iPhone vs Android: Γιατί ακόμα μαλώνουμε για τον “καλύτερο”;

iPhone, iPhone vs Android: Γιατί ακόμα μαλώνουμε για τον “καλύτερο”;

Μετά από τόσα χρόνια, γιατί συνεχίζουμε να μαλώνουμε για το iPhone ή το Android, γιατί υπάρχει φανατικό κοινό και γιατί πρέπει να είναι κάποιος καλύτερος; Ένα κείμενο που έπρεπε καιρό να γραφτεί, μία άποψη που ίσως βρει αρκετούς σύμφωνους, καθώς δεν υπάρχει λόγος να μαλώνουμε, δεν υπάρχει τίποτα “αντικειμενικά καλύτερο” και πως όλα είναι στο μυαλό μας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν ένα ταξίδι:

“Μα το iPhone είναι πιο ακριβό”

Η μεγαλύτερη απάντηση όσων δεν πάνε το iPhone είναι αυτή, ότι είναι ακριβό. Προφανώς και είναι, δε μιλάμε για μία φθηνή συσκευή. Όμως, πάντα κοιτώντας το τελευταίο iPhone και τη δική μας οικονομική κατάσταση. Γιατί υπάρχει στην αγορά iPhone με A13 επεξεργαστή που κοστίζει 499 ευρώ (επίσημη τιμή). Επίσης, μία βόλτα σε αγγελίες δείχνει πως ο καθένας μπορεί να πάρει iPhone, όπως ένα αρκετά καλό ακόμα iPhone XS με 400 ευρώ.

Από την άλλη, ακριβό σε σύγκριση με τι; Πάλι με μία αναζήτηση βλέπει κάποιος ότι οι ναυαρχίδες των άλλων εταιρειών κοστίζουν το ίδιο περίπου, πάντα βάση της επίσημης τιμής που δίνουν οι κατασκευαστές. Άρα, η Apple παίζει στα όρια flagship τιμών με τους υπόλοιπους, χωρίς τραγικά μεγάλες διαφορές. Οπότε ναι, τα τελευταία iPhone που κυκλοφορούν κάθε χρόνο είναι ακριβά, όχι όμως περισσότερο από τις υπόλοιπες ναυαρχίδες.

“Μα το Android κολλάει”

Η αγαπημένη απάντηση χρηστών που είναι κατά του Android γενικά. Έχουμε 2020, πλέον το Android έχει ωριμάσει, τα specs των συσκευών είναι πλέον θα μπορούσε να πει κανείς υπερβολικά για ένα κινητό, εκτός αν οι περισσότεροι κάνετε 4K rendering, οπότε πάω πάσο. Το Android δεν κολλάει. Τέλος. Καθυστερήσεις ή shutters; Ναι, υπάρχουν. Όμως μιλάμε για ένα λειτουργικό με πραγματικό multitasking, με τις εφαρμογές να τρέχουν real-time στο background και άλλα.

Αυτή η φήμη ξεκίνησε στα πρώτα χρόνια του Android και ναι, είχαν δίκιο. Το Android, ειδικά μέχρι την έκδοση 4.4, ήταν κακό. Ακόμα χειρότερα, όταν ξεκίνησε αυτή η φήμη βλέπαμε άτομα με Galaxy Ace ή LG Optimus L7 να λένε ότι κολλάει και θέλουν iPhone. Προφανώς ένα entry-level Android δε θα έχει τις επιδόσεις του iPhone, αλλά υπάρχουν και οι ναυαρχίδες. Οπότε όχι, το Android δεν κολλάει, τουλάχιστον όχι όσο το παρουσιάζουν. Υπάρχουν τρόποι να κλείσετε εντελώς τα background processes και να έχετε την ίδια εμπειρία, με τους ίδιους περιορισμούς, με το iPhone. Σημείωση: και το iPhone κολλάει. Shutters, refresh σε εφαρμογές, bugs κλπ. Μη λέμε ψέματα μεταξύ μας.

“Μα κάνω την ίδια δουλειά με 100 ευρώ”

Και πολύ καλά κάνει όποιος βολεύετε με 100 ευρώ. Προφανώς ούτε τα iPhone ούτε τα Android flagship δεν είναι για αυτού του είδους χρήστη. Αν είστε λοιπόν χρήστης που μπορεί να κάνει τη δουλειά του με συσκευή των 100 ή 200 ευρώ, τότε είστε μια χαρά. Όμως, δε χρειάζεται να κρίνουμε όλους τους υπόλοιπους που θέλουν το κάτι παραπάνω από τη συσκευή τους, που δε τους είναι αρκετό το “ε εντάξει, δουλεύει” αλλά θέλουν να δουλεύουν όλα τέλεια και είναι διατεθειμένοι να δώσουν ένα μεγαλύτερο ποσό από εσάς.

Κάποιοι δε θέλουν απλά να βγάλουν φωτογραφία που “είναι εντάξει”, αλλά όσο το δυνατόν καλύτερη φωτογραφία. Κάποιοι θέλουν μεγάλη ταχύτητα γιατί δουλεύουν μέσα από το κινητό τους. Κάποιοι θέλουν την καλύτερη οθόνη ή τον καλύτερο ήχο, γιατί βλέπουν βίντεο όλη μέρα στο κινητό τους. Δεν είναι βλάκες που θα δώσουν 1.000 ευρώ, απλά έχουν διαφορετικές ανάγκες και το κινητό τους είναι μία προτεραιότητα στην οποία θέλουν να επενδύσουν, για να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη.

“Μα το iPhone είναι κλειδωμένο”

Όπως είπαμε, έχουμε 2020. Ακόμα και οι πιο φανατικοί του jailbreak πλέον το έχουν παρατήσει, καθώς η Apple έχει δώσει υπερβολικά πολλές επιλογές παραμετροποίησης, σε σχέση με το όταν είχε βγει το iPhone. Αλλά ναι, είναι κλειδωμένο σύστημα, στο οποίο δε μπορεί κάποιος να κατεβάσει ελεύθερα μουσική (πειρατικά), αλλά πρέπει να την περάσει από το iTunes. Αυτό για το Bluetooth δεν αξίζει πλέον ούτε να το αναφέρουμε, εκτός αν θέλει κάποιος να μου πει πότε ήταν η τελευταία φορά που έστειλε με Bluetooth αρχείο.

Από την άλλη, δίνει μία ασφάλεια. Ναι, προφανώς και δεν είναι η “αδιαπέραστη ασφάλεια” που διαφημίζει η Apple και ποτέ δε θα είναι. Το Android όμως που είναι ξεκλείδωτο, τι ακριβώς θα κάνει ένας μέσος χρήστης ή ακόμα και ένας power user διαφορετικό; Πως θα το εκμεταλλευτεί; Γιατί αν δούμε απαντήσεις, θα δούμε για custom roms ή GCam. Γιατί λοιπόν να νοιάζει αυτό έναν χρήστη iOS που έχει για χρόνια την τελευταία έκδοση με το που κυκλοφορεί, αλλά και ήδη έχει καλή κάμερα, με τον σωστό αλγόριθμο κλπ;

“Μα η Apple δίνει 5 χρόνια αναβάθμιση”

Οι περισσότεροι χρήστες iPhone θα ακούσετε να λένε πόσο καλό είναι το να δίνει η Apple τόσα χρόνια αναβαθμίσεων. Φυσικά και είναι καλό και κάποιος χρήστης που σκοπεύει να κρατήσει τη συσκευή του πάνω από τρία χρόνια έχει μία σιγουριά. Από την άλλη, υπάρχουν και οι χρήστες Pixel συσκευών, που έχουν 3 μεγάλα update, ενώ έχουμε και κατασκευάστριες εταιρείες που προσφέρουν το ίδιο. Πραγματικά πιστεύει κάποιος ότι χρειάζεται παραπάνω υποστήριξη για τη συσκευή του;

Εκτός των παραπάνω, υπάρχουν και τα security updates, με τη Samsung πρόσφατα να κυκλοφορεί ακόμα και στο S8. Αν κάποιος θέλει το νεότερο και καλύτερο λειτουργικό, συνήθως θα πάει και στη νεότερη και καλύτερη επιλογή. Άρα, δε μπορεί θα θεωρηθεί τόσο σημαντικό το εν λόγω εγχείρημα χρηστών iOS συσκευών, για τον απλούστατο λόγο πως κάποιος που δε θέλει το τελευταίο και καλύτερο, συνήθως δε τον νοιάζει καν τι λειτουργικό έχει.

Κάθε επιλογή είναι σωστή

Πρέπει να μάθουμε επιτέλους πως το smartphone έχει διαφορετική έννοια για κάθε χρήστη. Για άλλον είναι η δουλειά του, για άλλον είναι το multimedia center του, για άλλον είναι η κάμερα του, για άλλον είναι απλά ένα τηλέφωνο, ενώ για άλλον μπορεί να είναι ακόμα και η κονσόλα του. Οπότε, πρέπει να δεχόμαστε ότι υπάρχουν όλες αυτές οι κατηγορίες, ότι δεν είναι μόνο οι δικές μας ανάγκες που υπάρχουν, αλλά όλες οι ανάγκες είναι σωστές και αποδεκτές.

Δεν είναι κανείς “χαζός” που θα δώσει 1.000 ευρώ για flagship, ούτε κανείς είναι “χαζός” επειδή θα δώσει 100 ευρώ για να καλύψει τις δικές του ανάγκες. Έχουμε φτάσει από τα κινητά στα smartphones και πλέον υπάρχουν καλές επιλογές σε κάθε τιμή που θα κοιτάξει ο υποψήφιος αγοραστείς. Ναι, κάποιοι δε θέλουν το τέλειο βίντεο που προσφέρει το iPhone, κάποιοι δε θέλουν την απίστευτη selfie του Pixel ή το υπερβολικά καλό HDR του Galaxy Note.

Όμως, κάποιοι θέλουν τα παραπάνω και περισσότερα. Οι ανάγκες είναι προσωπικές, δε μπορούμε να τις γενικεύουμε. Δεν υπάρχει καλύτερο ή χειρότερο OS, δεν υπάρχει καλύτερος ή χειρότερος κατασκευαστής. Υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες, που αφορούν ξεχωριστά τον κάθε χρήστη.

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

12 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
SUPS 👨‍⚖️

γιατι πολυ απλα ολοι θελουν να αισθανονται ενταξει για τα λεφτα που εδωσαν για το δικο τους κινητο…Ειναι αναγκη για αυτοεπιβεβαιωση….Σαν να ανεβαζεις φωτο στο φβ και να καθεσαι ν μετρας τα like…

ΚΝ

Βασικά τα τηλέφωνα που είναι ακριβά είτε είναι ios ή android είναι πάρα πολύ καλά.
Android τηλέφωνα στα ίδια χρήματα είναι καλύτερα του iPhone τυπικά. Στην ουσία για το μεσο χρήστη δεν υπάρχει διαφορά. Ίσως ότι τα Android είναι πιο παράμετροποιησημα και φυσικά δέχονται εύκολα δύο sim, επιπλέον μνήμη και η Samsung έχει επαγγελματικό λογισμικό για διπλές εφαρμογές και επιπλέον Security. Σε αυτά είναι σημαντική διαφορά ως επαγγελματίας.

JohnWave

Όπως τα λέει ο αρθρογράφος είναι τα πράγματα. Καλύτερο για το καθένα είναι αυτό που καλύπτει πληρέστερα τις ανάγκες του. Για μένα αυτό το λογισμικό είναι το android γιατί μου προσφέρει πολύ περισσότερες επιλογές παραματρεποποίησης σε σχέση με το iOS χάρη στους launchers και περισσότερη ευκολία συνεργασίας με τα Windows του PC μου. Το μόνο ουσιαστικό αρνητικό που είχε πριν 5 χρόνια το android ήταν το lag. Τα τελευταία χρόνια δεν συναντώ κανένα lag οπότε όλα άψογα.

Polydoros

“Καθυστερήσεις ή shutters; Ναι, υπάρχουν”
Shutters??? Stutters μάλλον εννοείς.

Spyridon antifalos

Okay

merci

Γιατι ετσι ειναι η φυση του ανθρωπου, ειμαι ο καλυτερος αρα εχω κανει την καλυτερη επιλογη

Last edited 3 years πριν by merci
George

Σύμφωνω σε γενικές γραμμές με το άρθρο. Ωστόσο θα διαφωνήσω για τον “πότε έχεις χρησιμοποιήσει για τελευταία φορά το Bluetooth”. Προσωπικά, το χρησιμοποιώ αρκετά συχνά με γνωστούς μου όταν βρισκόμαστε, για ανταλλαγή αρχείων. Επίσης κάποτε, αγόραζες iPhone και ήξερες αυτόματα ότι είχες την καλύτερη δυνατή κάμερα και βίντεο σε συσκευή κινητού τηλεφώνου στην αγορά. Τώρα πια όμως δεν ισχύει. Δείτε λίγο τα αποτελέσματα του dxomark, και θα δείτε ότι πουθενά κοντά στην κορυφή δεν υπάρχει καμία συσκευή iPhone. Ίσως να βρεθεί βέβαια τώρα το iPhone 12. Θα δείξει. Πάντως φαίνεται ότι η Apple έχει χάσει την κυριαρχία της ως εταιρεία που έβγαζε τα καλύτερα καμεροκινητά. Και μην τολμήσει κάποιος να μου πει ότι αμφισβητεί τα αποτελέσματα που δίνει το dxomark. Τα αποτελέσματα που δίνει το dxomark, βασίζονται σε επιστημονική μέθοδο και δεν τολμούν να τα αμφισβητήσουν ΟΥΤΕ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ κατασκευής κινητών. Επίσης, κάτι που προφανώς δεν ισχύει μόνο για τα iPhone, αλλά και για άλλες εταιρείες: Δεν είναι μόνο το κόστος αγοράς της συσκευής. Στο ios για παράδειγμα, πολλές εφαρμογές που στο Android είναι δωρεάν, εκεί είναι επί πληρωμή. ‘Η έχουν υψηλότερη τιμή αγοράς σε σχέση με το Android. Επίσης διάφορα αξεσουάρ στο iPhone (π.χ φορτιστής που δεν… Συνέχεια »

Last edited 3 years πριν by George
6s

Πες και για τα αστεία mA στις μπαταρίες των μήλων που έχουν όλοι τα powerbank αγκαλιά και 5-6 φορτιστές παντού για να βγάλουν τη μέρα…

Κώστας Βλαχάκης

Για να τα λέμε ολα, power bank έχουν μαζί τους και οι κάτοχοι Google Pixel 4.

Γερμανος

Σαν να μην διάβασες το άρθρο ποτε.

Μάκης

Μα γιατί πολύ απλά το ανθρώπινο είδος από τη φύση του είναι 100% αποδεδειγμένα το πιο ηλίθιο πάνω στο σύμπαν, και δημιουργεί έχθρα για τα πάντα χωρίς να κατανοεί πργαμτικά το γιατί!!  

Τόσο απλά………………………………….

Last edited 3 years πριν by Μάκης
Ιωσηφ

Η Samsung επίσης διάβασα πως δίνει πλέον 3 μεγαλα updates Android σε όλα τα flagship 2019 -2020 στα Foldables και στα Α71 και Α51 και θα το συνεχίσει σε νεότερες συσκευες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple Google Google AI

iOS 18: Η Apple συζητά με τη Google για να φέρει λειτουργίες του Gemini AI στο iPhone

H Apple βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Google για να ενσωματώσει το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης Gemini στο iPhone ως μέρος του iOS 18.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16: Οι 5 βασικές αναβαθμίσεις που περιμένουμε

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο περιμένουμε τη σειρά iPhone 16 με αρκετά πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά από την περυσινή σειρά iPhone 15.

Software AI Apple iOS

H Apple αγόρασε την DarwinAI για τις σημαντικές ενημερώσεις γενετικής νοημοσύνης στο iOS 18

Η Apple εξαγόρασε την εταιρεία DarwinAI με έδρα τον Καναδά νωρίτερα φέτος για να δημιουργήσει την ομάδα τεχνητής νοημοσύνης της.

Software Android Google Google Pixel

Find My Device της Google: Με Android 15, θα βρίσκεις τo Pixel σου ακόμα και όταν είναι κλειστό

Το δίκτυο Find My Device της Google θα δώσει την ευκαιρία στους χρήστες Android να έχουν ένα δίκτυο παρακολούθησης χαμένων συσκευών.