Mediatek Dimensity 9400 AP: Με απόδοση single-core 30% υψηλότερη από τον προκάτοχό του

Mediatek Dimensity 9400 AP, Mediatek Dimensity 9400 AP: Με απόδοση single-core 30% υψηλότερη από τον προκάτοχό του

Tο Dimensity 9300 ανακοινώθηκε πέρυσι από την Mediatek και ήταν το πρώτο chipset που δημιουργήθηκε για smartphone και χρησιμοποιούσε όλους τους μεγάλους πυρήνες CPU και δεν περιείχε μικρούς πυρήνες.

Η διαμόρφωση του τσιπ περιλαμβάνει τέσσερις πυρήνες CPU super Cortex-X4 και τέσσερις επεξεργαστές απόδοσης Cortex-A720. Δεν υπάρχουν αποδοτικοί πυρήνες CPU όπως έχει ο Cortex-A520.

Η vivo χρησιμοποίησε το Dimensity 9300 AP για να τροφοδοτήσει την επιτυχημένη σειρά X100.

Το τσιπ και το Dimensity 9300+ (με βελτιωμένες δυνατότητες AI) βοήθησαν να εισαχθούν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στα ταμεία της MediaTek. Και αυτό θα ακολουθήσει με την επερχόμενη ανακοίνωση του Dimensity 9400 που θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί μια ασυνήθιστη διαμόρφωση.

Το chipset Dimensity 9400 θα διαθέτει έναν πυρήνα Cortex-X5 super CPU που τρέχει έως και 3,4 GHz, τρεις πυρήνες Cortex-X4 super CPU με ταχύτητα ρολογιού έως και 2,96 GHz και τέσσερις πυρήνες CPU απόδοσης Cortex-A720 που τρέχουν τόσο γρήγορα 2,27 GHz. Το Dimensity 9400 θα περιλαμβάνει επίσης το τσιπ μνήμης LPDDR5X 10,7 Gbps της Samsung (16 GB), το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει την GPU Immortalis του chipset να προσφέρει εξαιρετική απόδοση gaming.

Το Dimensity 9400 AP λέγεται ότι θα μπορούσε να περιέχει 30 δισεκατομμύρια τρανζίστορ. Συγκριτικά, το A17 Pro που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max φέρει 19 δισεκατομμύρια τρανζίστορ.

Mediatek Dimensity 9400 AP, Mediatek Dimensity 9400 AP: Με απόδοση single-core 30% υψηλότερη από τον προκάτοχό του

Το Dimensity 9400 θα πρέπει να παρουσιαστεί πριν από τις 21 Οκτωβρίου, όταν θα γίνει επίσημος ο κύριος αντίπαλος του SoC, ο Snapdragon 8 Gen 4 AP της Qualcomm.

Ο Leaker Digital Chat Station έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Weibo ότι ένας φίλος του είπε ότι το chipset Dimensity 9400 θα προσφέρει απόδοση ενός πυρήνα 30% υψηλότερη από το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε από το Dimensity 9300. Λέει επίσης ότι οι εσωτερικές δοκιμές αποκαλύπτουν ότι σε κορυφαία απόδοση, το chipset Dimensity 9400 χρησιμοποιεί μόνο το 30% της ενέργειας που καταναλώνεται από το Snapdragon 8 Gen 3. Η ισχύς και η ενεργειακή απόδοση σε συνδυασμό κάνουν το Dimensity 9400 ένα πραγματικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Το Dimensity 9400 αναμένεται να κατασκευαστεί από την TSMC χρησιμοποιώντας τον κόμβο διεργασίας 3 nm δεύτερης γενιάς (N3E).

Αυτό το τσιπ που πρέπει να αναφέρουμε επίσης ως ανταγωνιστή είναι το Exynos 2500. Σε αντίθεση με το Snapdragon 8 Gen 4 και το A17 Pro της Apple, το πιο πρόσφατο τσιπ Exynos θα κατασκευαστεί από τη Samsung Foundry χρησιμοποιώντας τον κόμβο 3nm. Ένα πλεονέκτημα είναι ότι στα 3 nm, το Samsung Foundry χρησιμοποιεί τρανζίστορ Gate-all-around (GAA) που έχουν μια πύλη που τυλίγεται και στις τέσσερις πλευρές του καναλιού.

Τα τρανζίστορ GAA δεν διαρρέουν ρεύμα τόσο πολύ όσο οι προκάτοχοί τους FinFET που καλύπτουν μόνο τρεις πλευρές του καναλιού. Αυξάνουν επίσης το ρεύμα κίνησης οδηγώντας σε μεγαλύτερη απόδοση του τσιπ. Το Samsung Foundry έχει ένα σύντομο πλεονέκτημα έναντι της TSMC τώρα, επειδή η TSMC θα αρχίσει επίσης να χρησιμοποιεί τρανζίστορ GAA με την παραγωγή της στα 2 nm από το επόμενο έτος.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear MediaTek

Mediatek Dimensity 9400: Διέρρευσαν βασικά specs του επερχόμενου κορυφαίου chipset

Το επόμενο κορυφαίο chipset της MediaTek, το Dimensity 9400 αναμένεται να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή στο τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Smartphones Android Smartphones featured MediaTek

Qualcomm και Mediatek μόντεμ 5G αφήνουν 714 συσκευές ευάλωτες σε επιθέσεις – Δείτε τη λίστα

Πανεπιστημιακοί ερευνητές στη Σιγκαπούρη εντόπισαν τρωτά σημεία σε μόντεμ 5G που παράγονται από την Qualcomm και την MediaTek.

Smartphones featured MediaTek vivo

vivo X100 Pro: Πώς ανταποκρίνεται ο Mediatek Dimensity 9300 στο τεστ θερμικής απόδοσης

To vivo X100 Pro έφτασε στα χέρια των πρώτων reviewer και μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για τη θερμική απόδοση του Mediatek Dimensity 9300.

Smartphones Apple featured MediaTek

Μετά το Snapdragon 8 Gen 3, και άλλο τσιπ ξεπέρασε το Apple A17 Pro;

Όλα τα premium smartphones διαθέτουν ισχυρούς επεξεργαστές που ικανοποιούν τις απαιτήσεις και οι διαφορές δεν είναι εύκολα αντιληπτές.