Νέα ρύθμιση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 761/2026 προβλέπει μέτρα για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική διάθεση υποστηρικτικού τερματικού εξοπλισμού τύπου smartphone σε προσιτή τιμή. Η απόφαση θέτει ανώτατο κόστος έως 70 ευρώ για συσκευές που θα διατίθενται σε δικαιούχους με συγκεκριμένα κριτήρια αναπηρίας.
Υποχρεωτική διάθεση smartphone έως 70€
Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών υποχρεούνται να διαθέτουν τουλάχιστον έναν τύπο υποστηρικτικού τερματικού εξοπλισμού – όπως smartphone – σε τελικούς χρήστες με αναπηρία σε τιμή έως 70 ευρώ.
Η διάθεση αυτών των συσκευών γίνεται στο πλαίσιο μέτρων για την οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και ψηφιακές επικοινωνίες. Ο εξοπλισμός παρέχεται σε τιμή κόστους και εντάσσεται σε ευρύτερο πλαίσιο υποστηρικτικών υπηρεσιών που πρέπει να προσφέρουν οι πάροχοι.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι των συγκεκριμένων μέτρων είναι άτομα που διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας σε ισχύ από αρμόδια αρχή. Η διάθεση των smartphones έως 70 ευρώ αφορά άτομα με συνολικό ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει παθήσεις που σχετίζονται μεταξύ άλλων με:
- Προβλήματα όρασης
- Προβλήματα ακοής
- Δυσκολίες ομιλίας
- Κινητικές δυσκολίες στα άνω άκρα
- Νοητική υστέρηση
Για τη λήψη της συσκευής, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στους παρόχους τηλεπικοινωνιών μαζί με τα απαραίτητα πιστοποιητικά αναπηρίας.
Χαρακτηριστικά προσβασιμότητας που πρέπει να έχουν τα smartphones
Το ΦΕΚ καθορίζει και τις βασικές τεχνικές δυνατότητες που πρέπει να διαθέτει ο υποστηρικτικός εξοπλισμός τύπου smartphone. Οι συσκευές θα πρέπει να υποστηρίζουν λειτουργίες που διευκολύνουν την πρόσβαση για χρήστες με αναπηρία.
Μεταξύ των απαιτήσεων περιλαμβάνονται:
- Δυνατότητα ρύθμισης μεγέθους γραμματοσειράς
- Ρύθμιση αντίθεσης οθόνης
- Ενσωματωμένος αναγνώστης οθόνης
- Λειτουργία δόνησης
- Ενίσχυση ήχου έως 50 ντεσιμπέλ
- Συμβατότητα με βοηθήματα ακοής
- Δυνατότητα χρήσης loudspeaker και hands-free
- Σπλοποιημένο μενού και μεγάλα πλήκτρα
- Οπτικές ειδοποιήσεις για εισερχόμενες κλήσεις
Οι συσκευές πρέπει επίσης να διαθέτουν επαρκή ανάλυση βίντεο ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υπηρεσίες επικοινωνίας όπως βιντεοκλήσεις ή υπηρεσίες διαμεσολάβησης για άτομα με αναπηρία.
Τι συσκευές μπορεί να δούμε στην πράξη
Το ΦΕΚ δεν αναφέρει συγκεκριμένα μοντέλα κινητών που θα διατίθενται. Ωστόσο, δεδομένου του ορίου τιμής των 70 ευρώ, οι συσκευές που θα επιλέξουν οι πάροχοι αναμένεται να προέρχονται από την κατηγορία των βασικών Android smartphones χαμηλού κόστους.
Σε αυτή την κατηγορία συνήθως ανήκουν μοντέλα εισαγωγικού επιπέδου που διαθέτουν βασικές λειτουργίες, αλλά υποστηρίζουν λειτουργίες προσβασιμότητας όπως screen reader, μεγέθυνση κειμένου και φωνητικές εντολές.
Πότε τίθεται σε ισχύ
Η απόφαση προβλέπει ότι τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή εννέα μήνες μετά τη δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ (δηλαδή, Νοέμβριο 2026), ενώ ορισμένες διαδικασίες ενεργοποιούνται σε διάστημα ενός έτους.
Στόχος της ρύθμισης είναι να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με αναπηρία θα έχουν ισότιμη και οικονομικά προσιτή πρόσβαση στις σύγχρονες υπηρεσίες επικοινωνίας.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Προσθήκη σχόλιου