Έξι κατασκευαστές στο πλευρό της Qualcomm για τον Snapdragon 810

Αν και ο Snapdragon 810 είχε “καταδικαστεί” πριν καν κυκλοφορήσει στην αγορά από την Samsung για προβλήματα υπερθέρμανσης, 6 κατασκευαστές δείχνουν να βρίσκονται με το μέρος της Qualcomm και να το διαψεύδουν. Συγκεκριμένα οι εταιρείες LG, Sony, Motorola, Microsoft, Xiaomi και OPPO εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν υποστηρίζοντας τα πλεονεκτήματα του νέου chipset της εταιρείας.

Η Qualcomm δεν έχει δώσει ακόμα επίσημα κάποια επίσημη απάντησή της σχετικά με την υπερθέρμανση του Snapdragon 810, ως αποτέλεσμα η απάντηση αυτή να έρθει σιγά σιγά και χωρίς τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους της, μόλις ο επεξεργαστής έρθει στην παγκόσμια αγορά από τον τελικό χρήστη. Η LG παράλληλα απολογήθηκε εκ μέρους της Qualcomm πριν λίγες ημέρες, λέγοντας ότι στο LG G Flex 2 και στο ανερχόμενο LG G4, δεν παρατηρήθηκε ουδεμία ένδειξη υπερθέρμανσης.

Το πιο σημαντικό γεγονός σε όλη την υπόθεση σχετικά με την υπερθέρμανση του Snapdragon 810 είναι εάν η Samsung όντως παρατήρησε τέτοια προβλήματα, ή εάν το χρησιμοποίησε σαν δικαιολογία για να στραφεί εξ ολοκλήρου στους δικούς της επεξεργαστές Exynos, δημιουργόντας έτσι όμως σοβαρό πρόβλημα στην κορυφαία κατασκευάστρια εταιρεία Qualcomm.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί τα LG G Flex 2 και Xiaomi Mi Note Pro με τον Snapdragon 810.

Snapdragon 810, Έξι κατασκευαστές στο πλευρό της Qualcomm για τον Snapdragon 810

Πηγή

Κώστας Κοσμόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

13 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
George Lafiatis

Εντάξει, είναι ξεκάθαρο ότι το κάνει μόνο και μόνο επειδή θα launcharei το δικό της chip. Δεν νομίζω να υπάρχει αμφισβήτηση για αυτό.
Αν όμως όντως αντιμετώπισε τέτοιο πρόβλημα σίγουρα οφείλεται στο κακιστο λογισμικό κομμάτι που έχουν εκεί στη Samsung.
Touchwiz π.χ.

edd

@George, πιθανόν. Γενικά η samsung δείχνει ότι θέλει να σταθεί μόνη της χωρίς να εξαρτάται από τους άλλους. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα όμως ότι δεν έχουν βάση αυτά που λέει. Πιθανόν να έχει όντως προβλήματα ο 810. (Όπως η intel 4ης γενιάς σε σχέση με της 3ης όταν τους υπερχρονίζεις). Οι 6 μάλλον βρήκαν ευκαιρία να επιτεθούν εμμέσως στην sammy μήπως και πέσει το ποσοστό της στην αγορά.
Βέβαια,εκτός από ‘μάς που ασχολίομαστε με την τεχνολογία, ο υπόλοιπος κόσμος δεν τα μαθαίνει ποτέ αυτά. Οπότε αμφιβάλω αν θα έχουν αντίκτυπο.

Panos7GR

H LG με έχει μπερδέψει… Τελικά παραδέχεται ότι αντιμετώπισε πρόβλημα με τον 810 (https://techblog.gr/mobile/lg-admits-snapdragon-810-issues-9876/) ή όχι όπως λέει εδώ;;

Πάντως όπως και να έχει, ο τωρινός 810 έχοντας ή δεν έχοντας προβλήματα υπερθέρμανσης η Qualcomm θα φροντίσει να το διορθώσει το οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν τύχει. Οπότε το φοράει ή όχι το επερχόμενο S6 θα τον φοράνε όλες οι ναυαρχίδες του 2015. Και εδώ που τα λέμε καλύτερα να μην τον φοράει το S6 έτσι να νιώσει λίγο στο πετσί της τον ανταγωνισμό από έναν τεράστιο παίχτη της αγοράς (από άποψη πωλήσεων πάντα), γιατί σα να έχει χαλαρώσει… Καλό θα κάνει σε εμάς τους καταναλωτές ο ανταγωνισμός.

jonjon

Μάλλον κάτι δεν καταλαβαίνω εγώ! στο Ποστ για το Sony nexus , δε γράφει; ο επεξεργαστής έχει πρόβλημα και θα αργήσει καινούργια σειρά Nexus.

anergos13

Το συμπερασμα ειναι ενα …το S6..θα παρουσιαστει με τον καλυτερο επεξεργαστη της αγορας
exynos 7420…(η Sammy θα ειναι τουλαχιστον ενα 6μηνο μπροστα)…και εφοσον κανει τις αλλαγες που ακουγονται ( TW ,κατασκευη)….βλεπω best seller…

dark_master

@άνεργος13 ο 7420 είναι ο 5433 σε χαμηλότερα nm… Κράτα μικρό καλάθι ειδικά αν μιλάμε για τη Samsung (κάθε χρόνο για νέο σχεδιασμό ακούμε στη σειρά S τα τελευταία χρόνια κ διαφορετική ποιότητα κατασκευής κ τρώμε στη μάπα το ίδιο σχέδιο).

anergos13

Τα 14nm τα λες ετσι απλα?… ο Δρακος θα βγαλει τον 820 στα 14nm κατα το καλοκαιρι και μαλλον θα τον κατασκευασει και αυτον η Sammy ….
Το βασικο στοιχημα για την Sammy νομιζω το optimization του TW…εφοσον σε αυτο τον Τομεα το κινητο ειναι οπως πρεπει….θα παει μπαλα …
Αφου στα αλλα βασικα (οθονη,μπαταρια,καμερα ) τα χει λυμενα….
Το σχεδιο θα ειναι ενα λεπτο μεταλλικο-γυαλινο κινητο με το κλασσικο home button…

gkoutsos

Απορω κατα ποσο ολες αυτες οι φημες ειναι σωστες…
πιστευω πως ο 810 οντως ειχε θεματα, αλλα η qualcomm τα εχει λυσει.
θεωρω απιθανο να βγαινουν σε λιγο καιρο στην αγορα smartphones ναυαρχιδες των 600 ευρω και να τα πουλανε στον κοσμο με θεματα και μετα απο μερικους μηνες να διορθωθει το προβλημα και οι παρτιδες ειναι μια χαρα… δεν νομιζω να ρισκαρουν ετσι τη φημη και τα κερδη τους οι htc, motorola, lg, oppo, sony κτλ.

οσο για την samsung, πιστευω πως αφορμη εψαχνε για να χρησιμοποιησει τον δικο της exynos, να ανεξαρτητοποιηθει και ισως να μειωσει και το κοστος παραγωγης.
ισως ο exynos να εχει λιγο καλυτερες επιδοσεις στη cpu, αλλα μεχρι τωρα η gpu του 805 adreno 420 δεχνει ανωτερη (ποσο μαλλον η 430 του 810) https://www.androidauthority.com/tegra-k1-exynos-5433-snap-805-541582/
επισης, οι επεξεργαστες της qualcomm εχουν το πλεονεκτημα του καλου και ολοκληρωμενου SoC (modem, sensors, κεραιες, gps, quick charge κτλ.). λογικα η samsung θα πρεπει να χρησιμοποιησει αλλα, δικα της ή αλλων κατασκευαστων.

dark_master

@gkoutsos συμφωνώ μαζί σου. Μάλιστα στο phone arena έλεγε πως η 430 έχει 288cores απλώς είναι χρονισμένοι χαμηλότερα από αυτούς του X1 λόγω του ότι προορίζονται για χρήση σε κινητά.

@άνεργος πέρα από τα 14nm δεν έχει κάτι άλλο να επιδείξει ο 7420. Ναι θα έχει χαμηλότερη κατανάλωση σε σχέση με τον 810. Σύμφωνα με τις ίδιες φήμες η μπαταρία που θα χρησιμοποιηθεί είναι στα 2550mAh. Υπομονή λοιπόν μιας και έμεινε λιγότερο από 1 μήνα να παρουσιαστούν.

MANOS

@dark_master
@gkoutsos

Δεν ξέρω αν η μόνη διαφορά τους είναι τα nm αλλά στα πρώτα cpu test (όχι gpu) τον πατάει κάτω με αρκετή διαφορά τον 810 ειδικά σε Multicore και encryption, μην ξεχνάμε επίσης ότι ο 7420 είναι πραγματικός Octacore (HMP), δηλαδή μπορούν να τρέχουν και οι 8 ταυτόχρονα όπου αυτό χρειάζεται) σε αντίθεση με τον 810 (μόνο 4 ταυτόχρονα).
Δεν έχουν ανακοινωθεί όλα τα χαρακτηριστικά πχ modem δικό τους η της Qualcomm όπως ακούγεται? επίσης εάν η GPU Malli T760 8a είναι Mp8-MP10 η MP16. 8 Core – 10 Core η 16 Core, MP8 23fps, MP10 32fps υψηλότερο από K1 και MP16 50fps στο Manhattan η οποία φτάνει σε επιδόσεις Nvidia X1 που έχει σχεδόν διπλάσιες επιδόσεις από το K1.

Ας μην βιαζόμαστε λοιπόν να κρίνουμε μέχρι να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη και από χαρακτηριστικά-μετρήσεις αλλά κυρίως από τελική εμπειρία στην συσκευή γιατί αυτό είναι που μετράει στο τέλος για τον χρήστη (έχουμε δει πως σκοτώνει την CPU το Touchwiz).

Δεν μας λένε επίσης γιατί έχουν ρίξει την συχνότητα στον 810.
Μια φήμη έλεγε ότι αρχικά ήταν σχεδιασμένος να τρέχει πάνω από 2.5GHz όπως ο 805 αλλά την κατέβασαν λόγο του προβλήματος της υπερθέρμανσης

dark_master

Μάνο ο 810 θεωρητικά χρονιζει μέχρι 2.7Ghz
Ο λόγος που τον κράτησαν μέχρι τα 2Ghz σαφώς και είναι για εξοικονόμηση μπαταρίας αλλά και ίσως προβλήματα υπερθέρμανσης.
Άλλωστε και ο 7420 χρονιζει μέχρι τα 2Ghz προφανώς για τους ίδιους λόγους…

Νομίζω ότι ο 810 μπορεί να δουλέψει και τους 8 πυρήνες ταυτόχρονα.
βέβαια όπως είπες κ εσύ αυτό μένει να το δούμε στη πράξη και για τους 2 επεξεργαστές.

Όπως και να έχει ας κυκλοφορήσουν με το καλό και οι δύο επεξεργαστές γιατί μέχρι τώρα πέρα από κάποια χαρακτηριστικά δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες ειδικά για τον exynos.

gkoutsos

@ΜΑΝΟΣ δεν ειμαι 100% σιγουρος αλλα νομιζω οτι και στον 810 μπορουν να δουλεψουν και οι 8 πυρηνες ταυτοχρονα… ετσι κι αλλιως οι περισσοτεροι πυρηνες ειναι πιο πολυ μαρκετινγκ. στην πραγματικοτητα τα οφελη του χρηστη ειναι ελαχιστα, αφου ελαχιστες εφαρμογες ειναι προγραμματισμενες να χρησιμοποιουν πανω απο 2-4 πυρηνες (στο πολυ multitasking βοηθαει).

επισης, με βαση διαρροες παντα, η gpu του s6 θα ειναι η mali-t760 mp16, η οποια το μονο που ξερουμε ειναι οτι ειναι λιγο καλυτεη απο την adreno 420. (δες αυτα τα link: https://gpucpu.com/arm-mali-t760-gpu-details/ και https://www.androidauthority.com/tegra-k1-exynos-5433-snap-805-541582/ )

βασικα, οπως ειπες κι εσυ, μπορουμε να κρινουμε αν δεν βγουν στην αγορα…μονο εικασιες μπορουμε να κανουμε!
δεν υπαρχει αμφιβολια, για μενα οτι τα smartphones αυτα θα πετανε με τετοια χαρακτηριστικα… γι’αυτο και πιστευω πως εδω που φτασαμε με την εξελιξη της τεχνολογιας, οι εταιριες πρεπει να επικεντρωθουν περισσοτερο στο software και στην εμπειρια χρηστη, γιατι αυτη ειναι που μενει στο χρηστη αφου αγορασει ενα κινητο. το software ειναι αυτο που μπορει να καθυστερει ή οχι το κινητο.

MANOS

@gkoutsos
Στα Link που μου δείχνεις χρησιμοποιούν τον 5433 ο οποίος φοράει MP6, όχι MP16.
Στα παρακάτω Link θα δεις τι λένε για την δύναμη των MP8/10/16, από εκεί πείρα τα στοιχεία γι αυτά που έγραψα, τα εξηγούν πολύ όμορφα και απλά.
https://sonictech101.blogspot.in/2015/01/how-fast-are-tegra-k1-x1-and-exynos.html?m=1

Εδώ η απόδειξη ότι φοράει Mali-T760 MP6:
https://en.wikipedia.org/wiki/Exynos

όσον αφορά τον πραγματικό Octacore HMP (Heterogeneous Multi-Processing) μόνο η Samsung το έχει βάλει μέχρι τώρα παρόλο που το είχε απενεργοποιημένο μέσω Software και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα κάτι για τον 810 από την Qualcomm, εάν ισχύουν και τα προβλήματα της υπερθέρμανσης-drivers κτλ θεωρώ πιθανότερο να μην το έχουν ενεργοποιημένο στον 810

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Apple Qualcomm

Apple και Qualcomm επεκτείνουν τη συμφωνία για μόντεμ 5G έως το 2027

Η Qualcomm μοιράστηκε την έκθεση κερδών της για το πρώτο τρίμηνο του 2024, η οποία αποκάλυψε 9,92 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16: Μόνο τα Pro θα φοράνε το πιο πρόσφατο μόντεμ 5G της Qualcomm;

Mόνο τα iPhone 16 Pro θα φοράνε φέτος το τελευταίο μόντεμ της Qualcomm, σύμφωνα με τον τεχνολογικό αναλυτή Jeff Pu.

Gear Qualcomm Qualcomm Snapdragon

Qualcomm Snapdragon XR2+ Gen 2: Aνακοινώθηκε με ανάλυση 4,3K ανά μάτι

Η Qualcomm ανακοίνωσε το chipset Snapdragon XR2+ Gen 2 για headset εκτεταμένης πραγματικότητας που θα περιλαμβάνει συσκευές AR, MR και VR.

Business Apple Google Lenovο

Συμμαχία ανταγωνιστών της Apple για την προώθηση ανοιχτών οικοσυστημάτων μέσω ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Η Google, η Meta, η Qualcomm, η Nothing, η Lenovo, η Opera και πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας ανακοίνωσαν μια κοινή προσπάθεια να πιέσουν για «ανοικτά ψηφιακά οικοσυστήματα».