπακάλη. Το κερδος Προφανως ειναι παρα πολυ καλο και μεγαλο αλλα δεν ειναι τόσο, ουτε κανεις μπορει να το υπολογίσει

james

Τα παραλενε νομιζω. Οθονες, μπαταριες, πλακετες, καμερες, αισθητηρες και αλουμινια εχουν και συσκευες κατω του 200ευρου, που σημαινει οτι το κοστος τους ειναι πολυ μικρο. Αντε στο iphone να ειναι καλυτερης ποιοτητας ολα, αλλα με τοσα κομματια που παραγγελνει θα ριχνει πολυ τις τιμες αγορας. Το RnD, ποσο να τους βγαινει; Να πουμε 20 δολαρια ανα συσκευη; Ας πουμε 50. Αντε και με τα εξοδα μεταφορας και διαφημισης να βγαινει κανενα 300αρι συνολο.

Αν αναλογιστουμε οτι οι android ναυαρχιδες μετα απο κανενα εξαμηνο πεφτουν στα 400 και ακομα βγαζουν κερδος, εχοντας πανω κατω τα ιδια εξοδα, αποκλειεται να κοστιζει παραπανω.

Kostas

Κονομανε τα αμερικλανακια..

One

Τις μπαταρίες ποιος τις φτιάχνει η Sony ή η Toshiba? Πάντως 4 δολάρια είναι εξευτελιστική τιμή…

Ioannis

Darth μεχρι τα 450 συμφωνω βαλε κ το κοστος εργασιας (μισθους κλπ) βαλε τα εξοδα π θα εχουν τα εργοστασια ρευματα δεν ξερω τι αλλο βαλε και μια αποσβεση για τις εγκαταστασεις πιστευω οτι ειναι λογικη η τελικη τιμη. Δεν το δικαιολογω και εγω θα ηθελα να επαιρνα iphone με 400 ευρω αλλα δεν γινεται ειπαμε…

ChristosT

Το κόστος κατασκευής μήν το αναφέρετε διαρκώς ώς κάτι για συζήτηση όσον αφορά για την apple γιατί δεν είναι ΜΟΝΟ η apple. Όλοι τα ίδια κάνουν όταν πουλάνε στα 800 και 1000 ευρώ.
Η ΔΙΑΦΟΡΑ είναι ότι το Iphone θα έχει την ίδια τιμή σχεδόν ΟΛΟ το χρόνο ενώ στα androids πέφτουν σε 4-5 μήνες γιαύτό και περιμένω. Απλά η apple έχει μονοπώλιο στο ios και πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Στα androids υπάρχουν πολλές επιλογές.
Η μπαταρία σε θέμα κόστους για τις εταιρείες τόσο έχουν. Μην σας φαίνεται παράξενο. Εμείς είμαστε καταναλωτές.
Να λέμε τα πράγματα απλά.

alexis touba

Σιγα μην ειπε τις κανονικες τιμες οχι μονο το μυλο αλα ολες οι εταιριες λενε ψεματα ειδικα σε τετοια θεματα.Σιγα να μη μας δειξουνε και τους λογαριασμους που εχουν στη τραπεζα ταμερικανια.Παντος και 100 ευρ να κατεβασει παλι τις ιδιες συσκευες θα βγαλει χωρης εκπτωση στη ποιοτητα αλα θα μηκρηνει το κερδος της.Αυτο το κανουν λιγοι .Παντις η χιαομι πουλαει καλες τιμες μονο μη μας τα χαλασει κιαυτη οπως η huawei που αρχησε να ξεφευγει

vasilist

Γελάω με μερικούς που τρέχουν να υποστηρίξουν την Apple πως το κόστος είναι πολύ πιο μεγάλο και αναφέρουν ρεύματα, υπαλλήλους και ότι άλλο τους κατέβει στο κεφάλι.
βλέπεις οι άλλες εταιρείες δεν έχουν τίποτα από αυτά μόνο η Apple τα έχει…γιαυτό έχει το μεγαλύτερο ρευστό στην αγορά σε δις η Apple ξεπερνώντας και την Microsoft επειδή δεν υπερκοστολογεί τα λεφτά της έρχονται από έρανο της εκκλησίας.
το iPhone είναι καλό και ποιοτικό και πάντα ήταν αλλά πάντα η Apple υπερκοστολογεί τα προϊόντα της αφού θα τα αγοράσουν όσο και να τα βάλουν και ας μην αξίζουν τόσο και καλά κάνουν δηλαδή και αυτοί που τα παίρνουν και αυτοί που τα πουλάνε, αλλά έλεος με τις δικαιολογίες περί υπαλλήλους και r&d κτλ η Apple βγάζει καθαρά 300 ευρώ κέρδος από κάθε iPhone στάνταρ μην πω και παραπάνω.
ξεχνάτε μερικοί πως πωλούνται εκατομμύρια iPhone αλλά οι υπάλληλοι και τα έξοδα μένουν ίδια δεν αυξάνονται με κάθε iPhone που αγοράζετε.

bezilys

Λίγο πολύ αυτό γίνεται σε όλα τα κινητά, υπολογιστές πάντα θα πλήρωνεις περισσότερο από αυτό που αξίζει.τα Apple είναι τόσο ακριβά λόγο brand πιο πολύ το ίδιο υσχει και με άλλες εταιρείες..αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι η μπαταρία όπου με 4 δολάρια πιστεύω θα βάλαν ίσως καμιά φτηνιάρικη που θα αντέξει λίγο στο χρόνο.

Gvirginia

Όπως τα λέει ο ChristosT, όλοι κονομάνε από τις ναυαρχίδες. Γι’αυτό και πχ η Sony παράτησε την entry level κατηγορία.

Άλλο παράδειγμα: https://www.techtimes.com/articles/141123/20160316/how-much-does-it-cost-to-build-a-samsung-galaxy-s7-255-worth-of-materials.htm

kakal0s

Γιατι να μην κοστιζει 4 ευρω η μπαταρια? Αυτοι αγοραζουν εκατομμυρια μπαταριες.

azriel84

Μιλάμε για το υπερκέρδος της Apple (που υφίσταται φυσικά τόσα δις αποθεματικό δεν ήρθαν από το πουθενά) η οποία ανάμεσα σε όλα φτιάχνει και το δικό της OS κάθε χρόνο και υποστηρίζει το δικό της οικοσύστημα και δεν μιλάμε για τις ναυαρχίδες του Android που για 3 μήνες παραμένουν με υψηλές τιμές, έχουν πάρει έτοιμο OS και οικοσύστημα με ένα licence, του πέταξαν ένα skin πάνω και τέλος. Τα μεγαλύτερα θύματα δεν είναι οι iPhone users αλλά οι early adopters των Android ναυαρχίδων κάθε χρόνο.

Agnostos13

Σε ολα τα προϊοντα λίγο-πολύ τοσο είναι το ποσοστό κέρδους το οποίο στην πορεία επιμερίζεται…
Όποιος ασχολείται με οικονομικά το γνωρίζει! Τι νομίζατε…όταν πχ βάζουν εκπτώσεις τα καταστήματα με τιμές -50% και -70% μπαίνουν μέσα; Προφανώς και όχι…αλλιώς δεν θα το έκαναν! Και ειδικα στα ηλεκτρονικα ειδη (που αντικαθιστανται πολυ γρηγορα σε σχεση πχ με ενα ρουχο που ειναι στη μοδα 2-3 χρονια) υπαρχει ακομα μεγαλυτερο!

GS

Σύνολο 292 δολάρια και μετά αυτό το πουλάνε στην αγορά 700 και 800 δολάρια ή ευρώ και βάλε
Έτσι μωρή Apple ξεζούμισε τους φανς σου
χαχαχαχαχααχχαχα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear AirTag Apple featured

Του έκλεψαν την BMW και την πήρε πίσω χάρη στο AirTag της Apple

Η Apple καλεί τους χρήστες AirTag να καλούν την αστυνομία όταν εντοπίζουν την τοποθεσία της κλεμμένης περιουσίας τους.

Gear Apple

Apple Vision Pro: Φήμες για μείωση της παραγωγής λόγω απότομης μείωσης της ζήτησης

Η Apple μείωσε τον αριθμό των μονάδων Vision Pro που σκοπεύει να αποστείλει το 2024, από τις αναμενόμενες 700-800.000 σε 400 με 450.000.

Gear Apple Apple Pencil featured

«Let Loose»: Ανακοινώθηκε event από την Apple στις 7 Μαΐου για τα νέα iPad

Η Apple ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ένα special event την Τρίτη 7 Μαΐου με ένα live streaming διαθέσιμο σε Apple.com και YouTube.

Software Apple featured

Apple: Εξαγοράζει γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με εξειδίκευση στην επεξεργασία on device

Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι για να της παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device.