Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ εφαρμόζουν μέτρα εναντίον των hackers

, Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ εφαρμόζουν μέτρα εναντίον των hackers

H T-Mobile και άλλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στις ΗΠΑ θέλουν να σταματήσουν τα κενά ασφαλείας των SMS που εκμεταλλεύονται οι hackers. Η κακόβουλη χρήση και αποστολή μηνυμάτων SMS αλλού από τους hackers θεωρείται αρκετά διαδεδομένη στις ΗΠΑ και όχι μόνο.

Οι αλλαγές που προωθούν οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στις ΗΠΑ, όπως είναι οι Verizon, T-Mobile και η AT&T έχει ως στόχο την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο στέλνονται τα μηνύματα από τον αποστολέα στον παραλήπτη. Σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί η κακόβουλη χρήση των μηνυμάτων αυτών από τους hackers προκειμένου να μπορούν να υποκλέψουν στοιχεία λογαριασμών social media.

Πρόσφατα, το Motherboard αποκάλυψε πόσο εύκολο είναι να το κάνει κάποιος αυτό, αφού πλήρωσε μόλις 16 δολάρια σε έναν hacker για να προωθήσει αλλού ένα μήνυμα κειμένου, να αντλήσει ευαίσθητες πληροφορίες από αυτό και να μπορέσει να μπει σε λογαριασμούς social media. Τα εργαλεία που χρησιμοποίησε ο hacker ήταν τα ίδια που χρησιμοποιεί η εταιρεία Sakari, η οποία και αναλαμβάνει υπηρεσίες μαζικής προώθησης μηνυμάτων κειμένου.

Ο πρώτος πάροχος στις ΗΠΑ που ανέλαβε δράση είναι η T-Mobile με σκοπό να σταματήσει αυτόν τον τρόπο υποκλοπής δεδομένων από τους συνδρομητές των υπηρεσιών της. Εντός περιόδου τριών μηνών το πολύ αναμένεται να γίνει κοινός τόπος η διόρθωση του κενού ασφαλείας από όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ.

Από τις 30 Ιουνίου 2021 και έπειτα θα τεθεί σε εφαρμογή η πρωτοβουλία TRACED στις ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να ενισχύσει τα πρωτόκολλα STIR/SHAKEN που έχουν ως στόχο τους την τοποθέτηση metadata σε κλήσεις και μηνύματα, έτσι ώστε να μην μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή η τακτική των hackers να αποκρύπτουν την πηγή ενός μηνύματος ή μίας κλήσης.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Cars Hackers

Ferrari: Κυβερνοεπίθεση εξέθεσε προσωπικά δεδομένα πελατών

Η Ferrari γνωστοποίησε ότι δέχθηκε επίθεση τύπου ransomware η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν προσωπικά δεδομένα πελατών της.

Smartphones Google Hackers Samsung

Google: Προειδοποιεί την Samsung να διορθώσει τα μόντεμ της

Το Project Zero, η ομάδα της Google που είναι αφιερωμένη στην έρευνα ασφάλειας, εντόπισε προβλήματα στα μόντεμ της Samsung που τροφοδοτούν συσκευές όπως το Pixel 6, το Pixel 7 και ορισμένα μοντέλα των Galaxy S22 και A53.

Internet FBI Hackers

Χάκερς επιτέθηκαν στο δίκτυο υπολογιστών του FBI

To FBI ερευνά μια παραβίαση του δικτύου υπολογιστών της, ένα συμβάν που θεωρείται μεμονωμένο και έχει πλέον αντιμετωπιστεί, ανέφερε η υπηρεσία.

Internet Hackers

Google: Μαζικές επιθέσεις Ρώσων χάκερ στην Ουκρανία

H Google μέσα από έκθεση γνωστοποίησε ότι Ρώσοι χάκερ πραγματοποίησαν συνεχόμενες ψηφιακές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στόχων, παρά το πέρας της μεγάλης έντασης.