Nokia: Με σχεδόν stock-Android τα νέα smartphones;

Πολύ σύντομα το θρυλικό brand της Nokia θα βρεθεί και πάλι στην αγορά των smartphones. Αυτό θα γίνει μέσω της φινλανδικής HMD Global, η οποία έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης για τα επόμενα 10 χρόνια και επίσημα από εχθές.

Ο CEO της εταιρείας είναι ο Arto Nummela, πρώην αντιπρόεδρος στο τμήμα Microsoft MObile Devices Sales (EMEA), που πήγε στη Nokia το 1994. Στόχος του Nummela είναι να κάνει την εταιρεία έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς παίκτες της αγοράς.

Εκτός από την μεγάλη επιστροφή του brand της Nokia, περιμένουμε την επίσης εξίσου σημαντική στροφή της στο λειτουργικό σύστημα της Google. Πολλοί είναι αυτοί που αποδίδουν μέρος της αποτυχίας της στο ότι δεν υιοθέτησε το Android, αλλά το mobile OS της Microsoft.

Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε τι ακριβώς θα έχει μέσα το λειτουργικό της Nokia, αν θα είχε κάποια modified έκδοση του Android με το ανάλογο skin. Αν θα είναι όπως το TouchWiz της Samsung ή το Sense της HTC και πάει λέγοντας, ή αν θα επιλέξει κάτι πιο κοντά σε stock Android, κάτι που κάνει η Motorola.

Σήμερα λοιπόν μαθαίνουμε ότι ο Nummela μίλησε στο πρακτορείο Reuters και φαίνεται να έχει επισημάνει ότι HMD έχει συνάψει ένα είδος συνεργασίας με την Google, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η “HMD αναπτύσσει το δικό της λειτουργικό σύστημα για smartphones σε συνεργασία με την Google”. Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο τι μπορεί να σημαίνει αυτό, αλλά θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ίσως δούμε σχεδόν stock Android στα νέα Nokia smartphones.

Από την άλλη, και το πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται στην επιστροφή της Nokia. Εκεί ο Nummela φέρεται να δηλώνει πως το brand της Nokia ήταν γνωστό για την απλότητα, την ευκολία στη χρήση, την αξιοπιστία και την ποιότητα και αυτά είναι τα στοιχεία που θέλουν να συνδυάσουν με το ανάλογο design: “The Nokia brand is known for simplicity, ease of use, reliability and quality. These are the elements that we will deliver together with amazing industrial design”.

Από τα λεγόμενά του θα μπορούσαμε να καταλάβουμε ότι τα smartphones θα βασίζονται κυρίως σε bloat-free έκδοση του Android, αν όχι σχεδόν stock-Android.

H HMD καλείται να επαναφέρει στην αγορά ένα βαρύ brand. Το όνομα της Nokia έχει συνδεθεί με την καλή ποιότητα, κάμερα, μεγάλη διάρκεια μπαταρίας, την αξιοπιστία και την αντοχή. Επομένως, θα πρέπει να είναι προσεκτική, ειδικά στην αρχή.

nokia smartphones stock android, Nokia: Με σχεδόν stock-Android τα νέα smartphones;

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

16 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Παναγιώτης

«HMD αναπτύσσει το δικό της λειτουργικό σύστημα για smartphones σε συνεργασία με την Google»
μάλλον κάποιο skin…

forneverarrow

Αν δεν κάνω λάθος ή Nokia δεν έχει ένα δικό της launcher στο play store, το Z launcher εδώ και κάτι χρόνια? Γιατί να βάλει κάτι άλλο? Αν και προτιμώ κάτι σε stock με λίγα ουσιώδη tweaks όπως το Xperia home ας πούμε…

keysmith

^ xiaomi miui φάση προβλέπω (launcher/shell πρακτικά) και έτσι πρέπει να είναι αν θέλεις να κάνεις μία διαφορα και να χτίσεις κοινό.

Οσο για το bloat free καλό ακούγεται αλλά άντε όλοι αυτοί οι managaραίοι να το επιτρέψουν με τόσες αντιλήψεις περί “aftermarket” κέρδους που συνδέεται με όλα αυτά (bloatware) άσχετο που πολλοί δεν παίρνουν τέτοια κινητά. Το θέμα είναι ποιοι αφήνουν περισσότερα.

Για να δούμε

Έρνεστ

Θα κάνει κανα μπαμ με δικό της OS!!

Demis

@forneverarrow οτι βαλει η foxcomm η nokia μονο το logo

Blats

Ρε παιδια αυτο με την foxcomm έχει καταντήσει κουραστικό…..ναι εντάξει το καταλαβαμε η foxcomm θα τα φτιάχνει όπως και πολλα αλλα κινητά τηλέφωνα!!
Κινέζικο θα ειναι όπως όλα σχεδον!!
Το θέμα δεν είναι αυτο ομως…..μακαρι πραγματικά να προσφέρουν ένα ποιοτικό,αξιόλογο και σε καλή τιμή προϊόν,να δούμε κατι διαφορετικό και γενικά να συνεχιστεί ο ανάλογος ανταγωνισμός που θα συμφέρει τον καταναλωτή!

Gvirginia

Η Nokia είναι στο συμβούλιο της HMD και θα θέτει σχεδιαστικά και κατασκευαστικά standards. Την κατασκευή την έχει αναλάβει θυγατρική της Foxconn, την οποία έχει δικαίωμα να αγοράσει η HMD μέσα στα επόμενα χρόνια.
Όσο για τις τεχνολογίες Pureview κτλ ή θα αναπτύξουν νέες ή θα πληρώνουν αντίτιμο στη Microsoft.

Αυτά είναι, εν ολίγοις, όσα έχουν βγει στη φόρα μέχρι στιγμής.

Τώρα για το software κομμάτι? Μπορεί να χρησιμοποιήσει τον Z launcher (ή πχ να τον βελτιώσει με τη βοήθεια της Google) ή να φτιάξει καινούριο ή όπως λέει το άρθρο, κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν υπάρχει κάτι τελικό, για φήμες μιλάμε.

Humble opinion

Ό,τι καλύτερο να ξεκινήσει με stock android. Μακριά από διάφορα περίεργα που βάζουν πολλές άλλες εταιρείες.

Γ.Κ.

@Demis, η εταιρεία HMD είναι κοινοπραξία που περιλαμβάνει και την Foxcomm, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την κατασκευή, όπως και την ΝΟΚΙΑ η οποία θα καθορίζει προδιαγραφές καθώς και σχεδιασμό και πατέντες. Δεν πιστεύω πως η ΝOKIA δεν θέλει να κρατήσει όλα τα στοιχεία που την χαρακτήριζαν όταν ήταν κυρίαρχη.

Demis

@Γ.Κ. βασικα καποια standadrt τους θετει …. δεν ειναι τυπου apple
απλα nokia λέει θελω ένα κινητό να πλυρει προδιαγραφές ταδε ταδε και σχεδιαστικά να ειναι περιπου ταδε (να μην φάει μήνυση) ολα τα υπόλοιπα σχεδίαση και παραγωγή αναλαμβάνει η HMD κατι σαν την mls μας (τουλάχιστον αυτο εχει ακουστει για την ωρα)

TechGeek

Ποια nokia και πράσινα άλογα? Το κινητό το σχεδιάζει η Foxconn και απλός δίνει το όνομα της η nokia.

TechGeek

Τις γελοιότητες που ονειρεύεστε θα παραμείνουν όνειρα, το κινητό ξεκάθαρα το σχεδιάζει και αναπτύσσει η Foxconn και όχι η Nokia.
Να και το σχεδιάγραμμα:
https://images.anandtech.com/doci/10879/nokia_hmd_foxconn.jpg?_ga=1.111781444.1543307290.1479918118
Η NOKIA mobile έχει πεθάνει, δεν υπάρχει, το mobile division της μαζί με τις τεχνολογίες της και τις πατέντες της έχουν ΠΑΕΙ στην microsoft. Ποτε θα το καταλάβετε αυτο? Η Nokia σαν εταιρία έχει πλέον μονο τηλεπικοινωνίες και όχι τμήμα κινητών. Σαν να προσπαθεί να φτιάξει τούρτα γενεθλίων ένας που κάνει σουβλάκια. Οι πατέντες που θα δώσει η nokia είναι πατέντες τηλεπικοινωνιών, οι γαματες τεχνολογίες όπως pureview και ότι άλλο τις έχει η Microsoft.

Demis

@TechGeek και καλα κανει

ουσιαστικά αν εσύ είχες ενα αυτοκόλλητο με ιστορική αξία τι θα εκανες

1. θα κάτσεις να φτιάξεις εργοστάσια
2. να προσλάβεις ποροσκοπικό
3. να ανοίξεις τιμήματα r&d software/hardware και να βρεις άτομα για τα τμήματα αυτά
4. να φταίξεις από το μηδέν τα πάντα
5. και στο τέλος αφου ξοδέψεις μερικά δισεκατομμύρια θα κολλήσεις το λογο σου πάνω στης συσκευές που θα βγάλεις

και όλα αυτά με αμφίβολα αποτελέσματα αφού πιθανότητες να εχεις άμεσο η έστω έμμεσο κέρδος είναι πολύ μικρές λόγο αγοράς

η να
1, βαλεις μια άλλη εταιρεία να σχεδιάσει και να κάνει παράγωγη την συσκευη όπως γουστάρει αυτή
2. να κάνεις έναν έλεγχο την συσκευη και αν σου αρέσει κοτσάρεις το logo της επάνω

με κόστος? μερικά χιλιάρικα… με κερδος? μερικα εκκατομυρια με ρίσκο? μηδέν….

εγω το δευτερο θα εκανα παντος

Techskepticon

Demis δε νομίζω πως έχεις δίκιο. Η Nokia. έφτιαξε μια εταιρεία βιτρίνα με όλα τα παλιά στελέχη της, έβαλε χρηματοδότηση και έκλεισαν deal με τη foxconn και έπεσαν πολλά λεφτά στην κατασκευή υποδομών για τα νέα Nokia. Δε νομίζω πως ο Jony Yve πως τον λένε κάθετε και συγκολά κυκλώματα στα υπόγεια της Apple. Φτιάχνουν prototypes τα στέλνουν στη foxconn βλέπουν πως πάνε και δοκιμάζουν. Η foxconn έχει πολύ δυνατό r&d και έχει αναλάβει πόσες εταιρείες. Συνεχώς προσλαμβάνει engineers και αγοράζει εργοστάσια.

Δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα πέρα από τη Νόκια που δεν βγαίνει η ίδια μπροστά αλλά μειώνει το ρίσκο με loyalties και πατέντες για να μη χάσει αν κάτι δεν πάει καλά

Techskepticon

Foxconn will be the exclusive producer of Nokia-branded smartphones and tablets. Moreover, HMD and Nokia will use its engineering resources to develop the aforementioned devices. While this may seem a tad strange, but nowadays contract manufacturers handle a substantial amount of engineering work for their clients. As a result, Nokia and HMD will not have to R&D manufacturing basics like designs of antennas, but will be able to focus on something that matters for the next generation of phones and tablets.

John

@TechGeek
Την ίδια συνταγή με την Apple ακολουθούν , Αμερικάνικο κινητό σαν σχεδιασμός αλλά Κινέζικο ως παραγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones HMD Global

Boring Phone: HMD Global και Heineken δημιουργούν το “αντίπαλο δέος” των smartphone

Η Heineken και η δημιουργική εταιρεία Bodega συνεργάστηκαν για να κυκλοφορήσουν το Boring Phone, μια συσκευή που κατασκευάζεται από την HMD.

Smartphones featured HMD Global

HMD Pulse: Leak αποκαλύπτει οθόνη IPS LCD 6,56″ και μπαταρία 5.000 mAh

Η HMD Global μπορεί να κυκλοφορεί τηλέφωνα με την επωνυμία Nokia, αλλά ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει και το δικό της brand.

Smartphones HMD Global Nokia

HMD: Επανακυκλοφορεί τα κλασικά τηλέφωνα Nokia 6310, Nokia 5310 και Nokia 230

Η HMD μόλις κυκλοφόρησε τρία νέα τηλέφωνα, όλα μια μοντέρνα έκδοση των κλασικών Nokia, τα Nokia 6310 (2024), 5310 (2024) και 230 (2024).

Smartphones featured HMD Global MWC

H HMD θα φέρει το Barbie flip phone αυτό το καλοκαίρι – Ροζ, λαμπερό και όχι smartphone

H ταινία Barbie κυκλοφόρησε πέρυσι το καλοκαίρι και προκάλεσε πάταγο, με τεράστια εμπορική επιτυχία αλλά και πολλές υποψηφιότητες για Όσκαρ.