Nokia N95: Το smartphone πριν τα smartphones [Throwback]

, Nokia N95: Το smartphone πριν τα smartphones [Throwback]

Η χρονιά είναι 2006. Τα τηλέφωνα εδώ και κάποια χρόνια είχαν αρχίσει να κάνουν δειλά βήματα ως προς το να γίνουν κάτι παραπάνω από τηλέφωνα. Κάποια μπορούσαν να φορτώσουν ιστοσελίδες σε απλοποιημένη μορφή, κάποια είχαν καλές κάμερες, άλλα είχαν υποστήριξη Wi-Fi, ενώ άλλα είχαν επικεντρωθεί στις φωτογραφίες. Προσέξτε όμως το μοτίβο: όλες αυτές οι συσκευές ήταν διαφορετικές, λίγες έκαναν πάνω από το πολύ 2 πράγματα από τα παραπάνω που ανέφερα.

Όμως, τότε ανακοινώθηκε το τηλέφωνο που θεωρήθηκε από πολλούς “το απόλυτο”, ένα τηλέφωνο που αψηφούσε τι μπορεί να κάνει ένα “έξυπνο τηλέφωνο” της εποχής και ήθελε να αντικαταστήσει παραπάνω συσκευές με μία. Αυτό το τηλέφωνο ήταν το Nokia N95, ένα τηλέφωνο που πρόσφερε την καλύτερη κάμερα της εποχής, ενώ ταυτόχρονα υποστήριζε το γρηγορότερο δίκτυο που υπήρχε, αλλά πρόσφερε και την καλύτερη multimedia εμπειρία που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από ένα κινητό το 2006. Πάμε να δούμε γιατί το Nokia N95 ήταν το smartphone πριν τα smartphones.

Χαρακτηριστικά που οι υπόλοιποι κατασκευαστές θα ζήλευαν

Θα μπορούσα να αφήσω εντελώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής, όμως θα πρέπει να αναφερθούν για να θυμηθούν οι παλαιότεροι κυρίως για τι κινητό μιλάμε, αλλά και να εκτιμήσουν οι νεότεροι τι μπορούν να αγοράσουν πλέον με ελάχιστο budget. Το Nokia N95 ήρθε με οθόνη TFT 2,6 ιντσών και 16 εκατομμυρίων χρωμάτων, με ανάλυση 320x240p, Symbian OS, επεξεργαστή 332MHz και μόλις 64MB RAM με 160ΜΒ ενσωματωμένης μνήμης.

Λίγο αργότερα ήρθε και το Nokia N95 8GB, το οποίο είχε οθόνη 2,8 ιντσών, 128MB μνήμης RAM και 8GB ενσωματωμένου χώρου, χωρίς όμως υποστήριξη microSD. Αν τα παραπάνω σας φαίνονται αστεία, θα σας πω μόνο αυτό: stereo ηχεία. Ναι, ένα κινητό που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2007 είχε stereo ηχεία, κάτι που σχεδόν κανέναν άλλος κατασκευαστής δεν είχε προσφέρει. Επίσης, η συσκευή υποστήριζε GPS, το οποίο πρόσφερε πραγματικό navigation σε κινητό τηλέφωνο, ενώ είχε μεγάλη (για τότε) μπαταρία 1.200mAh.

, Nokia N95: Το smartphone πριν τα smartphones [Throwback]

Σχεδιαστικές λεπτομέρειες

Πέραν των χαρακτηριστικών του, η Nokia κάποτε ήταν συνώνυμο με την προσοχή στη λεπτομέρεια και την κατασκευή, ειδικά για τα “ακριβά της μοντέλα”. Το Nokia N95 μπορεί να ήταν πλαστικό, όμως πρόσφερε μία απαλή αίσθηση στο χέρι, κάτι που δεν θα περίμενε κανείς από μία πλαστική κατασκευή. Παρά τη χρήση πλαστικού όμως, η συσκευή έδειχνε premium στο μάτι και έδινε την αίσθηση premium στο χέρι.

Το Nokia N95 χρησιμοποιούσε μηχανισμό slide, όπως πολλά τηλέφωνα της εποχής, όμως και από τις δύο πλευρές. Αν κάποιος έκανε slide την οθόνη προς τα πάνω, εμφανιζόταν το πλήρες, αριθμητικό πληκτρολόγιο των περισσότερων κινητών. Αν όμως την έκανε προς τα κάτω, τότε εμφανιζόντουσαν τέσσερα ξεχωριστά πλήκτρα, για έλεγχο του multimedia περιεχομένου.

Μία από τις μεγαλύτερες λεπτομέρειες στο σχεδιασμό του Nokia N95 είναι η τοποθέτηση της θύρας της κάρτας μνήμης περιμετρικά της συσκευής, κάτι που έκανε την microSD προσβάσιμη ανά πάσα στιγμή, αλλά ταυτόχρονα την κάλυπτε με ένα ειδικό κάλυμμα. Επίσης, η συσκευή δεν είχε ένα, αλλά δύο πλήκτρα για έλεγχο της κάμερας, το πρώτο για εναλλαγή των modes των λήψεων και το άλλο για έναρξη της κάμερας ή λήψη.

, Nokia N95: Το smartphone πριν τα smartphones [Throwback]

Multimedia εμπειρία σε κινητό τηλέφωνο

Όπως είπαμε, το Nokia N95 είχε stereo ηχεία. Ένα ηχείο στην αριστερή πλευρά της συσκευής και ένα στη δεξιά. Αυτό το χαρακτηριστικό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη οθόνη του (για τότε) το μετέτρεπε σε πραγματικό multimedia τέρας. Όμως, η Nokia δε σταμάτησε εκεί. Το N95 όχι μόνο μπορούσε να παίξει 3GP, MP4 και RealVideo formats, αλλά και Flash Video.

Ακόμα και αν η οθόνη του ήταν μικρή για να δουν περισσότερα άτομα, το πακέτο αγοράς περιλάμβανε ένα καλώδιο σύνδεσης σε τηλεόραση, κάτι που ελάχιστα κινητά μπορούσαν να κάνουν. Αν πάλι θέλατε να μοιραστείτε το περιεχόμενο, το Nokia N95 είχε ενσωματωμένες UPnP λειτουργίες, για γρήγορο διαμοιρασμό περιεχομένου μέσω WLAN δικτύου. Επίσης, για τους mobile gamers, η συσκευή υποστήριζε την N-Gage πλατφόρμα της Nokia, η οποία πρόσφερε παιχνίδια με τα καλύτερα γραφικά της εποχής (για mobile gaming).

, Nokia N95: Το smartphone πριν τα smartphones [Throwback]

Ξεχωριστές λειτουργίες

Μπορεί σα multimedia να ήταν ένα πραγματικό τέρας, όμως αυτό δε σημαίνει ότι οι δυνατότητες του τελείωναν εκεί. Το Nokia N95 όχι μόνο είχε ενσωματωμένη κεραία Wi-Fi, αλλά ήταν και από τα πρώτα κινητά που υποστήριζαν και τα νέα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 3.5G, προσφέροντας τις καλύτερες για τότε ταχύτητες σύνδεσης στο ίντερνετ. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε η Nokia προσφέροντας ιστοσελίδες σε πλήρη προβολή, όταν όλα τα υπόλοιπα κινητά τηλέφωνα με ίντερνετ είχαν μία πιο “φτωχή”, σα lite έκδοση των ιστοσελίδων.

Όπως προαναφέρθηκε, το Nokia N95 είχε ενσωματωμένο GPS. Αν αυτό σας φαίνεται σίγουρο σε μία συσκευή του σήμερα, σκεφτείτε ότι ελάχιστα κινητά τηλέφωνα τότε είχαν turn-by-turn navigation. Οπότε, το Nokia N95 έφερε στη ζωή πολλών για πρώτη φορά το navigation μέσω κινητού τηλεφώνου, το οποίο μάλιστα λειτουργούσε αρκετά καλά, κάτι που δε θα περιμέναμε.

Μία ακόμα ξεχωριστή λειτουργία ήταν το accelerometer, το οποίο αρχικά χρησιμοποιήθηκε για ισορροπία των βίντεο και των φωτογραφιών, πολύ πριν δούμε τα σημερινά EIS και OIS που έχουν τα smartphones. Στη συνέχεια η Nokia πρόσφερε μετρητή βημάτων μέσω του accelerometer, ενώ υπήρχε ακόμα και η δυνατότητα να γυρνάει το τηλέφωνο σε οριζόντια ή κάθετη θέση οθόνης κάνοντας χρήση του, κάτι πραγματικά πρωτοποριακό για την εποχή του.

Κάμερα που έβαζε τα γυαλιά σε όλους

Ο τότε κυρίαρχος των φωτογραφιών και κινητά ήταν η Sony Ericsson με την καταπληκτική σειρά Sony Ericsson K8xx. Η Nokia όμως δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς η συνεργασία της με την Carl Zeiss (πλέον σκέτο Zeiss) της επέτρεψε όχι απλά να φέρει έναν ικανότατο αισθητήρα 5MP με AutoFocus στο N95, αλλά να δίνει στους χρήστες τον πλήρη έλεγχο των φωτογραφιών τους, κάτι που βλέπαμε μόνο σε ψηφιακές κάμερες.

White Balance, ISO control, μη αυτόματο zoom, εστίαση ανάλογα με το αντικείμενο, νυχτερινή λήψη, λήψη κινούμενων αντικειμένων, όλα αυτά και ακόμα περισσότερα ήταν μέρος της εμπειρίας της κάμερας που πρόσφερε το N95. Αν είχατε εντυπωσιαστεί από το Portrait Mode που έφεραν οι συσκευές τα τελευταία χρόνια, σκεφτείτε ότι η Nokia πρόσφερε Portrait επιλογή (φυσικό, όχι τόσο έντονο διαχωρισμό) το 2007.

Ναι, προφανώς τότε δε μας ένοιαζε και τόσο ή το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όπως είναι σήμερα, αλλά υπήρχε. Όπως επίσης υπήρχε και μία μπροστινή κάμερα, όχι για selfies αλλά για κλήσεις μέσω βίντεο, κάτι που δεν ήταν διαδεδομένο τότε. Τέλος, μπορεί το βίντεο του να ήταν μόνο 480p στα 30fps, όμως χάρη στη χρήση του accelerometer ήταν από τα πιο σταθερά βίντεο που μπορούσε κανείς να τραβήξει με κινητό τηλέφωνο.

, Nokia N95: Το smartphone πριν τα smartphones [Throwback]

Ο θρύλος που ήρθε σε λάθος στιγμή

Τι να πει κανείς όμως για το Nokia N95; Όσοι το είχαν τότε, είχαν να μοιραστούν μία διαφορετική εμπειρία. Άλλοι ήταν έκπληκτοι με τις δυνατότητες ίντερνετ που προσφέρει, άλλοι λάτρεψαν το GPS, προσωπικά είχα μαγευτεί από την κάμερα και τον ήχο του, καθώς μπορούσα επιτέλους να “κερδίσω” τους φίλους μου που είχαν τα Walkman κινητά της Sony Ericsson με τον πολύ δυνατό τους ήχο (η ποιότητα δε μας ένοιαζε και τόσο τότε, μόλις είχαμε αρχίσει να ακούμε MP3).

Υπήρχαν όμως και λειτουργίες δικτύωσης που δεν ήταν τόσο διαδεδομένες τότε. Το Nokia N95 είχε προεγκατεστημένες τις εφαρμογές Skype(Βeta) και MSN Messenger, για επικοινωνία μέσω διαδικτύου. Επίσης, μπορούσε κάποιος να κατεβάσει παιχνίδια και εφαρμογές από το “Store” της Nokia, σε μία εποχή που για να πληρώσεις μία εφαρμογή έτρωγε δεδομένα από το διαθέσιμο υπόλοιπο του παρόχου.

Όμως, όσο μπροστά και να ήταν το N95, είχε την ατυχία να κυκλοφορήσει στην αγορά λίγους μήνες πριν από το πρώτο iPhone, που έδειξε το δρόμο για το πως είναι τα smartphones, χωρίς απλά να προσπαθεί να προσφέρει smart λειτουργίες σε ένα τηλέφωνο. Ακόμα και έτσι όμως, για να καταλάβουμε πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν, το Nokia N95 συνέχισε να κάνει τρελές πωλήσεις, στο οποίο βοήθησε και η έκδοση με τα 8GB, φτάνοντας τα 10 εκατομμύρια τεμάχια.

Το Nokia N95, όπως και άλλες προτάσεις της Nokia και άλλων εταιρειών της εποχής, δείχνουν πως κάποτε οι κατασκευαστές προσπαθούσαν να διαφοροποιηθούν μεταξύ τους, να προσφέρουν πράγματα που κανείς άλλος δεν είχε αλλά και εμφάνιση που ξεχωρίζει από χιλιόμετρα. Μπορεί πλέον αυτή η εποχή να βρίσκεται σαν ανάμνηση στο μυαλό μας, όμως τότε οι εταιρείες προσπαθούσαν να είναι ξεχωριστές και μοναδικές. Αυτές τις εποχές μπορεί κάποιος να καταλάβει αν κρατήσει στα χέρια του το Nokia N95 και οποιαδήποτε άλλη συσκευή της αγοράς τότε.

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

29 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Vladimiros

Σαν τα παλια κινητα και την χαρα που ειχαμε δν το εχουμε πλεον με τιποτα αυτο!!!

RigoMS

Είχα το Ν95 8GB που υπάρχει ακόμα στο συρτάρι μου

Chris_BMW

Το ίδιο και εγώ !

Σε μαύρο .
Και για όσους αναρωτιούνται για τις τιμές και την άνοδο τους τα τελευταία χρόνια να θυμίσω πως αυτό το τηλέφωνο κόστιζε 700 ευρο περίπου τότε …

Makis

Σωστός για την τιμή. Σήμερα με 500 παίρνεις εργαλείο.

gtats

Τότε πολύ σουρεάλ τα V902-V903. Με δυνατότητα σύνθεσης “πολυφωνικών” ringtones. Μέσα στο manual είχε τα keystrokes για διάφορα τραγούδια και ξύπναγε ο συνθέτης μέσα σου

Nefeli

Τι μου θύμησες εν ολίγοις αυτοί που μου το είχαν κλέψει πήγαν να μου το πουλήσουν με 100 € στα ΚΤΕΛ Μακεδονίας και βέβαια με μια περίτεχνη κίνηση θα μου δίνανε ένα αν θυμάστε τα ψεύτικα που είχαν τότε στις βιτρίνες και καλά για να βγάλει τη κάρτα του χωρίς καν να το προσέξουν οι πανηλίθιοι το κινητό είχε την φωτογραφία μου πάθανε σόκ και το βάλανε στα πόδια τώρα το περίφημο Nokia n95 βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη . Ωραίο άρθρο

TM

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΟ-SMARTPHONE ΠΟΥ ΑΔΙΚΗΘΗΚΕ…. ΤΟ ΕΙΧΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ….

Να.sos.

Φίλε μου εκπληκτικό κινητό για την εποχή του, το είχα 1 χρόνο περίπου έως ότου μου έπεσε στην θάλασσα (Νάξο αν θυμάμαι καλά). Symbian s60 και έτρεχε τα πάντα, φοβερός ήχος…

Panoslast

Άλλη κινηταρα από εκεί το είχα πάρει μετα από το 6600 για αλλαγή από τα ομορφότερα τότε

KnightRider

To Νokia N95 ήταν και θα είναι το αγαπημένο μου κινητό γιατί ήταν κλάσης ανώτερο από πολλά άλλα κινητά + καλύτερο κι από το iPhone 3GS που να πούμε για 2009 συσκευή δεν είχε ούτε φλας oύτε flash player ούτε εφαρμογές για να επεκτήνεις δυνατότητες + που το Nokia για το 2007 έκανε παπάδες:

  • VGA εγγραφή βίντεο με ποιοτική ηχογράφηση AAC 48KHz (πολλά κινητά τότε είχαν την σάπια ηχογράφηση AMR 8KHz)
  • Stereo ηχεία
  • Λειτουργικό Symbian που είχε εφαρμογή (Core Player) και έπαιζε ότι αρχεία θες και πείραζες EQ,ταχύτητα,Aspect Ratio,Orientation κλπ κλπ
  • Υπέρυθρες (για remote control σε τηλεοράσεις,aircondition,hifi,home cinema)
  • Μπορούσες με την εφαρμογή WebCam να κάνεις το κινητό σου Webcamera για τον υπολογιστή σου
  • Είχε κάρτα ήχου παράξενη που η απόκριση έφτανε μέχρι 26KHz ακριβώς (έπαιζε 96KHz αρχεία)
Last edited 3 years πριν by KnightRider
Antonis

Qtec ρε παιδιά λίγη έρευνα δεν κάνει κακό…

Δημήτρης Νοτόπουλος

Είχα το Sony Ericsson k800i και πραγματικά ζήλευα το N95

Να.sos.

Τί να πρωτο πούμε για αυτή την συσκευή…
Μια από τις αγαπημένες μου ήταν και αυτή
Nokia 7710

Να.sos.

Nokia 7710

Merkbair

Μια παρατήρηση παιδιά. Η σταθεροποίηση εικόνας, έχει τα ακρωνύμια OIS και EIS αντίστοιχα, όχι EOS και IOS. Προφανώς και είναι λάθος εκ παραδρομής απλά θέλησα να το επισημάνω για να διορθωθεί στο άρθρο για το εκπληκτικό αυτό τηλέφωνο.

Solon

Έχω δουλέψει δεκάδες smartphones και κινητά τηλέφωνα στην ζωή μου. Μόνο ένα μπορώ να χαρακτηρίσω κόσμημα. Το Nokia N95. Απλά εκπληκτικό για την εποχή του.

Kostas ever

Το είχα κι εγώ όπως και όλες τις ναυαρχίδες της Nokia από το 6110 και μετά.
Το συγκεκριμένο ήταν επανάσταση. Δυστυχώς τσιγκουνεγτηκαν στην ram οπότε έβγαζε συχνά σχετική ειδοποίηση έλλειψης ram. Μέρα ήρθε το ΑΠΌΛΥΤΟ κινητό Ν95 8gb που έλυσε κάθε πρόβλημα ενώ το υπέροχο μαύρο χρώμα του ήταν αξεπέραστο.

SUPS 👨‍⚖️

Νομιζω οτι η τελευταια παραγραφος ειναι η πιο σημαντικη για την εποχη εκεινη πριν το 2010.Τα τελευταια χρονια θεωρησαμε ..κατορθωμα/καινοτομια την ελλεψη …μπεζελ…Τα fold ειναι το μελλον αλλα δεν ειναι αξιοπιστα, ειναι κ αρκετα ακριβα με λιγοτερες δυνατοτητες…

Αλέξανδρος

Με διαφορά είναι το καλύτερο κινητό που είχα στην ζωή μου, και παίρνω πάντα μονο τις ναυαρχίδες. Κρίμα, κρίμα την ΝΟΚΙΑ, αυτό που βλέπουμε ότι Ευρώπη εγκατέλειψε την τεχνολογία στους Ασιάτες, και είναι τεράστιο λάθος!!! Για αυτο βλέπουμε αυτο που βλέπουμε!

Ιάκωβος

Nokia 3650 symbian καψούρα!!!

Stella

Γεια σας αν είναι άκυρο το σχόλιο μου σβήστε το. Πόσο θα κοστολογουσατε το συγκεκριμένο κινητό την σήμερον ημέρα, άκρως λειτουργικό χωρίς το κουτί του??

Γιώργος Ν.

Είχα και το απλό N95 ερχόμενος από 6600…Με την πρώτη ευκαιρία το πούλησα σε έναν γνωστο και αγόρασα το N95 8gb τότε ..Αγαπημένη συσκευή με άπειρες λειτουργίες για εκείνη την εποχή..Αλλά το τέρας και αυτό που θα αγωραζα ακόμα και σήμερα αν έβγαινε ξανά με νέα specs είναι ένα…N900!!Το τούμπανο!!

gtats

Πολύ εύστοχο το smartphone πριν τα smartphone. Το είχα πάρει αρχές 2008 περίπου 700 ευρώ. Είχε κυκλοφορήσει σε bundle με την ταινία Spiderman 2 μέσα. Απίστευτα…απολαυστική η εμπειρία θέασης της ταινίας στην οθόνη των 2,8″. Συνοδευόταν και από καλώδιο RCA το οποίο είχα χρησιμοποιήσει αρκετές φορές για να δω σε τηλεόραση video και φωτογραφίες (εν είδει slide show) που είχα τραβήξει. Η κάμερα σίγουρα το πιο δυνατό σημείο του κινητού και ξεπερνούσε μοντέλα που βγήκαν αρκετά πιο μετά. Web browsing σε μια εποχή που ακόμα δεν είχαν κάνει την εμφάνιση τους τα mobile site και με το joystick πήγαινες πάνω-κάτω-δεξιά-αριστερά μέχρι να βρεις το σημείο του site που σε ενδιέφερε και μετά με το κεντρικό κουμπί…click. Βέβαια με χελωνίσιες ταχύτητες. Αργότερα μου είχαν δώσει με επιδότηση συσκευής ένα 6700 slide που στο σερφάρισμα ήταν με διαφορά πιο γρήγορο. Το WLAN στράγγιζε τη μπαταρία γρήγορα. Ο αποθηκευτικός χώρος των 8GB ήταν υπεραρκετός για τα δεδομένα της εποχής. Καθώς το app store της Nokia είχε ελάχιστες εφαρμογές έπρεπε να βγάλεις πραγματικά πάρα πολλά video και φωτογραφίες για να το γεμίσεις. Στην πορεία είχα εγκαταστήσει whatsapp και facebook. Όλα τα πράγματα κρίνονται με το μέτρο και στο πλαίσιο της εποχής τους και το… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Smartphones featured vivo vivo Android smartphones

vivo X Fold 3 Pro: Teardown βίντεο αποκαλύπτει το εσωτερικό του πιο λεπτού αναδιπλούμενου στην αγορά

Το ολοκαίνουργιο vivo X Fold 3 Pro είναι το πιο κομψό νέο αναδιπλούμενο που κυκλοφορεί στην Κίνα και πιθανώς να το δούμε και σε άλλες αγορές.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι φτάνει σε Space Black και Rose αποχρώσεις

Νέα φήμη υποστηρίζει πως το iPhone 16 Pro (και το iPhone 16 Pro Max μαζί του) θα φτάσει σε νέες αποχρώσεις Space Black και Rose.