Οι κλήσεις σε τηλέφωνα Android μπορούν να υποκλαπούν μέσω των αισθητήρων κίνησης

android τηλέφωνα, Οι κλήσεις σε τηλέφωνα Android μπορούν να υποκλαπούν μέσω των αισθητήρων κίνησης

Ερευνητές ασφαλείας από πέντε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν για να δείξουν πώς μπορεί κανείς να κρυφακούει τηλέφωνα Android χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες κίνησης τους. To λεγόμενο EarSpy αποδεικνύει πως οι κραδασμοί που παράγει το ηχείο του αυτιού ενός τηλεφώνου μπορούν στη συνέχεια να ανιχνευθούν από τους αισθητήρες κίνησης του.

Οι μετρήσεις επέτρεψαν στους επιστήμονες να μπορούν να αναγνωρίσουν τα λόγια ή την ταυτότητα του ομιλούντος. Αυτό έχει γίνει στο παρελθόν, αλλά με το μεγάφωνο ενός τηλεφώνου. Με την έλευση του στερεοφωνικού ήχου στα σύγχρονα τηλέφωνα, τα ακουστικά γίνονται όλο και πιο ισχυρά, επιτρέποντας στους ερευνητές να εφαρμόσουν αλγόριθμους machine learning που μπορούσαν να κρυφακούσουν τους κατόχους της συσκευής συλλέγοντας δεδομένα από τους αισθητήρες κίνησης.

Για να αποδείξουν ότι οι κατασκευαστές τηλεφώνων πρέπει να εξομαλύνουν την ηχητική πίεση κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών και να βεβαιωθούν ότι η τοποθέτηση των αισθητήρων κίνησης δεν τους επιτρέπει να συλλαμβάνουν τους κραδασμούς του ακουστικού με ευδιάκριτο τρόπο, χρησιμοποίησαν ένα παλιό OnePlus 3T του 2016, που δεν εμφανίστηκε στο φασματόγραμμα, σε αντίθεση με τον στερεοφωνικό ήχο ενός OnePlus 7T του 2019 και του νεότερου OnePlus 9.

Αυτή η επίθεση μπορεί εύκολα να αποτραπεί, ωστόσο, απλά μειώνοντας την ένταση του ακουστικού, έτσι ώστε οι αισθητήρες κίνησης να δυσκολεύονται να λάβουν βιώσιμες αντηχήσεις που αργότερα μπορούν να αποδοθούν στο φύλο, την ταυτότητα του καλούντος ή την ιδιωτική ομιλία.

Με το Android 13, η Google προσπαθεί να αποτρέψει τέτοιες κερκόπορτες απορρήτου ζητώντας άδεια συλλογής δεδομένων αισθητήρων με ρυθμούς δειγματοληψίας στα 200 Hz και άνω. Στα 200 Hz, ωστόσο, η ακρίβεια του επιλεγμένου σήματος μειώνεται μόνο κατά 10%, επομένως δεν προστατεύει τελείως, ενώ στα 400–500 Hz η αναγνώριση ομιλίας είναι σχεδόν αδύνατη μέσω της αντίδρασης του αισθητήρα κίνησης.

«Καθώς υπάρχουν δέκα διαφορετικές κατηγορίες εδώ, η ακρίβεια εξακολουθεί να παρουσιάζει πέντε φορές μεγαλύτερη ακρίβεια από μια τυχαία εικασία, πράγμα που σημαίνει ότι η δόνηση λόγω του ηχείου του αυτιού προκάλεσε εύλογο βαθμό διακριτής επίδρασης στα δεδομένα του επιταχυνσιόμετρου», προειδοποιούν οι ερευνητές.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Smartphones featured vivo vivo Android smartphones

vivo X Fold 3 Pro: Teardown βίντεο αποκαλύπτει το εσωτερικό του πιο λεπτού αναδιπλούμενου στην αγορά

Το ολοκαίνουργιο vivo X Fold 3 Pro είναι το πιο κομψό νέο αναδιπλούμενο που κυκλοφορεί στην Κίνα και πιθανώς να το δούμε και σε άλλες αγορές.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.